Oostenrijkse kerstmarkten steeds populairder onder Nederlanders

In deze tijd van het jaar vind je ze overal in Oostenrijk: de traditionele en veelal groots opgezette kerstmarkten in de grote steden en sfeervolle kerstmarktjes in de gezellige Alpendorpjes. Hoewel de Oostenrijkse kerstmarkten steeds populairder worden onder Nederlanders, hebben velen nog geen idee waar je ze eigenlijk kan vinden en belangrijker nog: wat er valt allemaal te beleven valt. AlpenReizen ging voor jou op zoek en heeft de leukste kerstmarkten van 2015 voor je op een rij gezet.

Bij de echte traditionele kerstmarkten draait het bovenal om de gezellige kerstsfeer, wat vrijwel overal samengaat met lekker eten, kersversiering , cadeautjes én leuke dingen beleven.

Lekker eten

Kerst vieren wordt in een adem genoemd met lekker eten, want wie denkt er niet aan gezellig samen eten wanneer er over kerst gepraat wordt? En al die lekkere gerechten moeten natuurlijk wel getest worden! Op een kerstmarkt kan je dan ook talloze gerechten proeven. Kaiserschmarrn bijvoorbeeld, om maar een echt Oostenrijks gerecht te noemen. Het is de plaatselijke variant van de pannenkoek en wordt traditioneel geserveerd met pruimencompote. Van de ene pannenkoek gaan we over naar de andere pannenkoek, want een ander populair gerecht zijn aardappelpannenkoeken (oftewel Erdäpfelpuffer in Oostenrijk). Ze worden overal net weer anders geserveerd, bijvoorbeeld met appelmoes of bacon. Naast gerechten zijn er ook kleine lekkernijen te koop. Een daarvan is een soort zoete peperkoek gemaakt met honing en oosterse specerijen als kaneel en kruidnagel, de Lebkuchenherzen. Daarnaast vind je er vaak ook de gepofte kastanjes, gebrande amandelen, gesuikerd of in chocolade gedipt fruit, waar je van kunt genieten onder het genot van een glas glühwein of een, altijd populaire, pul bier.

Klik op de afbeelding voor een prachtige sfeerimpressie
Klik op de afbeelding voor een prachtige sfeerimpressie

Kerstversiering en cadeaus

Van bijzondere kerstversiering tot knuffels, maar ook originele kerstcadeaus, je komt het allemaal tegen in de kleine houten chaletjes. Je vindt er eigenlijk alles wat bij de gedachte aan ‘kerst’ in je op komt. Versieringen voor in de boom zijn er in alle soorten en maten te krijgen, net als de kerstverlichting. Naast de kerstartikelen staan er ook regelmatig kunstenaars bij hun kraampjes om hun schilderijen, beelden of houtsnijwerk te verkopen. Je zult niet de eerste zijn, die met een uniek kunstwerk huiswaarts keert! Mocht je er uiteindelijk niet in slagen om de juiste cadeaus te vinden, dan kan je altijd nog gaan kerstshoppen in het centrum.

Belevenis voor jong en oud

Alleen al slenteren langs sfeervolle kraampjes vol lekkernijen en unieke of grappige spullen, met op de achtergrond de sfeervolle kerstliedjes, zorgt er al voor dat het ultieme kerstgevoel in je naar boven komt. Maar daarnaast is er op vele markten nog eens van alles te beleven! Zo komt het ‘Christkindl’ met haar blonde haren en engelenvleugels bij vele Oostenrijkse kerstmarkten een traditioneel bezoek brengen om voor de kinderen het kerstverhaal voor te lezen, handtekeningen uit te delen of samen te knutselen met op de achtergrond de rustige kerstliederen, die klinken over de gehele kerstmarkt.

Een bezoek aan een kerstmarkt is een ware belevenis voor het hele gezin. Vind hieronder één van de 88 kerstmarkten die aan jouw wensen voldoet en vier (een witte?) Kerst met de hele familie in Oostenrijk.

Alle kerstmarkten in Oostenrijk 2015
Klik op de afbeelding voor de complete lijst van kerstmarkten in Oostenrijk

Welke kerstmarkt spreekt jou het meest aan?

AlpenReizen is een online reisorganisatie, die je een zorgeloze en onvergetelijke tijd in de bergen laat beleven! Vanuit onze passie voor de bergen willen we iedereen inspireren met ons vernieuwende aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *