Wandelen in de Alpen

5 tips voor de voorbereiding van een wandelvakantie

Deel dit artikel op social media!

Eén van de beste manieren om kennis te maken met het indrukwekkende landschap van de Alpen is te voet. Dankzij de duizenden kilometers aan wandelpaden kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Heb je zin om deze zomer te gaan wandelen in de Alpen? Wij helpen je een eindje op weg met een aantal tips voor de voorbereiding van een wandelvakantie.

1. Huttentocht, meerdaagse trail of dagtochten?

De mogelijkheden voor een wandelvakantie in de Alpen zijn eindeloos. Kies je voor een uitdagende huttentocht of toch een meerdaagse trail langs hotels, zoals de Alpe Adria Trail? Of verblijf je liever in één accommodatie om van daaruit dagtochten te maken? Let bij het kiezen van een tocht of standplaats op de moeilijkheidsgraad van de wandelingen. Hoe dit wordt aangegeven verschilt per regio, maar meestal is dit door middel van kleuren. Laat je in je keuze leiden door het niveau van de minst ervaren wandelaar van het gezelschap. Zo beleven jullie allemaal een fijne vakantie.

Bruine bergschoenen

Een stevig paar bruine bergschoenen

2. De juiste schoenen

Vakantie geboekt? Dan is het tijd om na te gaan denken over de kleding die je nodig hebt. Ook dit is van belang bij de voorbereiding van een wandelvakantie. Voor een plezierige wandelvakantie in de bergen zijn met name goede schoenen van belang. De keuze voor een schoen is afhankelijk van het terrein waar je gaat wandelen. Ga je vooral in het dal op pad, dan voldoet een lage wandelschoen meestal. Maar als je een huttentocht gaat maken in het hoogalpiene terrein is een schoen met een harde, onbuigzame zool het meest geschikt. Schaf je schoenen op tijd aan, zo heb je nog tijd om ze in te lopen voordat je op vakantie gaat.

3. Laagjes kleding

Het weer in de bergen kan erg onvoorspelbaar zijn. Maar een doorgewinterde bergwandelaar zou zeggen ‘er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding’. Houd rekening met het wisselvallige weer door met laagjes te werken. Heb je het te warm? Dan trek je een laagje uit. Toch wat fris? Dan pak je zo dat extra jasje weer uit je tas. Je kunt het beste kleding gemaakt van synthetische materialen dragen. Katoen blijft namelijk nat als je gaat zweten, waardoor je het juist weer koud kan krijgen. Laat je tocht ook niet verpesten door wat regen en stop altijd een goede regendichte jas in je rugzak.

Goed voorbereid op pad

Ga goed voorbereid op pad, zo hoef je alleen nog maar te genieten van het landschap

4. Conditie opbouwen

Je hoeft geen topsporter te zijn om te gaan wandelen in de Alpen. Dankzij het grote aanbod aan wandelpaden is er voor iedereen een geschikte tocht te vinden. Ga je een meerdaagse tocht maken? Dan is het een goed idee om van te voren een aantal keer te trainen. Maak eens een flinke tocht in de duinen. Zo kun je gelijk je nieuwe schoenen inlopen. Ga ook een keer op pad met wat meer bepakking, zodat je vast kunt wennen aan het dragen van je rugzak.

5. De laatste voorbereidingen

Het is zo ver, je gaat de Alpen verkennen! Nog een aantal laatste tips voor de voorbereiding van een wandelvakantie. Check voor je op pad gaat altijd de weersomstandigheden, en houd er rekening mee dat het weer in de bergen snel om kan slaan. Daarnaast is het een goed idee om iemand te laten weten waar je naar toe gaat en hoe laat je verwacht klaar te zijn met je tocht. Maak nog even een lekkere lunch, pak een stuk fruit, smeer wat zonnebrandcrème op je gezicht en je bent klaar om te gaan!

Zin gekregen om te gaan wandelen in de Alpen?

Wij kunnen je helpen bij het samenstellen van een huttentocht of meerdaagse tocht langs hotels of pensions. Liever een comfortabele accommodatie van waaruit je dagtochten kan maken? Ook dat kan! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons voor meer informatie of vragen gerust op 010 – 767 0097 of mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief