Juliana Trail Tilminska-Korita

Nieuw in ons aanbod: de Juliana Trail

Deel dit artikel op social media!

De Juliana Trail is een langeafstandswandeling van 16 etappes door de adembenemend mooie natuur in de Julische alpen in Slovenië en een klein gedeelte van Italië. Wandel door gevarieerde natuurlandschappen en pittoreske dorpjes rond het Triglav National Park. Wil jij wandelen in harmonie met de natuur en kennismaken met de prachtige uitzichten in de Julische alpen? Dit kan met de Juliana Trail. 

Van azuurblauwe meren tot prachtige valleien

De Juliana Trail loopt door sensationele valleien en bossen op de rand van de Julische Alpen en het Triglav National Park. Ook bewandel je grootse bergpassen en loop je door mooie natuur en pittoreske dorpjes. Daarnaast geniet je onderweg van de schitterende Soča en Sava rivier. Je komt diverse landschappen en biodiversiteit tegen. De Juliana Trail is een van de weinige wandelroutes die niet over bergtoppen gaat, maar juist door dalen erlangs. Tijdens de trail ontdek je het authentieke bergleven en proef je de typische cultuur. Onderweg kom je meer te weten over de geschiedenis van diverse bijzondere plekken en maak je kennis met de lokale keuken. 

Uitzicht in de bergen Juliana Trail

©Aleš Krivec, Julian Alps

De Julische Alpen en Nationaal Park Triglav

Een overdaad aan ongerepte natuur en een enorme rijkdom aan cultureel en historisch erfgoed; niet voor niets zijn de Julische Alpen en het Triglav National Park sinds 2003 door de UNESCO-werelderfgoedlijst tot biosfeergebieden benoemd. Om zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te zijn, wordt in deze gebieden autoverkeer beperkt en worden mensen over het gebied verspreid. Tijdens het lopen van de Juliana Trail kom je vele kleine en niet opvallende natuur wonderen tegen, zoals wilde dieren en bijzondere bloemen. 

De Juliana Trail: Een unieke meerdaagse wandeling

Van medio maart tot medio november is het mogelijk om de Juliana Trail te wandelen. De trail heeft 16 etappes met een gemiddelde lengte van 17,5 kilometer en wandelduur van zo’n 4-5 uur. Tijdens de trail loop je rond het Triglav Nationaal park in de Julische Alpen. Je hoeft niet technisch onderlegd te zijn voor de wandeltocht, omdat deze niet door het hooggebergte loopt. Zolang je een goede basisconditie hebt, kom je bij de Juliana Trail goed uit de voeten. Je kunt de route starten op een gewenst punt waar je dan ook weer je route beëindigd. Wanneer je begint in Kranjska Gora vervolg je je reis langs Mojstrana en Jesenice. Daarna wandel je zuidwaarts naar Radovljica om vervolgens je tocht naar het westen te vervolgen via de meren Bled en Bohinj. Uiteindelijk wandel je naar de Soča vallei en langs de rivier weer terug naar het noorden. Tijdens de gehele Juliana Trail van 270 kilometer daal en stijg je ongeveer 7.000 meter. Per etappe is het zo ongeveer 440 meter hoogteverschil wat je overbrugt. 

Route Juliana Trail

Varianten

De Gehele Juliana Trail is een wandeltocht van 270 kilometer. Deze wandel je op een respectievelijke afstand van de bergtoppen, waardoor je jezelf er goed op kunt voorbereiden in Nederland. Vind je de gehele variant iets te veel van het goede? Dan kun je de Bled & Bohinj Trail wandelen, welke begint in Jesenice en eindigt in Bohinjska Bistrica. Deze trail brengt je naar het panorama punt St. Peter wat een prachtig uitzicht op de Upper Sava River Vallei, het meer van Bled, de Julische Alpen en de Triglav oplevert. Ook brengt deze trail je naar het oude centrum van Radovljica, het meer van Bled en het dichte Pokljuka Plateau bos. En wat dacht je van de schitterende uitzichten op de Upper Bohinj Vallei, het meer van Bohinj en de bergen boven het meer?

Het is ook mogelijk om de Soča Valley Trail te wandelen. Tijdens deze trail loop je in het zonnetje langs de Soča Rivier terug richting de bergen met beeldschone uitzichten op de Kanin, Rombon, Loške stene, Svinjak en Triglav aan het einde van de vallei. Verder wandel je langs de Koritnica rivier, de waterval en kloof van de Nemčlja beek langs het lagergelegen gedeelte van de Možnica vallei. Je wandelt door bossen en langs meren. Je passeert zelfs de Italiaanse grens en eindigt in Kranjska Gora. Wanneer je een selectie van de bezienswaardigheden van de gehele Juliana Trail wilt zien maar je een ander tijdsbestek hebt, kun je kiezen voor de Juliana Trail op maat.

Juliana Trail uitzicht

©Mitja Sodja, Julian Alps

De Juliana Trail lopen? 

Gaat het al kriebelen? Wil je de Juliana Trail zelf ontdekken? Wij helpen je graag bij het samenstellen van jouw ideale trail. Omdat je tijdens deze wandeltocht ook een aantal plaatsen passeert en veelal in het laag- en middengebergte wandelt, kunnen we comfortabele accommodaties voor je uitzoeken, zoals een hotel met wellness of een knus pensionnetje. We plannen samen met jou de route, waarbij we ook rustdagen in kunnen plannen op mooie plekken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, bel naar 010 – 767 0097 of stuur een mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief