Apfelstrudel

Recept: Oostenrijkse Apfelstrudel

Deel dit artikel op social media!

Een stukje Oostenrijk in huis halen? Maak dan eens Apfelstrudel! Dit heerlijke gebak heb je vast wel eens gegeten tijdens een vakantie in Oostenrijk. Het is een perfect tussendoortje tijdens een dagje skiën of na een lange wandeling in de bergen. Wist je dat de Apfelstrudel uit Wenen komt en dezelfde oorsprong heeft als baklava? In een authentieke Apfelstrudel zorgt een heel dun uitgetrokken deeg voor de karakteristieke laagjes. Thuis bereik je met bladerdeeg een soortgelijk effect, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Met de herfst in aantocht zijn appels volop verkrijgbaar, dus haal snel de ingrediënten in huis en bak een overheerlijke Apfelstrudel!

Dit heb je nodig

500 gram appels
Beetje citroensap
100 gram suiker
40 ml calvados
40 ml rum
30 gram paneermeel
50 gram rozijnen
250 gram bladerdeeg (uit het koelvak, 40×40 cm)
Boter
Paneermeel en poedersuiker

Eventueel kun je de calvados en rum weglaten, gebruik dan iets meer citroensap.

Voor de vanillesaus:
4 eidooiers
250 ml slagroom
250 ml volle melk
1 tl vanille extract
100 gram fijne kristalsuiker
snufje zout

Apfelstrudel

Apfelstrudel wordt meestal geserveerd met vanillesaus of een bolletje ijs

Zo maak je het

1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken.
2. Meng de plakjes appel met het citroensap, de suiker, de calvados, de rum, het paneermeel en de rozijnen. Laat het mengsel even staan.
3. Leg het bladerdeeg op een licht bebloemd aanrecht en bestrijk met vloeibare boter. Bestrooi het deeg met paneermeel en suiker.
4. Leg het appelmengsel in een brede strook op de lange kant van het deeg. Laat een rand van 5 cm vrij.
5. Rol de strudel op en druk de uiteinden van het deeg goed aan.
6. Leg de strudel op een bakblik bekleed met bakpapier en bestrijk de bovenkant met boter.
7. Bak de strudel circa 20 minuten op 200 graden.
8. Serveer de Apfelstrudel met warme vanillesaus of een bolletje ijs en genieten maar!

De vanillesaus maak je als volgt:
1. Breng de melk met de slagroom, de vanille en 50 gram suiker zachtjes aan de kook.
2. Kluts de eidooiers met de rest van de suiker goed door elkaar.
3. Giet de helft van het melk en slagroom mengsel bij de eidooiers en blijf goed roeren.
4. Giet al roerend dit mengsel in de pan bij de overgebleven melk en slagroom.
5. Verwarm het geheel in elke minuten op laag vuur tot de saus de juiste dikte heeft bereikt.
6. Giet de vanillesaus door een zeef. De saus kun je warm of koud opdienen.

Dit recept is gebaseerd op een recept van Austria.info. Het recept voor de vanillesaus komt van Mariëlle in de Keuken.

Ga jij binnenkort Apfelstrudel maken?

Zin gekregen om in Oostenrijk te genieten van een stukje Apfelstrudel?

Als kenners van de Alpen helpen wij je bij AlpenReizen graag bij het vinden van een heerlijke vakantiestek in Oostenrijk. Hier vind je ons aanbod in Oostenrijk. Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief