Sneeuwschoenen… dat zijn toch van die grote houten tennisrackets die je onder je schoenen moet binden? Dat klopt, de eerste sneeuwschoenen werden gemaakt van hout met een leren binding. Wist je dat deze sneeuwschoenen duizenden jaren geleden al werden gebruikt om lange afstanden door de sneeuw af te leggen? Tegenwoordig zijn de sneeuwschoenen veel lichter en smaller, veelal met een plastic of aluminium frame. Het oppervlakte van een sneeuwschoen zorgt er voor dat je minder wegzakt in de sneeuw. Aan de voorkant van de sneeuwschoen, onder de bal van je voet, zit een stijgijzer wat zorgt voor extra grip in de sneeuw. Het leuke van sneeuwschoenwandelen is dat het een erg laagdrempelige sport is – wie kan wandelen kan ook sneeuwschoenwandelen! In tegenstelling tot skiën of snowboarden hoef je geen cursus te volgen om deze wintersport onder de knie te krijgen. Het enige wat je nodig hebt is een paar sneeuwschoenen en goede kleding, en je kunt op pad. Wat heb je nodig voor een sneeuwschoen wandeltocht? Lees snel verder, want wij vertellen je hoe je je het beste kunt voorbereiden op een mooie tocht.
Wat heb je nodig om te gaan sneeuwschoenwandelen?
Eigenlijk heb je naast een paar sneeuwschoenen niet veel van bijzonders nodig om te kunnen sneeuwschoenwandelen. In veel wintersportgebieden kun je sneeuwschoenen huren, dit kost ongeveer 10 euro per dag. Wie vaker gaat sneeuwschoenwandelen kan overwegen om zelf een paar sneeuwschoenen aan te schaffen.
Er bestaan verschillende modellen, van modellen die geschikt zijn voor wandelingen op redelijk vlak terrein, tot modellen die speciaal zijn ontworpen voor trektochten ver van de bewoonde wereld en over steile paden. Sommige modellen hebben een speciale stijghulp. De prijzen van sneeuwschoenen variëren dan ook sterk: van 50 euro tot ruim 300 euro.
Wandelstokken
Naast een paar sneeuwschoenen is het een aanbeveling om ook wandelstokken mee te nemen. Deze helpen je om je balans te behouden tijdens het wandelen. Of je het wel of niet fijn vindt om met stokken te wandelen blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Moderne sneeuwschoenen zijn een stuk lichter en smaller
Kleding: laagjes, laagjes en nog eens laagjes
Omdat je in de kou op pad gaat is het belangrijk om tijdens het sneeuwschoenwandelen goede kleding te dragen. Maar zelfs als het buiten min 10 is krijg je het van sneeuwschoenwandelen snel warm! Het klinkt misschien gek, maar oververhitting ligt op de loer. Als je het te warm krijgt ga je zweten, zweet is nat en wordt daardoor weer koud. Het is dus slim om laagjes kleding te dragen, zo kun je onderweg steeds een laagje uit of aan doen.
Begin met een basis laag, het liefst een synthetisch shirt met lange mouwen, zoals een thermoshirt. Daarop draag je een isolerende laag, bijvoorbeeld een fleecevest. Mocht het heel koud zijn dan kun je een donsjas of bodywarmer hier overheen dragen. De buitenste laag is je shell. Hier zijn ook diverse mogelijkheden: een softshell of hardshell jas. Softshell adement erg goed en is waterafstotend. Hardshell adement iets minder maar is meestal wel waterdicht.
Je benen houdt je ook op een soortgelijke manier warm, maar meestal volsta je met een thermolaag en buitenlaag om je op temperatuur te houden.
Je wandelschoenen
Zorg voor een stevige, waterdichte schoen waar de bindingen van de sneeuwschoenen comfortabel omheen kunnen. Aanbevolen zijn hoge wandelschoenen in de B/C categorie. Hierbij krijg je voldoende steun van de schoen en heb je minder kans op irritatie van de sneeuwschoenen. Zorg ervoor dat je schoenen goed isoleren, waterdicht zijn en je ze ingelopen hebt! Wollen of synthetische wandelsokken zorgen er voor dat je voeten lekker warm blijven. Door een paar gamaschen (ook wel gaiters) te dragen voorkom je dat er sneeuw in je schoenen komt.

Wandelen door een ongerept landschap
Muts, handschoenen en accessoires
Wat neem je nog meer mee tijdens je sneeuwschoenwandeltocht?
- Een muts en/of hoofdband. Een muts houdt heel je hoofd warm en is ook perfect om op te zetten tijdens de buitenlunch. Met een hoofdband kun je wel wat warmte kwijt via je hoofd, maar houdt je oren wel warm.
- Handschoenen of wanten. Neem ook altijd een reservepaar mee in je rugzak.
- Zonnebril, zonnebrand of een skigoggle bij veel wind.
- Een colletje ( ook wel Buff) om je nek warm te houden of om je hoofd te doen.
- Je rugzak met drinken, eten, wandelkaart, telefoon (en powerbank).
- Ga je van de geprepareerde paden af? Neem dan ook de lawine 3-eenheid mee.
Waar kun je sneeuwschoenwandelen?
Je bent klaar om op pad te gaan! Maar waar kun je nou gaan sneeuwschoenwandelen? Eigenlijk kun je deze sport overal beoefenen, zolang er maar genoeg sneeuw ligt. Als de sneeuwlaag niet dik genoeg is zitten sneeuwschoenen alleen maar in de weg, omdat de stijgijzers dan steeds tegen de stenen komen. Kies bij voorkeur ook een route waar je niet op of onder een helling van meer dan 25% loopt, want hier kan lawinegevaar bestaan. Begeef je je wel in lawinegevaarlijk gebied, zorg dan dat je de risico’s in kunt schatten en dat je een lawinepieper bij je hebt.
Sneeuwschoenwandelen is zwaarder dan gewoon wandelen, hierdoor is een wandeling van 5 tot 10 kilometer vaak al meer dan voldoende om een halve dag zoet mee te zijn. In veel wintersportgebieden in Oostenrijk en Zwitserland staan routes uitgestippeld waar het hele gezin plezier aan zal beleven. Ook in Italië, Slovenië en het zuiden van Duitsland kun je prachtige tochten maken. Veel plezier!
Deze winter gaan sneeuwschoenwandelen?
Als kenners van de Alpen helpen wij je graag bij het samenstellen van een vakantie in de sneeuw. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.