Zelf de temperatuur regelen tijdens je zomervakantie?

Deel dit artikel op social media!

Eindelijk is de zon er weer! Enkele weken geleden werden de zwembroeken en zonnebrillen enthousiast uit de kast getrokken en schoenen ingeruild voor comfortabele slippers. “Tijd om eindelijk weer te genieten van die heerlijke zon”, zo denkt menigeen. Maar als het kwik stijgt richting de 30 graden, is er van dit romantische plaatje niet veel meer over. We trekken massaal naar de kust om vervolgens op een overvol strand wat verkoeling te zoeken. Geboekte vakanties naar het zuiden worden massaal geannuleerd. In plaats daarvan zien wij juist dat veel mensen een last-minute zomervakantie in de Alpen verkiezen boven nog meer hitte. En dat is niet gek gedacht: genieten van de warmte en verkoeling zoeken als je daar zin in hebt. Wil jij ook zelf de temperatuur regelen tijdens je vakantie?

Zomerse hitte

Het straatbeeld is gevuld met oververhitte types, die met een rood hoofd proberen hun normale dagelijkse ritme te volgen. Enkelen dragen zelfs in deze hitte nog een pak, terwijl anderen zich wel heel schaars gekleed op straat wagen. Terrassen zonder schaduw blijven leeg en we moeten liters water drinken om ons lijf voldoende gehydrateerd te houden. Wie dit onverhoopt niet doet solliciteert naar een knallende hoofdpijn en loopt risico op uitdroging. De avonden en nachten zijn ook niet meer zo zwoel als we hadden gehoopt. We zijn daarom massaal op zoek naar verkoeling tijdens deze warme vakanties. Op naar bomvolle zwembaden, meren of het strand, waar je zowel heen als terug in de file staat.

De zoektocht naar een goed alternatief voor verkoeling heeft al veel mensen doen besluiten om dit jaar koers te zetten naar de Alpen.

Afkoelen in de zonnige Alpen

Afkoelen in de zonnige Alpen

Nieuwe last-minute trend

Al jaren is er te zien dat mensen hun vakantie naar de Mediterrane zon inkorten om een weekje Alpen toe te voegen. De eerste en de laatste week van de vakantie zijn populair om in de Alpen door te brengen. De eerste week om even heerlijk bij te komen van de hectiek thuis. Daarnaast om te genieten van de gezonde berglucht. Als sluitstuk van de vakantie om het luie zweet én de extra kilo’s eraf te kunnen bewegen. Zo kom je helemaal fris en opgeladen weer terug thuis van je zomervakantie! Dit wordt allemaal versterkt door de diversiteit aan mogelijkheden van de Alpen voor jong en oud. Van de leukste speel- en belevenisparken voor jonge kinderen, ontspannen wandelvakanties tot uitdagende huttentochten of outdoorvakanties, waarbij je met familie of vrienden een onvergetelijke tijd kunt beleven in de bergen.

Wandelen in de Alpen

Wandelen in de Alpen

Ideale cooling down

Er zijn maar weinig plekken op aarde die meer verkoeling kunnen bieden dan de grootste natuurlijke fenomenen op aarde: de bergen. Dit heeft alles te maken met hoogte: hoe hoger je komt in de bergen hoe koeler het wordt. Dit klinkt misschien onlogisch, omdat de afstand tot de zon kleiner wordt naarmate je hoger komt. Echter stellen die paar kilometer niets voor vergeleken met de totale afstand tussen de zon en de aarde. Naarmate je hoger komt is de lucht ijler en daalt de temperatuur. Het verschil is aanzienlijk: de temperatuur kan maar liefst 1 graad dalen per 100 meter stijgen! Dit geeft de ongekende luxe om zelf de gewenste temperatuur te bepalen; wat dacht je ervan om tijdens een snikhete dag in het dal even de stoeltjeslift naar boven te pakken en te lunchen in 25 graden? Of een middagje mountainbiken of wandelen in de bergen in een comfortabele temperatuur? Het adembenemende uitzicht krijg je er gratis en voor niks bij!

Mountainbiken tijdens een last-minute zomervakantie in de Alpen

Mountainbiken tijdens een last-minute zomervakantie in de Alpen

Bijkomend voordeel is dat de temperatuur in de (vroege) ochtend en ’s nachts significant verschilt met de hitte van overdag. Omdat de zon er langer over doet om ’s morgens boven de bergtoppen uit te komen en eerder verdwijnt achter de bergen, duurt het langer om de berg op te warmen en koelt hij in de loop van de avond ook sneller af. Ideaal voor een goede nachtrust!

De flexibiliteit om de temperatuur aan te kunnen passen door iets hoger of lager te gaan, de koelere nachten en de diversiteit aan mogelijke activiteiten, maakt dat steeds meer mensen de keuze maken voor een ontspannende én gezonde zomervakantie in de bergen.

Waar gaat jouw last-minute zomervakantie dit jaar heen?

Als specialist op het gebied van vakanties naar de Alpen biedt AlpenReizen accommodaties op de mooiste plekken in de Alpen. Op zoek naar een leuke vakantie of wil je meer informatie over een van de bestemmingen of accommodaties? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of reserveringen: info@alpenreizen.nl of bel 010-7670097.

AlpenReizen nieuwsbrief