Piste met skiërs en felblauwe lucht

Zomerskiën in Oostenrijk

Deel dit artikel op social media!

Het is herfst in de Alpen. Een periode waarin de ruige rotspartijen, groene heuvels en kabbelende beekjes langzaam veranderen in een winterwonderland. De alpenweiden met grazende koeien en schattige houten huisjes maken plaats voor gemarkeerde witte pistes en après-ski hutjes. Het internet staat bol van berichten over de eerste sneeuwvlokken en de wintersportvakanties worden alweer volop geboekt. De Nederlanders zijn er klaar voor en wachten met smart op de start van het nieuwe wintersportseizoen. Maar vanwaar al die drukte..? Slechts een paar weken geleden heb ik hoogstpersoonlijk mijn eigen skiseizoen al voor geopend verklaard, want ik ga zomerskiën in Oostenrijk!

365 dagen skiën

Oostenrijk is prachtig in de zomer en er zijn ook veel activiteiten waarbij de adrenaline door je lijf stroomt. In het Zillertal kun je bijvoorbeeld raften, paragliden, abseilen en ook via ferrata en canyoning is mogelijk. Maar wat vaak wordt vergeten is dat je kunt skiën op de ‘eeuwige sneeuw’ van de gletsjers. Inmiddels weet ik dat je buiten het winterseizoen op veel gletsjers in de Alpen kunt zomerskiën, vooral in het mei/juni en in het najaar, maar op de Hintertuxer Gletsjer kun je, op 3200 meter hoogte, het hele jaar door skiën! Wat mij betreft een MUST als je in de buurt bent, laat staan als je zo dichtbij woont. Niet voor niets stond deze ervaring dus hoog op mijn wensenlijstje en een paar weken geleden was het zover!

Voor de liefhebber

Zelf ben ik niet opgegroeid met wintersportvakanties en heb ik pas twee jaar geleden ontdekt dat ik een zéér groot fan ben van skiën en alle gezelligheid er omheen. Of je vindt het verschrikkelijk of je raakt verslaafd en kunt niet wachten tot je weer op de latten kunt staan. Een gletsjer waar je 365 dagen per jaar kunt skiën is dan ook iets wat je bezocht moet hebben. Zomerskiën in Oostenrijk, gewoon omdat het kan!

Tussen de profs

“Maar wat trek ik in godsnaam aan,” dacht ik ’s morgens toen ik voor de kast stond. Boven is het vast koud want er ligt ‘eeuwige sneeuw’ maar om nou in complete skiuitrusting de auto in de stappen terwijl het in het dal nog rond de 20 graden is, lijkt me toch ook niet zo fijn. Ouderwets omkleden op de bestemming, tussen openstaande autodeuren dan maar. Het is heel onwerkelijk om op zo’n zonnige dag, terwijl je tussen de groene bergen geparkeerd hebt, je te bedenken dat je een half uur later in de sneeuw zal staan. Bij de skiliften kom je bovendien veel wandelaars tegen en voel je je bijna ongemakkelijk om in vol ornaat met ski’s in de handen en onhandige skischoenen voorbij te lopen. Maar dan, na drie skiliften genomen te hebben en de vele hoogtemeters verslonden, kom je langzaam aan de top en daar prijkt de almachtige witte gletsjer. Het aantal wandelaars is drastisch afgenomen. Daarvoor in de plaats zijn er juist veel professionele skiteams, die op deze hoogte het hele jaar door kunnen trainen. Bijzonder fenomeen: ineens viel je op als je géén skischoenen aan had!Skilift-uitzicht-herfst(720x440)

Winterse ervaring in de zomer

Heel gaaf om in deze tijd van het jaar, je ski’s aan te klikken en lekker de gletsjer af te glijden. Ik had verwacht dat de pistes niet zo goed meer zouden zijn zonder een lading verse sneeuw maar dit viel enorm mee! De pistes waren ruim en goed bijgehouden en de uitzichten fenomenaal! Hoewel op sommige stukken de sneeuw op de pistes dun en donker leek, was de kwaliteit nog perfect! En zelfs bovenop de gletsjer kun je pauzeren met een biertje en een schnitzel! Na deze verdiende pauze besloten wij nog een keer omhoog te gaan. De kleine skilift waar wij in zaten ging langzaam omhoog, bungelend boven een afgrond, zo een wolkenmassa in. Eenmaal uit de skilift was het boven volledig bewolkt, we zagen geen handen meer voor ons ogen. Het winterse gevoel was helemaal compleet! Gelukkig stond er een mannetje om ons de goede weg op te wijzen zodat we aan de juiste kant de gletsjer af zouden skiën! Heel voorzichtig en met ons hart kloppend in onze kelen begonnen we aan de afdaling. En na enkele seconden trokken de wolken weer open en openbaarde zich weer dat schitterende uitzicht recht voor ons. Zomerskiën in Oostenrijk; een ervaring om nooit te vergeten!

Uitzicht-skilift-herfst(720x440)

AlpenReizen nieuwsbrief