Rafting in de Soca rivier

Watersporten in de Alpen: van raften tot suppen

Deel dit artikel op social media!

Welke activiteiten kun je in de Alpen beoefenen? Waarschijnlijk denk je al snel aan wandelen, of misschien fietsen. Maar wist je dat je ook veel watersporten in de Alpen kunt beoefenen? De waterkwaliteit van de meren en rivieren in de Alpen is vaak uitstekend. Daarnaast loopt de temperatuur van het water in veel van de meren in de zomer flink op. Uiteraard kun je genieten van een verfrissende duik in een helder bergmeer, maar er is nog veel meer. Zeilen, windsurfen, kitesurfen, duiken, raften, suppen… al deze watersporten kun je in de Alpen beoefenen! Wij lichten een aantal van de leukste watersporten in de Alpen voor je uit.

Windsurfen

Een van de populairste watersporten in de Alpen is windsurfen. Bij deze sport sta je op een surfplank met een zeil, en wordt je door de wind over het water geduwd. De basis van het windsurfen is redelijk makkelijk te leren. Dit maakt windsurfen een ideale sport om tijdens je vakantie in de Alpen eens uit te proberen! Er zijn meerdere meren in de Alpen waar je als windsurfer terecht kunt, maar een van de beste plekken is toch wel het Italiaanse Gardameer. ’s Ochtends duwt de wind je nog rustig over het water, maar ’s middags steekt een krachtigere wind op die vooral voor gevorderde windsurfers een leuke uitdaging vormt. Rondom het Gardameer vind je diverse windsurfscholen en verhuurders waar je de benodigde uitrusting kunt huren, zodat je deze sport een dagje uit kunt proberen. Ook bij de Achensee in het Oostenrijkse Tirol vind je meerdere windsurfscholen. In de ochtend staat hier een zachte wind waardoor beginners de techniek rustig onder de knie kunnen krijgen.

Windsurfers op meer in de bergen

Windsurfen op het Italiaanse Gardameer

Zeilen

Wist je dat je in de Alpen ook kunt zeilen? Deze watersport kun je beoefenen op een van de vele meren in de Alpen. Tijdens het varen geniet je van een prachtig uitzicht over de bergen. Dat is weer eens wat anders dan een tochtje tussen de platte velden van Nederland! Een van de meest populaire bestemmingen voor zeilers in de Alpen is de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Deze deelstaat staat namelijk bekend om haar vele grote meren, zoals de Wörthersee en de Ossiacher See. Maar ook in Tirol kan gezeild worden. Op de bijna 10 kilometer lange Achensee zul je je zeker niet vervelen! Of trek verder naar het zuiden en ga zeilen op het Italiaanse Lago Maggiore, waar je door het aangename weer het hele jaar door kunt zeilen.

Stand up paddling (suppen)

Stand up paddling, ook wel suppen genoemd, is een relatief nieuwe sport die steeds populairder wordt. Je kunt deze sport bijna overal in de Alpen beoefenen. Deze sport lijkt makkelijk, maar schijn bedriegt! Je zult je been- en buikspieren flink moeten gebruiken om rechtop te blijven staan. Het Italiaanse Gardameer en de Sylvensteinsee in het Duitse Beieren zijn prachtige plekken om een tochtje te maken op een SUP plank. Op het Gardameer worden zelfs tochten in het donker georganiseerd. Of laat je verwonderen door het smaragdgroene water van de Soča rivier in Slovenië. Heb je het suppen al onder de knie? Dan kun je ook kiezen voor een combinatie van suppen en yoga. Dit kan bijvoorbeeld op de Wildsee in het Oostenrijkse Tirol.

Zeilboten op meer in bergen

Zeilen kan op meerdere plekken in de Alpen

Raften

Ben je toe aan wat meer actie? Raften is een van de meest bekende watersporten in de Alpen. Je stapt met meerdere mensen in een speciale rubberboot en laat je meevoeren door de stroming van een wilde rivier. Deze sport kan op verschillende niveaus beoefend worden, door te kiezen voor een ruiger of juist rustiger stuk van de rivier. Hierdoor is raften ook voor kinderen vanaf 6 jaar geschikt. Een van de mooiste plekken in de Alpen om te gaan raften is de Soča rivier. Vanuit het outdoor paradijs Bovec maak je een prachtige tocht over deze rivier. Daarnaast zijn er in het Oostenrijkse Tirol meerdere mogelijkheden om deze sport te beoefenen. In het Ötztal kun je zelfs een tocht maken over de rivier waar in 2014 het EK raften is gehouden.

En nog veel meer…

Uiteraard zijn windsurfen, zeilen, suppen en raften niet de enige watersporten die je in de Alpen kunt beoefenen. Zo wordt een rivier in een bergkloof tot een speeltuin omgetoverd tijdens het beoefenen van hydrospeed en canyoning. Doe je het liever wat rustiger aan? Dan behoort roeien en kanoën tot de mogelijkheden.

Deze zomer genieten van een van deze watersporten in de Alpen?

De bovengenoemde watersporten kunnen op veel plekken in de Alpen beoefend worden. AlpenReizen biedt ook complete pakketten voor een 8-daagse actieve vakantie, waarbij je onder andere kunt gaan raften of suppen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons dan gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief