Vrouw in publiek houdt bierpul omhoog

Oktoberfest: bier, worst en ouderwetse gezelligheid!

Deel dit artikel op social media!

Elk jaar staat de Duitse stad München ruim twee weken lang op zijn kop: het is tijd voor het Oktoberfest! Met ruim 6 miljoen bezoekers per jaar is dit het grootste volksfeest ter wereld. En het feest is ook de moeite waard als je geen fervent bierdrinker bent, want tijdens het Oktoberfest komen cultuur, drinken en eten samen. Het Oktoberfest vindt ieder jaar plaats van de eerste zaterdag na 15 september, tot de eerste zondag van oktober. Dit jaar is dat van 21 september tot en met 6 oktober. Lees snel verder om meer te leren over dit bijzondere feest.

De geschiedenis van het Oktoberfest

De geschiedenis van dit volksfeest gaat terug naar 1810. In dat jaar werd er met een paardenrace op de Theresienwiese gevierd dat kroonprins Ludwig trouwde met prinses Therese. Sindsdien is het Oktoberfest uitgegroeid tot het gigantische feest wat het nu is. Er zijn een aantal periodes geweest dat het feest niet kon plaatsvinden, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2010 werd het Oktoberfest voor de 200ste keer gevierd. Tegenwoordig is er geen paardenrace meer, maar je kunt wel het historische deel van het terrein bezoeken: de Oide Wies’n. Hier ga je terug in de tijd met traditioneel eten en nostalgische kermisattracties.

Zweefmolen gezien vanaf onder met blauwe lucht

Door de vele attracties is het Oktoberfest een feest voor jong en oud!

Het Oktoberfest bezoeken

Op de eerste dag van het volksfeest wordt in de Schottenhamel tent door de burgemeester van München het eerste biertje getapt. Daarna verklaart hij het feest voor geopend: ‘O zapft is!’, oftewel ‘Het is getapt!’. Vanaf dat moment kan iedereen genieten van bier, traditionele Duitse gerechten en de ouderwetse gezelligheid in de vele tenten. In de grootste tenten is plek voor wel 10.000 mensen! Het terrein van het Oktoberfest, ook wel de Wies’n genoemd, kun je gratis bezoeken. Buiten de tenten wordt geen bier geschonken maar je vindt hier wel allerlei kraampjes met eten en tientallen kermisattracties. Voor gezinnen met kinderen is het erg leuk om hier ’s middags even een kijkje te nemen!

Biertenten

In de grote biertenten kun je je tegoed doen aan Oktoberfestbier, wat exclusief voor het volksfeest en onder strenge voorwaarden gebrouwen wordt. Daarnaast worden hier ook allerlei traditionele gerechten geserveerd: van een geroosterde halve kip tot vis op een stokje. Er is tegenwoordig zelfs een tent waar vegetarische gerechten geserveerd worden. Je kunt er voor kiezen om te wachten tot er een plekje vrij komt aan een van de vele lange tafels in een van de tenten, of van te voren een tafel reserveren. Een reservering kun je maken door contact op te nemen met de tent van jouw voorkeur, en je moet altijd voor 10 personen reserveren. Reserveren is in principe gratis, maar je dient wel per persoon een voucher te kopen waarmee je in de tent een halve kip en twee bier kunt halen.

Uiteraard is het Oktoberfest niet compleet zonder Lederhosen of Dirndl! Deze kun je het beste in München zelf kopen voordat je richting het feest gaat. Je kunt je outfit ook ter plekke huren. Als je een of twee dagen gaat is dit vaak voordeliger dan zelf iets aanschaffen.

Man met bierpullen in hand

Op het Oktoberfest wordt het bier in pullen van 1 liter geserveerd

Oktoberfest in Nederland

Heb je dit jaar geen tijd om naar het zuiden van Duitsland te gaan om het Oktoberfest te bezoeken? Niet getreurd, want er worden overal ter wereld kleinere versies van dit volksfeest georganiseerd. Zo kun je op verschillende plekken in Nederland genieten van dit Duitse feest. Van Rotterdam tot in de Achterhoek – er is vast een leuk feest te vinden bij jou in de buurt. En dan volgend jaar naar München natuurlijk!

Wil je ook genieten van de traditionele Duitse gezelligheid tijdens het Oktoberfest in München?

Staat het bezoeken van het Oktoberfest bovenaan jouw bucket list? Bij AlpenReizen helpen we je graag bij het vinden van een accommodatie in de buurt van het Oktoberfest. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 00 97 of stuur een mailtje naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief