Top 5 mooiste watervallen van de Alpen

Deel dit artikel op social media!

Eén van de mooiste natuurverschijnselen van de wereld zijn watervallen. De wijze waarop duizenden waterdruppels naar beneden vallen is erg fascinerend om te zien. Het heeft iets magisch over zich heen. De één is nog mooier, groter en aparter dan de ander. De Alpen hebben een ruim aanbod op het gebied van schitterende watervallen. Als je in de buurt bent is een uitstapje naar een waterval zeker iets wat je op je to-do-lijstje moet hebben staan! Bekijk hieronder de top 5 mooiste watervallen van de Alpen.

1. Krimml watervallen

De Krimml watervallen in Oostenrijk zijn één van de mooiste en ook meteen de hoogste watervallen van Centraal-Europa. Met een valhoogte van maar liefst 380 meter, kletteren duizenden liters water dagelijks van de klif. De watervallen zijn te vinden in het National Park Hohe Tauern dat op de grens van Tirol en Salzburg ligt. De watervallen bestaan uit drie etappes van 140, 100 en 140 meter. De middelste wordt door de meeste mensen beschouwt als de mooiste omdat je op zowel de hoogste als laagste trap een prachtig uitzicht hebt. De wandelroute is vier kilometer lang en is zeker de moeite waard om uit te proberen. Uiteraard zijn er onderweg genoeg plekken om even tot rust te komen en misschien wat foto’s te maken. Met stevige wandelschoenen en een goed gevulde bidon moet dit zeker uit te houden zijn. Zie je dit niet zo zitten? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om de auto te pakken!

Krimml watervallen

2. Reichenbachwaterval

Naast de prachtige Krimml watervallen is de Reichenbachwaterval ook één van de hoogste watervallen van de Alpen. De 250 meter hoge waterval, gelegen in Zwitserland vlakbij Meiringen, bestaat uit zeven niveau’s. Men zal de naam van de waterval misschien wel herkennen door schrijver Arthur Conan Doyle. Arthur liet zijn held Sherlock Holmes in het verhaal The final Problem, zijn eigen dood in scène zetten. Dit gebeurde bovenop het hoogste uitzichtplatform van de Reichenbach waterval. Voor de Sherlock Homes liefhebbers is dit uitstapje dus zeker een must see. Zelfs als je geen fan bent van de schrijver is deze plek betoverend om te zien.

3. Hérisson watervallen

In het hart van de Franse Jura zijn de watervallen van Hérisson te vinden. De vallei van Hérisson is te vergelijken met een prachtig mooi sprookje. Door de glinstering van het water lijkt het net alsof er honderden briljantjes in het water drijven. De Hérisson bestaat uit zeven hoofdwatervallen waarbij het water met veel kracht naar beneden dendert. De watervallen hebben een bijzondere geschiedenis. Tot aan het midden van de 20ste eeuw was de Hérisson valei namelijk een geliefde en populaire plek. Veel mensen gingen in die tijd dichtbij de watervallen wonen vanwege het water en werk. Langs de rivier van de watervallen is er een wandelpad aangelegd. Tijdens de wandeling kom je langs het bezoekerscentrum ‘Maison des Cascades’. Op deze plek kunnen jong en oud meer te weten komen over de geschiedenis van de watervallen. Ongeacht het seizoen heb je voor deze wandeling stevige wandelschoenen nodig. Dit is noodzakelijk vanwege de behoorlijk gladde en steile passages.

Hérisson watervallen

4. Stuibenfall

De Stuibenfall waterval is 9000 jaar geleden ontstaan door een aardverschuiving. Nu, 9000 jaar later, behoort zij tot één van de meest indrukwekkende en spectaculairste natuurverschijnselen. Via de steile en hoge rotswanden stort het water naar beneden de diepte in. Het water klettert met een enorme kracht naar beneden waardoor er nevel ontstaat. De naam van de waterval: Stuibenfall kwam hier ook uit voort. De waterval is te vinden in Umhausen en is met een valhoogte van 159 meter de hoogste van Tirol. Er is een prachtige maar tevens ook pittige wandelroute uitgestippeld van ongeveer 700 traptreden en een hangbrug van 80 meter. Door middel van deze route bereik je het beginpunt van de waterval. In de zomermaanden wordt de waterval elke woensdag tot 12 uur s’avonds verlicht. Dit is een buitengewoon romantische ervaring en zeker een aanrader.

Stuibenfall

5. Cascate del Serio

De Cascate del Serio is met een hoogte van 315 meter, de hoogste waterval van Italië. Naast de indrukwekkende hoogte is zij ook erg bijzonder en uniek. De waterval ligt namelijk het hele jaar door stil. Het enige moment wanneer het water naar beneden stroomt is als de dam wordt geopend. Het water valt dan 315 meter naar beneden waar het vervolgens weer zijn eigen weg vervolgt. Dit zorgt voor een buitengewoon mooi gezicht. De dam opent maar een beperkt aantal dagen per jaar. Deze dagen zijn de enige momenten dat je de waterval kan zien stromen. Je kunt deze prachtige belevenis aanschouwen tussen juni en oktober. Dit gebeurt op een specifieke dag van elke maand en is dertig minuten lang te zien. De exacte openingsdata wordt ieder jaar op tijd gepubliceerd.

Wil jij deze prachtige watervallen ook bekijken?

De watervallen hebben allemaal een eigen verhaal, historie en eigenschappen. Vind je het ook zo mooi om te zien hoe het water op een sierlijke manier naar beneden stroomt en dit zich non-stop blijft herhalen? In de zomer kan je genieten van de koelte van de watervallen. AlpenReizen zoekt graag een accommodatie voor je uit waar je kan genieten van de prachtige natuur. Neem gerust contact met ons op, bel naar 010 – 767 0097 of stuur een mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief