Trailrunning: de natuur als sportschool

Deel dit artikel op social media!

Trailrunning in de Alpen wordt de laatste jaren steeds populairder. In essentie verschilt deze sport niet zo veel van het traditionele hardlopen. Maar toch heeft het op velen een enorme aantrekkingskracht. Daar waar het bij hardlopen veelal gaat om praktische doeleinden zoals gezond bezig zijn of het opbouwen van je conditie, gaat het bij trailrunning meer om de pure ervaring van het lopen, het genieten van de natuur en de vrijheid.

Wat is trailrunning?

Trailrunning kan worden samen gevat als off-road hardlopen, voornamelijk op onverharde paden. Tenminste 75 procent van de route moet onverhard zijn, wil een pad geclassificeerd worden als een trailrun. Deze trails gaan door bossen, over bergen, langs beekjes en meren… Eigenlijk overal waar de natuur het toelaat. Ze zijn meestal ook vrij lang, er zijn er maar weinig die minder dan 10 km zijn en de meest extreme trails zijn zelfs honderden kilometers lang! Zo bevindt zich in Wales de 300 km lange ‘Dragon’s Back Race’. Verder vind je in Yukon de ‘MONTANE’ run die 700 loodzware kilometers telt. Het mag duidelijk zijn dat slechts een enkeling voor deze extreme afstanden gaat: Voor de meeste trailrunners ligt het aantal gewenste kilometers vele malen lager.

Trailrunning vs hardlopen

Als je trailrunning met hardlopen vergelijkt, wordt al snel duidelijk dat er aardig wat verschillen zijn tussen deze twee sporten. Hardlopen is een sport. waarbij je grotendeels op verharde wegen lange afstanden rent. Hierbij is het zaak om conditie op te bouwen, om gezondheidsredenen of ter ontspanning. Trailrunning vindt echter plaats in de vrije natuur. Dit zorgt niet alleen voor variatie in het decor, maar ook het rennen zelf is afwisselender. Je moet immers rekening houden met de ondergrond en goed opletten waar je je voeten plaatst.

Bovendien kunnen trailruns enorm van elkaar verschillen, afhankelijk van de locatie en aard van de route. Een trailrun in de bergen op rotsachtig terrein is totaal anders dan een trailrun op vlak terrein in een bos. Bij trailrunning hoef je ook niet noodzakelijk op de paden te lopen, als je liever je eigen weg gaat, met een GPS op zak, dan kan dat ook. Mede door de andere ondergrond, maar ook door de doorgaans langere afstanden en hoogteverschillen, is trailrunning fysiek wel een stuk zwaarder dan hardlopen.

Trailrunning in de bergen

trailrunning-groep-steil-berg-natuurVoor veel trailrunners is er geen betere plek te bedenken voor het beoefenen van hun favoriete sport dan in de bergen. De variatie is enorm en de mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: of je nou een ervaren trailrunner bent, die graag uren achter elkaar loopt en zoveel mogelijk kilometers aflegt, of iemand bent die meer op zoek is naar routes die minder lang zijn maar wel heel avontuurlijk. Of misschien heb je het nooit gedaan en wil je gewoon met een simpele run beginnen? Het maakt allemaal niet uit, want er is voor elk wat wils.

Wees je er wel bewust van dat trailrunning in de bergen veel risicovoller is dan wanneer je in Nederland door de bossen loopt. Concentratie is belangrijk, want de ondergrond is veelal oneffen: een misstap, bijvoorbeeld op een steen, kan je duur komen te staan met een blessure of wond tot gevolg. Tevens is het cruciaal om voldoende water en eten bij je te hebben, zodat je voldoende energie hebt om deze doorgaans zware runs tot een goed einde te brengen.

Basisuitrusting voor trailrunning

Ben je van plan om aan zo’n actieve vakantie te beginnen? Overweeg dan de volgende artikelen aan te schaffen: ze komen goed van pas tijdens je run!

1. Trailrunningschoenen
Trailrunningschoenen zijn speciaal ontworpen om meer grip en comfort te bieden in de omstandigheden, waarmee je als trailrunner te maken krijgt. Deze schoenen geven meer houvast op rotsachtig terrein en in de modder en ze absorberen de schokken van het rennen beter.

2. Hydratatie-rugzak
Gehydrateerd blijven tijdens het lopen is cruciaal en het meenemen van (veel) water dus een absolute must. Een hydratatie-rugzak heeft een klein buisje waar je tijdens het lopen uit kan drinken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om flessen mee te nemen, maar dat is niet zo praktisch: ze nemen meer ruimte in beslag en je moet telkens stoppen om te drinken.

3. Shirt
Tijdens het trailrunnen draag je bij voorkeur een shirt dat goed isoleert en vochtregulerend is. Dan blijf je warm en wordt het zweet niet in je shirt opgenomen. Als je echt geen ander keuze hebt, trek dan een katoenen T-shirt aan, maar echt ideaal is dit niet, vooral niet als je van plan bent veel kilometers te maken.

4. Broek
Voor wat betreft de broek is er geen eensluidend advies te geven. De ene draagt een strakke legging tot de knie gaan, terwijl de ander liever lossere shorts prefereert. Ongeacht je keuze zijn bewegingsvrijheid en comfort de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Zolang de broek comfortabel zit en van een materiaal is gemaakt dat niet schuurt, zit je al snel goed.

Voor de echte hardloopfanaten is trailrunning zeker het proberen waard, maar ook voor wie geen ervaring heeft op het gebied van hardlopen kan het een fantastische ervaring zijn. De natuur, rust, vrijheid en uitdaging maken van trailrunning een unieke sport, die eindeloze mogelijkheden biedt om schitterende gebieden op sportieve wijze te ontdekken.

AlpenReizen nieuwsbrief