Auto staat geparkeerd aan weg in de bergen

Wandelen in de Alpen in de herfst

Deel dit artikel op social media!

Het is september, de zomer loopt op haar einde. Nog maar een paar weken en dan valt hoog in de Alpen de eerste sneeuw. Maar niet getreurd, want het duurt nog wel even voordat het hele landschap bedekt is door een witte deken. Voor die tijd kun je nog genieten van een van de mooiste seizoenen in de Alpen: de herfst. Wandelen in de Alpen in de herfst vereist iets meer planning dan in de zomer, maar dan heb je ook wat! In de herfst geniet je in de Alpen van aangename temperaturen, ultieme rust en de indrukwekkende kleuren van de natuur. Ook als er op de hoge bergtoppen al sneeuw ligt, kun je in het dal nog prachtige tochten maken. Houd er wel rekening mee dat er in de Alpen in de herfst minder daglicht is, dat niet alle wandelpaden in deze tijd van het jaar even goed onderhouden worden en dat sommige hutten gesloten zullen zijn. Lees snel verder en ontdek een aantal gebieden in de Alpen waar je in de herfst kunt gaan wandelen.

Het Zwitserse kanton Wallis

Zwitserland is misschien wel een van de mooiste plekken in de Alpen in de herfst. De natuur verandert in dit seizoen in een explosie van kleuren. De groene, rode en gele bladeren van de bomen steken scherp af tegen de grijze rotsen van de bergen. Vooral de plekken waar veel lariksen staan zijn adembenemend mooi. De naalden van deze bomen kleuren namelijk goudgeel voordat ze afvallen. Vanuit het autovrije Zermatt kun je een aantal makkelijke, korte wandelingen maken waarbij je kunt genieten van de geuren en kleuren van de bossen. Loop bijvoorbeeld de Waldweg Zermatt, een route van iets meer dan 6 kilometer. Deze route is ook leuk om met kinderen te lopen. Wie ziet als eerste de iconische Matterhorn tussen de bomen door? Na het wandelen is het heerlijk bijkomen met een dampende kaasfondue.

Bergen in de herfst

De prachtige kleuren van de Alpen in de herfst

De herfst in de Julische Alpen van Slovenië

De herfst is de perfecte periode voor een wandelvakantie in de Julische Alpen in Slovenië. In dit seizoen is het hier heerlijk rustig, en zijn de temperaturen aangenaam. Daarnaast vinden er in dit seizoen allerlei evenementen plaats. Het dorpje Bohinj is een prima uitvalsbasis om de Julische Alpen in de herfst te ontdekken. Neem bijvoorbeeld de kabelbaan naar Mt. Vogel. Boven op deze berg vind je een groot aanbod van wandelpaden. Vanaf het bergstation lopen routes naar de top van Mt. Šija en Mt. Vogel. De eerste top is ook met kinderen goed te bereiken. Om de top van Mt. Vogel te bereiken moet je een stukje met stalen kabels overbruggen. Dit is dus alleen weggelegd voor ervaren bergwandelaars. Niet alleen in de bergen, maar ook in het dal kun je prachtige wandelingen maken. Kies bijvoorbeeld voor een rondje om het meer van Bohinj. In zo’n 3 tot 4 uur loop je helemaal rond, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van het pad te lopen.

Uitzicht op meer vanaf berg

Uitzicht vanaf de Monte Baldo op het Gardameer

Wandelen rondom het Gardameer

Het Gardameer is een van de populairste bestemmingen van Noord-Italië. Hierdoor kan het er in de zomer vaak druk zijn. In de herfst wordt het rustiger, en kun je genieten van alles wat deze omgeving te bieden heeft. In oktober zijn de temperaturen hier ideaal om de bergen die om het meer heen liggen te ontdekken. De Monte Baldo is een van de bekendste bergen in dit gebied en is meer dan 2000 meter hoog. Je kunt er voor kiezen om zelf via een 11 kilometer lang pad naar boven te lopen, of de kabelbaan nemen. Wil je wel lopend naar boven maar is 11 kilometer bergop toch wat ver? Stap dan uit bij het middelstation van de kabelbaan en loop vanaf daar naar de top. Bij het bergstation starten verschillende wandelroutes, variërend in moeilijkheidsgraad. Heb je zin in een meerdaagse wandeling? Aan de noordkant van het Gardameer loopt de GardaTrek. Er is keuze uit verschillende varianten van deze meerdaagse wandeling, waarvan met name de lager gelegen variant in de herfst prima te wandelen is.

De Alpen in de herfst ervaren?

De herfst is een van de mooiste seizoenen in de Alpen. Als kenners van de Alpen helpen wij je graag bij het uitzoeken van de mooiste plekjes voor jouw vakantie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons dan gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief