Berglandschap met bomen

Wandelen in Slovenië: een fantastische natuurbelevenis

Deel dit artikel op social media!

Slovenië is een nog relatief onbekende bestemming voor een wandelvakantie. Onterecht, want in dit relatief kleine land kun je maar liefst 10.000 kilometer aan wandelroutes ontdekken. Van korte wandelingen langs helderblauwe meren tot pittige tochten naar hoge bergtoppen. Omdat er in Slovenië slechts twee miljoen mensen wonen is de natuur nog echt ongerept en geniet je hier van de ruimte en de stilte. Hoge bergen, dichte bossen, diepe grotten, smaragdgroene rivieren en wilde watervallen, hier vind je het allemaal. Genoeg redenen dus om te gaan wandelen in Slovenië!

Wandelen in Slovenië

Slovenië heeft een goede wandelinfrastructuur. Veel wandelpaden worden onderhouden door de Sloveense Alpenvereniging (de PZS). De routes worden aangegeven met een witte stip met een dikke, rode cirkel er omheen. De kortere, thematische wandelingen zijn meestal gemarkeerd met een witte stip met een gele cirkel. En net als in de andere Alpenlanden, vind je ook in Slovenië tal van berghutten waar je kunt overnachten. Je kunt hier dus ook een huttentocht maken.

De beste periode om te gaan wandelen in Slovenië is de zomer en dan met name de maanden juni en september. In juni dien je echter nog wel rekening te houden met sneeuw in de hoger gelegen gebieden. De maanden juli en augustus kunnen vrij warm zijn. Ga je in deze maanden wandelen, draag dan lichte kleding en neem genoeg water mee. Uiteraard zijn ook de herfst- en wintermaanden prachtige periodes om te wandelen in Slovenië, maar je moet dan wel meer rekening houden met het weer en je hebt hierdoor minder keuze uit de verschillende wandelroutes.

Wandelen Slovenië

Wandelen in Slovenië is een fantastische belevenis!

Wandelgebieden

In de Julische Alpen vind je tal van verschillende wandelgebieden, elk met een ander landschap. Een van de bekendste gebieden is het Triglav National Park in het noordwesten van het land. Vanuit Bovec of Bled kun je prachtige wandelingen maken in dit gebied. Loop bijvoorbeeld een korte route door een van de indrukwekkende kloven, of daag jezelf uit met een beklimming van de Triglav.

In het zuidwesten van Slovenië ligt de Karst regio. Dit gebied wordt gekenmerkt door de talloze kloven en grotten die zich hier in de loop der tijd hebben gevormd. Laat je verrassen door de kracht van de natuur en wandel bijvoorbeeld naar het zinkgat in de Reka rivier. Daarnaast staat dit gebied ook bekend als wijnregio, dus ook als wijnliefhebber kun je hier je hart ophalen.

Hutjes op een groene weide

De herdershutjes van Velika Planina

Ben je op zoek naar een wat minder ruig landschap? In het noorden van het land ligt Velika Planina. Hier vind je op een prachtige groene Alpenweide de grootste herdersnederzetting van Europa. In de zomer verblijven de herders in de hutjes op de weide. Maak kennis met het leven van de herders en blijf een nachtje slapen in een van de hutjes. Ten slotte ligt niet ver hier vandaan de Logar vallei, een indrukkwekkende vallei die is uitgesleten door een gletsjer. Er loopt een wandelpad van 7 kilometer door de vallei, waar je geniet van het uitzicht over de heldergroene weides tussen de rotsige bergen. En dit is slechts een greep uit de prachtige wandelgebieden die dit land rijk is!

Langeafstandswandelroutes

Ook langeafstandswandelaars komen in Slovenië aan hun trekken. Er zijn verschillende routes die (deels) door dit land lopen. Zo lopen de Europese langeafstandspaden E6 en E7 respectievelijk 350 kilometer en 600 kilometer door de ongerepte Sloveense natuur. Daarnaast is het mogelijk om in Slovenië een variant van de Via Alpina te lopen, zo bestaat de paarse variant uit 10 dagetappes. En ook de Alpe Adria Trail, een route van in totaal 43 etappes van de Grossglockner naar de Adriatische kust, loopt voor een deel door Slovenië. Wil je wel het afwisselende landschap ervaren maar heb je wat minder tijd? Dan loop je gewoon een deel van een langeafstandsroute. Zo maak je tijdens de Slovenia & Friuli Trail kennis met de ruige bergen van het Triglav National Park en de heuvels van de Sloveense wijnregio.

Avontuur voor het hele gezin

Wandelen in Slovenië is een avontuur voor het hele gezin. Loop met kinderen bijvoorbeeld een educatieve route langs een rivier of een meer. Deze routes zijn vaak wat korter, en lopen over relatief vlakken en goed begaanbare paden. Neem onderweg pauze om te gaan pootjebaden in het heldere water, of bouw samen een dam van stenen. Lukt het jullie om het stromende water tegen te houden? In Slovenië kom je tijdens het wandelen allerlei bijzondere planten en dieren tegen. Maak een lijstje met de dieren die je hier tegen kunt komen en laat de kinderen tijdens het wandelen op zoek gaan naar deze dieren. Wat zullen ze trots zijn als ze een dier spotten!

Deze zomer wandelen in Slovenië?

Slovenië is een fantastisch land voor een wandelvakantie. Kies jij voor een uitvalsbasis als Bovec om een aantal korte dagtochten te lopen of ga je de uitdaging aan door een aantal etappes van de Alpe Adria Trail te lopen? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 00 97 of stuur een mailtje naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief