Zomerskiën

Zomerskiën: ook dat kan in de Alpen

Deel dit artikel op social media!

De meeste mensen skiën in de winter, wanneer het nog koud is en je ook nog in de lagere gebieden goed van de berg kan glijden. Gezien het ongelukkige feit dat sneeuw smelt is dit eigenlijk ook de beste periode om te gaan skiën, ergens tussen december en maart. Maar voor de mensen die maar geen genoeg kunnen krijgen van skiën en het liefst zo vaak mogelijk hun schoenen in de latten klikken, bestaat er gelukkig ook nog het zomerskiën.

Skiën tijdens de zomermaanden is een pure ervaring. Alle bijkomstigheden van een ‘normale’ skivakantie vallen weg en alleen het skiën blijft nog over: de conditie van de sneeuw is minder goed dan in de wintermaanden, je hebt minder afdalingen tot je beschikking, je kunt niet of nauwelijks après-ski en je kunt tot minder laat op de dag skiën. Maar deze punten van kritiek verdwijnen als sneeuw voor de zon (excuses voor de woordspeling) wanneer je daadwerkelijk weer op de piste staat en je realiseert dat je zelfs in de warmste maanden nog kunt genieten van je favoriete sport. Daarnaast zijn de gletsjers waar je in de zomer nog kunt skiën vaak velen malen specialer dan de lager gelegen gebieden; in velen opzichten uniek en bij vlagen adembenemend mooi.

Ben je steevast de eerste (en de laatste) op de piste en vind je dat één week skiën per jaar simpelweg niet genoeg is? Lees dan verder om erachter te komen waar je ook nog in de zomer witte afdalingen in de Alpen kunt vinden.

Goed om te weten: In deze lijst vind je ook informatie over wanneer een gebied open gaat en wanneer het sluit. Wees je ervan bewust dat dit richtlijnen zijn en geen harde feiten. Afhankelijk van de sneeuwval en het weer kan het gebied langer, maar misschien ook minder lang open zijn.

Zomerskiën in Oostenrijk

1. Hintertux


Op het gebied van zomerskigebieden is de Hintertux gletsjer het crème de la crème. Een modern gebied met mooie pistes, dat ook nog eens 365 dagen per jaar open is. Dit is namelijk een uitermate populair gebied onder zomerskiërs, maar ook professionals komen hier vaak trainen. Waar je ook naar op zoekt bent in een zomerskivakantie, de kans dat de Hintertux teleurstelt is nihil.

+ 365 dagen per jaar open
+ Groot gebied (60 km aan pistes)
+ Goed onderhouden
– Populair gebied en dus ook drukker
hintertux-oostenrijk-zomer-ski-kabelbaan-bergen

365 dagen per jaar genieten van de sneeuw op de Hintertux gletsjer

2. Kitzsteinhorn – Kaprun


De Kitzsteinhorn is een stuk minder lang open dan de Hintertux, maar het is zeker de moeite waard om dit gebied eens uit te proberen. Er valt namelijk naast het skiën – wat je hier ook uitstekend kan doen – veel te beleven nadat de pistes sluiten. Zo is er bijvoorbeeld een grot die is omgetoverd tot een galerij over het gebied. Daarnaast kan je het ICE Camp bezoeken, of je kan onder begeleiding van een park ranger genieten van het nationaal park.

+ Spectaculaire zwarte piste
+ Veel te doen naast skiën (grot, panorama platform, ICE Camp, nationaal park)
– Minder lang open (15 september tot 25 mei)
3. Kaunertaler gletsjer


De Kaunertaler gletsjer is een gebied met bijna eindeloze mogelijkheden. Wat voor soort skiër je ook bent, of je nou graag op de piste skiet, of juist zover mogelijk van de geprepareerde sneeuw verwijderd wilt zijn, deze gletsjer is geschikt voor iedereen. Daarnaast is het noemenswaardig dat mensen met een lichamelijke handicap, die skiën op een mono ski, ook gemakkelijk gebruik kunnen maken van de liften.
De Kaunertaler gletsjer is van oktober tot juni open.

+ Leuk gebied voor elk type skiër (ski tourers, freeriders, off piste skiërs, mono skiërs)
+ Uitgestippelde routes voor mensen die buiten de geprepareerde pistes willen skiën
– Kleiner dan de andere twee gletsjers in Oostenrijk (30 km aan pistes)

Zomerskiën in Italië

1. Val Senales


Val Senales is een prachtig gebied; een plek met fenomenale uitzichten en schitterende pistes. Het is ook een rustgevend gebied, met geprepareerde afdalingen die naadloos overgaan in de ongerepte natuur. Ook dit gebied is het hele jaar open.

+ Open en rustgevend gebied
+ Niet druk
+ Het hele jaar open
+ Goede mix van zwarte, rode en blauwe pistes
2. Stilfser Joch – Ortlergebiet


Qua pistes is Stilfser Joch minder gevarieerd dan ander gebieden op deze lijst maar het heeft andere voordelen die andere gebieden dan weer niet hebben. Zo is het bijvoorbeeld ideaal dat veel van de aanwezige hotels direct aan de pistes zitten, je hoeft dus alleen je schoenen aan te doen en je kan gelijk naar beneden skiën. Verder is Stilfser Joch ook een erg leuke plek om te hiken en te fietsen, dit wordt in dit gebied dan ook veel gedaan.
De gletsjer is open van 30 mei tot 1 november.

+ Open van mei tot november
+ Hotels direct aan de piste
+ Uitstekende locatie om te hiken en te fietsen
+/- Pistes zijn geschikt voor beginners
stilfserjoch-zomer-ski-piste-bergen

Terwijl de rest van de sneeuw al lang gesmolten is blijft het op de gletsjer nog wel even liggen

3. Presena Gletsjer


De Presena gletsjer bevindt zich in het populaire Passo Tonale gebied en je kan er bijna het hele jaar skiën, namelijk van 10 oktober tot 28 juni. De Presena gletsjer telt 9 prachtige pistes – die zelfs in de zomer nog bedekt zullen zijn met goede sneeuw dankzij de kunst sneeuw die er gespoten wordt. Daarnaast is het gebied eromheen (wat na de winter maanden sluit) ook zeker de moeite waard.

+ Open van oktober tot juni
+ Er wordt kunstsneeuw gespoten wat zorgt voor betere sneeuwcondities
+/- Voornamelijk rode pistes

Zomerskiën in Zwitserland

1. Matterhorn


De Matterhorn gletsjer is mischien wel één van de meest indrukwekkende gletsjers in Europa. Op een hoogte van krap 4000 meter kijk je uit op tientallen, met sneeuw bedekte, berg pieken. Ze zeggen dat je op een heldere dag zelfs de Mont Blanc, de hoogste berg in Frankrijk, kan zien – een uitzicht waar je stil van wordt.
Maar de Matterhorn is meer dan alleen een mooi plaatje, je kan er ook uitstekend skiën. De gletsjer bestaat uit een mix van blauwe en rode pistes maar voor de gevorderde skiërs zijn er daarnaast ook een aantal uitdagende off-piste routes.

+ Schitterende omgeving
+ Goede balans tussen uitdagende en makkelijke pistes
+ Het hele jaar open
2. Engelberg Titlis


Engelberg Titlis heeft misschien niet de hoogte van de Matterhorn maar het is misschien wel net zo mooi. Een skigebied dat zeer goed onderhouden is en waarbij de pistes ook standaard goed geprepareerd zijn, iets wat in de warmere maanden zeker geen overbodige luxe is.
Verder biedt dit gebied meer dan genoeg uitdaging en voor een gebied dat van oktober tot en met mei open is zijn er bijzonder veel pistes waar je uit kan kiezen.

+ Goed onderhouden pistes
+ Mooie uitzichten
– Minder lang open (van oktober tot en met mei)
Engelberg Titlis; een modern en super mooi gebied

Engelberg Titlis; een modern en super mooi gebied

3. Diavolezza


Diavolezza is qua grootte vergelijkbaar met Stilfser Joch, maar het is wel een stuk uitdagender vanwege een gezond aantal rode en zwarte pistes.
Daarnaast bevindt zich hier ook een schitterende gletsjer afdaling van maar liefst 10 km, de langste piste van Zwitserland. Deze route is werkelijk uniek en dat alleen al is een goede reden om het gebied eens uit te proberen.
Het gebied is open van 18 oktober tot 25 mei. Vooral voor de avontuurlijke skiërs en snowboarders is dit een echte aanrader.

+ Uitdagende en gevarieerde pistes
+ Piste van 10 km (langste piste in Zwitserland)
– Niet super groot (30 km)

Zomerskiën in Frankrijk

1. Tignes – Espace Killy


Tignes is één van de grootste skigebieden in de Alpen en staat ook bekend als één van de beste. Het hele gebied bestaat uit meer dan 300 km aan pistes, die verspreid zijn over 2 dorpen. Je kunt hier dan ook fantastische tochten maken, zelfs zonder al te lang te wachten, want de liften zijn ultra modern.
Het hoofdgebied is open tot eind mei en vanaf eind juni kan je door blijven skiën op de gletsjer tot midden augustus. De gletsjer kent meer spannende afdalingen dan velen andere gletsjers; er zijn zelfs twee zwarte pistes, iets waar veel gletsjers op deze lijst niet over beschikken.

+ Twee zwarte pistes
+ Ultra modern gebied
+ Nauwelijks wachttijden
+ Bruisender nachtleven
2. Val d’Isère – Espace Killy


Val d’Isère en Tignes vormen samen het Espace Killy gebied en beide hebben een gletsjer waar je in de zomermaanden nog goed kan skiën.
Qua omgeving zijn deze gletsjers niet heel verschillend, aangezien ze erg dicht bij elkaar liggen, maar de gletsjer van Tignes is net iets gevarieerder. Val d’Isère scoort daardoor net iets lager maar verdient desondanks een overtuigende tweede plaats.

+/- In vele opzichten gelijk aan Tignes, alleen net iets minder gevarieerde pistes
3. Les Deux Alpes


De gletsjer bij Lex Deux Alpes staat voornamelijk bekend om zijn geweldige snowpark; naast boxen, rails en tables is er ook nog een indrukwekkende halfpipe van 120 meter. Hier komen jaarlijks dan ook veel professionals om te trainen; wat voor een indrukwekkend schouwspel zorgt.
Voor diegene die liever iets lager bij grond blijven kunnen natuurlijk ook de ‘standaard’ pistes opzoeken. Het gebied heeft 2 groene, 4 blauwe en 2 rode pistes maar je zal vroeg op moeten staan want de liften sluiten al om half 1.

+ Geweldig snowpark
+ Mooie, brede pistes
– Liften sluiten vroeg
Het snowpark bij Les Deux Alpes is een fantastische speeltuin

Het snowpark bij Les Deux Alpes is een fantastische speeltuin

Kortom, zomerskiën is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar voor de echte skifanaten is het een fantastisch gegeven dat de zon vrijgevig genoeg is om op een aantal plekken in de wereld de sneeuw niet te doen smelten.

AlpenReizen nieuwsbrief