Wenen

Stedentrip naar Wenen: de stad waar historie en moderniteit samen gaan

Deel dit artikel op social media!

Wenen is de grootste en belangrijkste stad van Oostenrijk en trekt jaarlijks veel toeristen van over de hele wereld. Wenen heeft een rijke historie waarvan je nog steeds de overblijfselen kunt bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige paleizen in de stad. Daarnaast is Wenen steeds moderner geworden en vind je er tal van moderne restaurantjes en winkels. Wist je dat het centrum van Wenen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Een stedentrip naar Wenen is dan ook een perfecte keuze. Wij hebben de 7 bezienswaardigheden in Wenen voor je op een rijtje gezet die je zeker niet over mag slaan!

1. Stephansdom

Een echte parel van Wenen is de Stephansdom op de Stephansplatz. Dit Gotische meesterwerk verrees aan het einde van de Middeleeuwen. Bewonder deze kathedraal van alle kanten en beklim ook de 140 meter hoge zuidtoren. Daarnaast heeft de kathedraal een lengte van 107 meter. Deze kerk behoort tot een van de grootste van Europa.

Stephansdom

Stephansdom

2. Schloss Schönbrunn

In de 17e eeuw wilden de Oostenrijkers een nieuw paleis bouwen, groter dan het Paleis van Versailles. Schloss Schönbrunn heeft maar liefst 1441 kamers. 40 van deze kamers zijn opengesteld en zeker het bezoeken waard. Beleef hoe Keizer Frans Jozef zijn zomervakantie vroeger doorbracht. Daarnaast is het middelpunt van het paleis de prachtige rococozaal. Dit is dé plaats waar vroeger vele plechtigheden en bals plaatsvonden. Bewonder ook de mooie, in Franse stijl aangelegde, tuinen bij het paleis.

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn

3. Paleis Hofburg

Het Paleis Hofburg was vanaf de 13e eeuw tot 1918 de residentie van de Habsburgse heersers. Dit paleis was voorheen het winterverblijf voor de vorsten. Nu woont en werkt de huidige president van Oostenrijk in het paleis. Dit bewoonde gedeelte is niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt in dit paleis wel de woonvertrekken van de Habsburgers bekijken. Daarnaast bevindt de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk zich in Paleis Hofburg.

Paleis Hofburg

Paleis Hofburg

4. Spaanse Rijschool Wenen

De Spaanse Rijschool van Hofburg is een ontzettend bekende bezienswaardigheid in Wenen. Door de populariteit is het aan te raden zo’n 6 maanden van tevoren al een kaartje te reserveren voor deze alom geroemde rijschool. Bewonder de indrukwekkende Klassieke Rijkunst van Lipizzaner paarden en hun ruiters. Tegenwoordig kun je shows bijwonen, waarbij de paarden en hun ruiters de elegantie van het paardrijden laten zien.

Spaanse Rijschool Wenen

Spaanse Rijschool Wenen

5. Tiergarten Schönbrunn

Tiergarten Schönbrunn is een dierentuin die zeker het bezoeken waard is. Deze dierentuin ligt nabij Schloß Schönbrunn. De dierentuin is opgericht in 1752 en is de oudste, nog bestaande dierentuin ter wereld. Tiergarten Schönbrunn ligt in de tuinen van het voormalig keizerlijk Paleis Schönbrunn. In deze dierentuin is gezorgd voor een natuurlijke omgeving. Neem een kijkje bij dieren uit het Europa en de pooldieren. Daarnaast is er een speciaal gebied voor roofdieren en zijn er zebra’s, aapjes, lama’s en olifanten. Bezoek deze dierentuin met het hele gezin.

Tiergarten Schönbrunn

Tiergarten Schönbrunn

6. Slot Belvedere

Het Slot Belvedere is een barok paleizencomplex. Dit sierlijke paleis is gebouwd voor Eugenius van Savoye. Deze Franse generaal was in dienst van de Habsburgers. Het paleis bestaat uit twee delen: het zomerverblijf en zijn bibliotheek. Daarnaast bewaarde hij bij de bibliotheek zijn kunstcollectie. Nu kun je in Slot Belvedere terecht voor een kunsttentoonstelling.

Slot Belvedere

Slot Belvedere

7. Weense Staatsopera

Wenen staat daarnaast internationaal bekend als muziekstad. Beroemde, klassieke componisten hebben in deze Oostenrijkse stad gewerkt en gewoond. Denk bijvoorbeeld aan Mozart, Beethoven en Haydn. In de  Weense Staatsopera kun je vandaag de dag nog geregeld deze werken beluisteren. De Weense Staatsopera is het belangrijkste en grootste operahuis van Oostenrijk. Daarnaast behoort de Staatsopera tot één van de beste ter wereld.

Weense Staatsopera

Weense Staatsopera

AlpenReizen nieuwsbrief