Wat is leuker dan in de bergen iedere ochtend wakker te worden met een ander uitzicht? Iedere dag nieuwe delen van een gebied te ontdekken? En dat allemaal te voet? Dan is een huttentocht écht iets voor jou!
Een huttentocht wandelen
Tijdens een huttentocht in de Alpen wandel je van hut naar hut, over de bergtoppen, langs kleine meertjes. Soms loop je over de almen, ga je hoger, dan wordt het terrein ook beduidend ruiger: rotspartijen en smalle paadjes. De route kun je volgen op je kaart of GPS, maar er staan ook bordjes en markeringen onderweg. Als je je goed hebt voorbereid, dan kun je aan de hand van de kaart en de bergtoppen ook inschatten in welke richting je loopt.
In de middag zie je de bergtop voor je opdoemen met een huisje ernaast, het lijkt nog klein, maar na een stukje wandelen zie je dat het een behoorlijke berghut is. Dat is de overnachtingsplek voor komende nacht! Na aankomst is het tijd om te ontspannen op het terras of in de hut. De avondmaaltijd wordt niet heel laat geserveerd, want de “Hüttenruhe” is meestal rond 21:30. De volgende ochtend ontbijt je vroeg, want iedereen wil op tijd op pad voor de 6-8 uur wandelen. Dat heeft een vrij logische reden: in de namiddag, tussen 14:0 en 18:00 kan er nog weleens een klap onweer zijn. In de bergen wil je dan al veilig binnen zijn!
Een hut is ingericht om veel mensen te laten overnachten, er zijn slaapzalen met matrassen naast elkaar. Maar er zijn ook steeds meer hutten met familiekamers en kleinere slaapzalen. Het gebruik van een lakenzak is in de meeste gevallen verplicht.
Voor wie?
Een huttentocht lopen is een heel avontuur! Bedenk je maar eens dat je niet over het vlakke land loopt, maar op hoogte. Stukken klimmen en dalen, dat zit niet in onze Nederlandse benen! Een vaste tred en de conditie om 6-8 uur per dag te lopen heb je in de meeste gevallen wel nodig. Per huttentocht die op de website bij AlpenReizen staat is aangegeven wat de zwaarte van de tocht is en vanaf welke leeftijd deze geschikt is. Ook verblijf je langere tijd op grotere hoogte, tussen de 1500 en soms wel 3000 meter. Omdat je ook nog eens een inspanning levert, zul je vooral in het begin sneller buiten adem zijn!
In Nederland kun je al in vorm komen door alvast wat langere wandelingen te maken en oefeningen te doen. Denk aan squats of lunges voor de benen en buikspieroefeningen.
Wil je wel het avontuur van de bergen ervaren, maar liever in een comfortabelere accommodatie verblijven? Dan is een meerdaagse wandeltocht geschikt voor jou. Tijdens deze tochten verblijf je in een hotel of pension in een dorp. Waar je bij een huttentocht door ruw terrein loopt en je soms met handen en voeten moet werken, heb je bij meerdaagse wandeltochten meer geplaveid terrein.
Op huttentocht in de Alpen?
Wil je graag een huttentocht lopen? Maar weet je nog niet waar en wanneer? Neem contact op met onze reisadviseurs. Zij kunnen je alles uitleggen over een huttentocht en wanneer je deze kunt lopen. Bel ons dan gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.
Ben je benieuwd naar een huttentocht en wil je graag meer erover lezen? Houd dan onze blog in de gaten! In onze volgende blog vertellen we je wanneer je een huttentocht kunt wandelen.