Val di Sole: zonovergoten vallei in het Italiaanse Trentino

Deel dit artikel op social media!

Val di Sole, in het Nederlands heel treffend ‘Vallei van de Zon’, ligt in de Italiaanse provincie Trentino-Zuid-Tirol. Deze vallei wordt omgeven door de ongerepte natuur van het Stelvio National Park en het Adamello Brenta Natural Park. Dit is het groene hart van Trentino en een paradijs voor natuurliefhebbers. De beroemde Noce rivier stroomt door de vallei en zorgt voor spectaculaire watersportmogelijkheden. Val di Sole is voor Nederlanders een relatief onontdekte vallei in de zonnige Italiaanse Alpen. Maar wacht niet te lang, want steeds meer vakantiegangers weten dit pareltje weten te vinden. Beleef in Val di Sole het bergleven op zijn zuiverst!

Watersport op de Noce rivier

Val di Sole is zonder meer een van dé beste locaties in Europa om te raften! De Noce rivier door de vallei staat dan ook niet voor niets in de top 10 van beste rivieren in de wereld om te raften, volgens National Geographic. Deze 28 kilometer lange rivier zorgt met zijn vele stroomversnellingen en watervallen voor uitdagingen voor jong en oud, gevorderden en beginners. Kies met jonge kinderen voor een family rafting en maak voor het eerst kennis met raften. Bedwing daarnaast de rivier met een kayak of ontdek de rivier met hydrospeed. Kano ook op het Meer van Santa Giustina met de indrukwekkende kloof Rio Novella.

Rafting Noce rivier

Rafting op de Noce rivier!

Fietsend door de vallei

Daarnaast is de vallei een eldorado voor mountainbikers. Dit gebied staat bekend als een gerenommeerde mountainbikebestemming. Wist je dat sinds 2008 hier jaarlijks de MTB World Cup wordt georganiseerd? Deze wedstrijd vindt normaliter plaats in juni met verschillende disciplines: MTB, Cross Country en Downhill. Naast het toejuichen van de deelnemers kun je jezelf hier ook helemaal uitleven op de paden. Verken de adembenemende omgeving rustig op de fiets door de vallei. Mocht je op zoek zijn naar meer uitdaging is dat ook mogelijk. Ontdek als mountainbiker de maar liefst 300 kilometer aan mountainbikepaden. Kies als echte waaghals voor de Downhill Race Tracks in Commezzadura.

Fietsen in de Val di Sol

De ongerepte natuur ontdekken op de fiets

Wandelend de omgeving verkennen

Ontdek in de omgeving de adembenemende natuur. De wandelingen zijn voor alle niveaus en gaan door verschillende omgevingen. Ga hoog de bergen in, tot wel 3.700 meter, of kies voor mooie wandelingen door de lager gelegen bossen. Bewonder ook de wandelingen langs de schitterende meren, kabbelende beekjes en rivieren. Of ga voor een meerdaagse huttentocht! Kies een wandeling op je eigen niveau, van tochten voor ervaren bergwandelaars tot tochten voor families met (kleine) kinderen. Ontdek hoe het is om in een berghut te overnachten.

Wandelpad Val di Sole

Wandelen door de schitterende vallei van de zon

Vallei van de rust

Kom in Val di Sole helemaal tot rust in het prachtige landschap. Zeker in de twee zijdalen Val di Rabbi en Val di Peio kun je de bewoonde wereld achter je laten en genieten van de stilte. Het wordt daarom ook wel de ‘Vallei van de rust’ genoemd. Ervaar daarnaast het verkwikkende effect van de thermale baden in Val di Rabbi. Ontdek ook de geschiedenis van Val di Sole. Of bezoek de musea, kastelen en schattige kerkjes in de vallei. Ga terug in de tijd en bewonder de forten, die uit de Eerste Wereld Oorlog stammen. Vergeet daarnaast niet te genieten van de cultuur en gastronomie. Ontdek in Val di Sole festivals en de Italiaanse smaken en aroma’s. De vallei staat overigens vooral bekend om haar kaas. Ben jij een kaasliefhebber? Bezoek dan zeker het jaarlijks terugkerende ‘Cheese FestiVal di Sole’, dat meestal plaatsvindt in september.

Natuurwandeling Val di Sole

De adembenemende natuur van Val di Sole

Skiën en snowboarden in Val di Sole

Dit gebied is in de winter erg populair onder Italiaanse wintersportliefhebbers. Echter is het gebied onder Nederlanders nog vrij onbekend. Toch is het goed om te weten, en vaak niet onbelangrijk, dat de zon hier overvloedig schijnt. Daarnaast is het skigebied sneeuwzeker en worden de pistes goed onderhouden. Met 174 kilometer aan pistes kunnen vooral beginners en lichtgevorderden in dit gebied hun hart ophalen. Het gebied bestaat voornamelijk uit blauwe en rode pistes, met daarnaast 22 kilometer aan zwarte pistes. Val di Sole is het perfecte gebied voor gezinsvakanties. Liever iets anders doen dan skiën of snowboarden? Ontdek het gebied met winterwandelen of langlaufen in Val di Rabbi, Commezzadura, Ossana, Cogolo en Vermiglio.

Poedersneeuw in Val di Sole

De schitterende poedersneeuw in Val di Sole

Op naar de Val di Sole!

Interesse in een vakantie naar de Val di Sole? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 010 – 767 00 97 of stuur een mailtje naar info@alpenreizen.nl. Wij helpen jou graag verder met het uitdenken van jouw ultieme vakantie in dit prachtige Italiaanse dal.

AlpenReizen nieuwsbrief