Ötztal wildwater

Actie en avontuur op het wilde water in het Ötztal

Deel dit artikel op social media!

Je stapt samen met een groep vrienden in een rubberboot en krijgt een fel oranje peddel. De rivier ziet er kalm uit en je vraagt je af waarom je überhaupt een reddingsvest aan moest doen. Je begint met roeien en de boot begint langzaam vaart te maken. In de verte zie je kleine golven met witte toppen, maar zodra je dichterbij komt worden ze aanzienlijk groter. Totdat ze uiteindelijk ver boven de rand van de boot uitstijgen. De onderkant van de boot begint te klotsen en het kolkende water stroomt over de rand heen. Voor je dansen de golven alsmaar harder.

Je pakt je peddel stevig vast en je hoort de instructeur iets schreeuwen, maar je kan niet opmaken wat hij zei. De rest van de groep begint hard te roeien in één vloeiende beweging… Plotseling duikt de neus van de boot naar beneden. De boot klapt bijna dubbel en een krachtige golf trekt hard over de boot en sleurt je bijna mee de rivier in. Daarna is het stil, je doet je ogen open en het water is weer kalm. Hierna lacht de instructeur hartelijk en steekt zijn duim op naar het team.

Dit is raften, een sport waarbij je met een groep een wildwater rivier op gaat en samen tegen de onvoorspelbare golven in roeit. Het is een explosieve bezigheid, waar het draait om teamwork en lef. Zelf heb ik al meerder keren geraft, maar het blijft telkens weer een ontzettend leuke ervaring. Onderstaand neem ik je mee naar het mekka voor rafting in Oostenrijk: het Ötztal!

Whitewater rafting

Deinen op de golven van de Ötz

De Ötz is de rivier die door het dal van Ötztal stroomt en is door zijn hoge stroomsnelheid ideaal om op te varen met zowel rafts als kano’s en kajaks. De rivier is 42 km lang en is opgesplitst in een aantal verschillende trajecten, die variëren van routes voor beginners tot extreem moeilijke routes. De rivier heeft zelfs zulke uitdagende stukken dat professionals van ver komen om op de Ötz te kunnen varen. Het is ook niet voor niets dat ieder jaar de wereldbekerwedstrijd Adidas Sickline Race hier wordt gehouden.

Afhankelijk van het seizoen verschilt de waterstand, maar de zomer is het meest ideaal vanwege het ijs dat smelt. Het water staat dan het hoogst en dit zorgt voor de zogeheten ‘white water rapids’. Het is de uitdaging om deze ‘white water rapids’ te overwinnen zonder om te slaan. Dit klinkt misschien intimiderend, maar wees gerust, er zal altijd een professional in de boot zitten die jou en de rest van het team instructies geeft.

Wildwater raften

Van alle plekken waar je in Oostenrijk kan raften is de Ötz zonder twijfel niet alleen de meest beroemde, maar ook één van de beste. Dankzij zijn supersnelle stromingen en een groot aanbod aan verschillende routes, is de Ötz de onbetwiste koning. Ik heb me hier dan ook uitstekend vermaakt en ik ben steevast van plan om terug te gaan!

De rivier verslaan

Wat maakt raften dan zo leuk? Wat mij betreft zit hem dat in het trotseren van de golven en stromingen. De afwisseling tussen delen van de rivier, die relatief rustig zijn en delen waarbij het voelt alsof de boot elk moment de strijd tegen de rivier gaat verliezen, zorgt voor een optimale balans. Elke keer als de stroming weer versnelt, staan je zintuigen op scherp. Je ziet de golven voor je alsmaar groter worden, de boot wordt instabieler, de ruis van de rivier is bijna oorverdovend, je bereidt je voor om met al je kracht het water te verschuiven. Ondanks dat het lijkt alsof die ene peddel weinig invloed heeft op de koers van de boot, merk je dat je door goed teamwork je toch de rivier kunt verslaan.

Kanoën

Mensen die op zoek zijn naar een ontspannende kanotocht, kunnen overigens ook plezier beleven in het Ötztal. Er zijn meer dan genoeg routes, waarbij je in je eentje of met z’n tweeën rustig kunt peddelen, terwijl je geniet van de natuur. Je kunt dan ook gemakkelijk ergens aan de oever pauze nemen in het zonnetje om even te relaxen, te zwemmen of te lunchen.

Aqua Dome: een oase in het Ötztal

Het Ötztal is sowieso een plek waar water een belangrijk thema is. Zo bevindt zich in dit prachtige dal niet alleen een wilde rivier, maar ook het ontzettend mooie en ultra luxe thermenbad Aqua Dome. Naast een groot binnen- en buitenzwembad vind je hier een uitgebreid wellness center waar je naar de sauna kunt of je kunt laten masseren, even naar de kapper kunt, een hapje kunt eten en je kunt er zelfs overnachten!

Aqua Dome

Bijna al het water in het gehele complex is verwarmd tot 36°C. Ook is er een zwavelbad, dat verwarmd is tot 34°C en een koud bad, als je even af wilt koelen. Het meest kenmerkende aan de Aqua Dome zijn de zogeheten zwevende schalen. Deze schalen zijn in feite enorme baden die lijken te zweven in de lucht. Naast een ‘gewone’ schaal met verwarmd water is er ook nog een zwavelbad, die de massageschaal wordt genoemd en een zoutwaterbad waar je heerlijk in kunt drijven. Maar het mooiste aan het hele complex is het uitzicht dat je hebt wanneer je buiten aan het zwemmen bent. Ik heb mij zelden zo ontspannen gevoeld als toen ik in het warme zoutwaterbad uitkeek naar de schitterende bergen. In de avond transformeert het hele complex en wordt het dankzij sfeervolle verlichting een totaal andere ervaring.

Aqua Dome

In tegenstelling tot sommige andere wellnesscentra is het qua prijs goed te doen, aangezien je zelf kan kiezen van welke services je gebruik wilt maken. Mocht je dus na het raften zin hebben om even helemaal tot rust te komen, dan is dit bij uitstek de ideale plek! Zou jij ook graag willen raften in de Oostenrijkse Alpen? Kijk dan eens bij onze Outdoor Active vakanties!

AlpenReizen nieuwsbrief