De Matterhorn

Zwitserland: paradijs voor iedere wandelaar

Deel dit artikel op social media!

Elke winter trekken vele Nederlanders naar Zwitserland om te genieten van een welverdiende wintersportvakantie. Maar wist je dat Zwitserland ook in de zomer een geweldige bestemming is? In het zuiden van dit land schijnt de zon maar liefst 300 dagen per jaar. Daarnaast krijg je door de verschillende talen die je om je heen hoort een echt vakantiegevoel. De Duitse, Franse en Italiaanse invloeden maken Zwitserland tot een uniek land. Door de verschillende landschappen komt iedere wandelaar hier aan zijn trekken. En heb je even geen zin om te wandelen? Geniet dan van een prachtige tocht met een van de vele bergbanen, of rijd met de auto op je gemak over een van de indrukwekkende bergpassen.

Maak kennis met afwisselende landschappen

Zwitserland staat bekend om haar ruige berglandschap. De bergen zijn hier ruiger dan in Oostenrijk, en je vindt hier tientallen bergen boven de 4000 meter. De toppen van deze bergen zijn ook in de zomer bedekt met een laagje sneeuw. Het kanton Wallis is een van de meest bekende wandelregio’s van het land. Maar Zwitserland heeft meer dan alleen bergen. Wil je liever niet in het hooggebergte wandelen? Ga dan op pad in de wijnregio Lavaux of wandel langs een van de vele helderblauwe meren die dit land rijk is. Wandel bijvoorbeeld vanuit Le Bouveret langs het meer van Genève naar het kasteel van Chillon. Of laat je verrassen door de mediterrane invloeden in het kanton Tessin.

Uitzicht op dal tussen de bergen

Het indrukwekkende berglandschap van Zwitserland

Een wandeling voor elk niveau

Wandelvakantie in Zwitserland op de planning? Zorg dat je bekend bent met de bewegwijzering van de paden. Zo kies je nooit een te moeilijk pad. In Zwitserland worden door middel van bordjes drie soorten wandelpaden aangegeven. De gele bordjes geven gewone wandelpaden aan. Deze paden zijn geschikt voor ieder type wandelaar. Bergwandelpaden worden aangegeven door middel van gele bordjes met een wit-rood-witte wijzer. Dit zijn smalle, steile paden waarvoor je enige tredzekerheid moet hebben. Houd je van klimmen en klauteren? Kies dan voor een pad met een blauw bordje met een wit-blauw-witte wijzer. Deze bordjes worden gebruikt om alpiene paden aan te geven. Bij deze wandeltochten moet op sommige stukken gebruik worden gemaakt van een touw.

Wandelen tussen de 4000-ers

Het kanton Wallis is een waar paradijs voor wandelaars. Het contrast tussen het liefelijke Rhônedal en de rotsige 4000-ers is hier groot. Vanuit het Saasdal of Zermatt maak je indrukwekkende wandelingen waarbij de bergtoppen hoog boven je uit torenen. Loop bijvoorbeeld de 5-Seenweg in Zermatt. Dit is een makkelijke wandeling, maar door de uitzichten zeker de moeite waard. In een aantal van de meren die je onderweg tegenkomt zie je namelijk de iconische Matterhorn weerspiegelen.

Pan met kaasmotief met kaasfondue er in

Geniet van een heerlijke kaasfondue

Geniet van heerlijk eten

Naast haar iconische bergen staat Zwitserland bekend om het heerlijke eten. Neem dus even pauze van het wandelen en geniet van een kaasfondue met een glas Zwitserse wijn. Na een stevige bergwandeling gaat een bord Älplermagronen er ook goed in. Dit is een pastagerecht met aardappelen, kaas, room en ui. Of laat je verrassen door de Italiaanse invloeden in de keuken van het kanton Tessin. En Zwitserland heeft dan wel geen zee, toch komen ook visliefhebbers hier aan hun trekken. Rondom de grote meren kun je namelijk genieten van heerlijke verse vis.

Veilig wandelen in Zwitserland

Het Zwitserse verkeersbureau heeft een filmpje gemaakt over veiligheid tijdens het wandelen. Op de Nederlandstalige site van My Switzerland vind je daarnaast ook een grote selectie van wandelroutes.

Zin gekregen om deze zomer te gaan wandelen in Zwitserland?

Het indrukwekkende Saasdal, gelegen tussen de hoogste bergen van Zwitserland, is een prima uitvalsbasis voor een wandelvakantie. Bel ons voor meer informatie of vragen gerust op 010 – 767 0097 of mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief