Comfortabele autorit naar de Alpen

Tips voor de meest comfortabele autorit naar de Alpen

Deel dit artikel op social media!

Eén van de eerste beslissingen die je moet maken voordat je op vakantie gaat blijft lastig… Kies je voor de auto of het vliegtuig? De meeste Nederlanders kiezen nog steeds voor de auto als vervoersmiddel. Dit is zeker waar wanneer ze op zomervakantie gaan naar de Alpen. Een autorit naar de Alpen heeft zowel voor als nadelen. De voordelen zijn natuurlijk dat je meer bagage mee kan nemen en dat het de kosten van een vliegticket en een huurauto bespaart. Het grootste nadeel is natuurlijk de reistijd. De tijd die je kwijt bent aan de rit is natuurlijk afhankelijk van waar je naartoe. Maar ongeacht je bestemming, je zal in de meeste gevallen minimaal 8 uur in de auto zitten. Dat is een aardig lange rit… Vooral als je nagaat dat de reis nog langer kan duren wanneer je in een file terechtkomt. Zorg daarom dat je weet hoe je de reis aangenamer kan maken. Lees de onderstaande tips voor de meest comfortabele autorit naar de Alpen.

Wanneer kan je het beste vertrekken?

De dag en tijd waarop je vertrekt heeft voor een deel met persoonlijke voorkeur te maken maar er zijn desondanks een aantal belangrijke overwegingen die je keuze wellicht kunnen beïnvloeden. Misschien wel de belangrijkste van deze overwegingen zijn de schoolvakanties. Tijdens deze periodes is er namelijk het meeste verkeer en kom je sneller in een file terecht. Wanneer deze schoolvakanties samenlopen met je vertrektijd is de kans dat je vast komt te zitten in een file vele malen groter. Verder zijn vrijdagmiddagen, zaterdagochtenden en zaterdagmiddagen de drukste tijden om te rijden. Piekperiodes zijn de zaterdagen in juli en de eerste helft van augustus. Maar ook in de tweede helft van augustus kan je rekenen op files.

Naast de dag waarop je vertrekt zijn ook de vertrektijden belangrijk. Vrijdagen worden druk rond een uur of 1 terwijl zaterdagen al redelijk vroeg in de ochtend druk worden. Deze worden ‘s middags rond een uur of 2 echter weer iets rustiger. Dit houdt in dat het meestal geen goed idee is om heel vroeg te vertrekken omdat je dan in Zuid-Duitsland waarschijnlijk vast komt te zitten. Het is beter om iets later te vertrekken, rond een uur of 9, zodat je achter het verkeer aan kan rijden. Verder is ‘s nachts rijden ook een goede optie! Als je vroeg genoeg vertrekt maak je het minste kans op veel verkeer onderweg. Het nadeel hieraan is dat je die eerste dag niet super fit zal zijn en je kan waarschijnlijk ‘s ochtends vroeg ook nog niet je appartement of hotelkamer in.

Dit wil je zien te vermijden...

Dit wil je zien te vermijden…

Waar kan ik een vignet kopen?

Voordat je begint aan de autorit naar de alpen is het een goed idee om goed voorbereid te zijn! Bij deze voorbereidingen hoort natuurlijk ook een vignet. Je staat hier misschien niet meteen bij stil, maar aangezien je het nodig hebt om op de snelwegen in Oostenrijk te mogen rijden is het een redelijk essentieel onderdeel van je reis. Je kan een vignet kopen aan de grens en bij sigarenwinkels en tankstations. Het kan echter ook gewoon in Nederland bij de ANWB. Wees er wel van bewust dat je op bepaalde wegen nog steeds tol moet betalen, ook als je een vignet hebt. Je kan kiezen uit drie verschillende vignetten:

Jaarvignet:
Auto: € 84,40
Motor: € 33,60

2-maanden vignet:
Auto: € 25,30
Motor: € 12,70

10-dagen vignet:

Auto: € 8,70
Motor: € 5,00

Wat zal ik meenemen voor onderweg?

Meerder uren achter elkaar in de auto zitten is natuurlijk niet super comfortabel maar gelukkig zijn er meer dan genoeg artikelen die de rit een stuk prettiger maken; hoewel je natuurlijk ook kunt overdrijven…

De auto is nooit groot genoeg

De auto is nooit groot genoeg

1.   Een kaart

Ondanks dat de meeste mensen tegenwoordig een gps bij zich hebben is het handig om ook een kaart mee te nemen, voor het geval de gps het begeeft. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de gps over een onvolledige kaart beschikt of dat de oplader het niet meer doet, in dit soort gevallen kun je altijd nog terugvallen op de ouderwetse kaart.

2.   Oplader(s) voor in de auto

Tegenwoordig gaan we nergens meer naartoe zonder onze telefoons, tablets, laptops, e-readers en andere elektronica. Een oplader voor in de auto is daarom zeker geen overbodige luxe en mocht je toch in een file belanden dan zal de verveling iets minder snel toeslaan.

3.   Een kussen & deken


Stel je vertrekt ’s nachts om 1 uur, je bent moe en je wilt eigenlijk het liefst terug je bed in kruipen. Helaas zal je genoegen moeten nemen met een krappe auto, maar gewapend met een kussen en een deken kun je de stoel plat leggen en toch nog even een paar uurtjes slapen.

4.   Aspirine/Ibuprofen


Vooral in de zomer kan het aardig benauwd worden in de auto wat al gauw tot hoofdpijn kan leiden. Gelukkig ben je er met een aspirine of ibuprofen iets sneller van af en kan je genieten van het mooie vooruitzicht.

5.   Eten, drinken & lekkernijen


Onderweg zal je ongetwijfeld honger krijgen en daarom is het een goed idee om wat lekkere dingen mee te nemen om van te snoepen. Koek, snoep en fruit zijn altijd goede opties en voor de hartige trek kun je broodjes meenemen of een thermoskan met heet water en een aantal zakjes cup a soup.

6.   iPod/MP3-speler


Ik ga zelf nergens naartoe zonder mijn muziek en als ik maar één ding mee mocht meenemen dan zou het mijn iPod zijn.

7.   Zonnebril

Om optimaal van het weer te kunnen genieten.

Uiteindelijk zijn er maar weinig mensen die het leuk vinden om uren achter elkaar in de auto te zitten. Met de juiste voorbereidingen kun je er wel voor zorgen dat een autorit naar de Alpen zo soepel mogelijk verloopt. Dan kun je in alle rust in de auto stappen en tijdens een ontspannen rit uitkijken naar de mooie ervaringen die je te wachten staan.

AlpenReizen nieuwsbrief