Dolomieten

Wandelen in de Italiaanse Alpen: natuur, geschiedenis en lekker eten

Deel dit artikel op social media!

Echte levensgenieters gaan wandelen in de Italiaanse Alpen. Hier geniet je niet alleen van de indrukwekkende natuur, maar je maakt ook kennis met de bewogen geschiedenis van Noord-Italië. Zo zijn er een aantal wandelroutes, waaronder de Sentiero della Pace, die je meenemen langs overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. En als je niet aan het wandelen bent, kun je je hier tegoed doen aan de heerlijke Italiaanse keuken. Of je nu kiest voor een dampend bord polenta of een pizza, je zit hier eigenlijk altijd goed. Vergeet ook zeker niet de lokale vleeswaren en kazen te proeven! De Italiaanse Alpen strekken zich uit over een groot gebied, en er zijn hier dan ook veel verschillende regio’s waar je kunt gaan wandelen. In deze blog lichten wij een aantal van deze plekken voor je uit.

Wandelen in het Val di Sole

Het Val di Sole in Trentino staat bekend om haar ongerepte natuur en ruige bergtoppen. Je vindt hier een aantal van de hoogste toppen van de Italiaanse Alpen. Het Val di Sole is een ideale uitvalsbasis om het Stelvio National Park te ontdekken.

Met maar liefst 250 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden kan iedere wandelaar hier zijn hart ophalen. Er staan verschillende korte tochten uitgestippeld die ook geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Loop bijvoorbeeld in twee uur naar de Saènt watervallen in Rabbi, of kies voor een wat uitdagendere route naar een hut in de bergen, zoals de Rifugio Stella Alpina. En ook voor wie al wat meer ervaring heeft met bergwandelen zijn hier in het hooggebergte indrukwekkende tochten te vinden.

Wil je het leven in de bergen ervaren? Tijdens een 4-daagse huttentocht door het Stelvio National Park loop je niet alleen langs imposante bergen, maar maak je ook een gletsjeroversteek. En in de winter kun je in het Val di Sole prachtige sneeuwschoenwandelingen maken. Je kunt alleen op pad gaan op een van de uitgestippelde routes, of meegaan met een gids.

Val di Sole

Het prachtige Val di Sole

Rondom het Gardameer

Het Gardameer staat voornamelijk bekend als zonbestemming, maar wist je dat je hier ook terecht kunt voor een wandelvakantie?

De ideale periode om hier te gaan wandelen is in het voorjaar of in de herfst. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. De omgeving rondom het noorden van het Gardameer is het meest bergachtig, met toppen van maar liefst 2000 meter. Het dorp Limone sul Garda is een prima uitvalsbasis voor wandeltochten. Je kunt hier gelijk de bergen in wandelen, of de pont nemen naar de andere kant van het meer om daar te gaan wandelen.

Vanuit Malcesine kun je de kabelbaan nemen naar de Monte Baldo, waar tal van wandelroutes beginnen. Daarnaast kun je bij het Gardameer ook een meerdaagse wandeltocht maken. Zo liggen aan de noordkant van het meer de drie routes van de GardaTrek. Er is een route van 30 kilometer, een van 70 kilometer en een van 90 kilometer. De routes liggen op verschillende hoogtes. De twee kortere routes kunnen het hele jaar rond gewandeld worden.

Wandel je liever langs de oevers van het meer? Dan is de oude Strada del Ponale een leuke optie. Deze oude weg tussen Riva del Garda en Valle di Ledro loopt direct langs het water en is tegenwoordig alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Uitzicht Gardameer Italiaanse Alpen

Het uitzicht over het Gardameer vanaf de Monte Baldo

Bij het Lago Maggiore

Ook rondom het Lago Maggiore komen wandelaars aan hun trekken. De temperaturen zijn hier in het voorjaar en de herfst perfect voor een wandelvakantie. Een wandeling naar de Monte Mottarone wordt beloond met een prachtig uitzicht over maar liefst zeven meren in de omgeving. Neem de kabelbaan naar het tussenstation en wandel vanaf daar naar de top. Je kunt zelfs boven op deze berg overnachten!

Niet ver van het Lago Maggiore ligt het Nationaal Park Val Grande. Dit ruige park is een ideale bestemming voor doorgewinterde bergwandelaars. Als je echt diep het park in wilt gaan zul je enige ervaring moeten hebben, omdat de routes niet altijd goed gemarkeerd zijn. Maar ook beginnende wandelaars kunnen genieten van de schoonheid van dit park. De zogenoemde Park Nature Trails zijn goed bereikbaar en zonder moeite te lopen. Onderweg kom je langs verschillende informatieborden die je meer vertellen over de omgeving. Aan de andere kant van het meer kun je een wandeling maken naar het afgelegen dorpje Monteviasco. Hier ervaar je het authentieke leven in de bergen.

Heb jij al zin om je wandelschoenen aan te trekken?

Wil je gaan wandelen in de Italiaanse Alpen? Wij helpen je graag bij het samenstellen van een onvergetelijke wandelvakantie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief