Wandelen Slovenië

Naar het Montafon gebied in de zomer? Gewoon doen!

Deel dit artikel op social media!

De liefde voor de bergen is er altijd al wel geweest, maar om ook in de zomer naar de Oostenrijkse Alpen te gaan kwam niet zo snel in ons op. Na avonturen in Slovenië en Zwitserland en rondgezworven te hebben rond de Italiaanse meren kwam het er dit jaar eindelijk van!

Inmiddels begrijp ik goed waarom mensen iedere zomer terug gaan naar de Alpen. De frisse berglucht, het ongelofelijke groen en de fantastische temperaturen maken het een paradijsje. Wij vertrokken half juni naar Montafon, een gebied in het westen van Oostenrijk. Het idee was om te gaan wandelen en wat klettersteigs te bedwingen.

Verblijfsplaats in het Montafon gebergte

We hadden als thuisbasis Alpenhotel Garfescha uitgezocht. De ligging is perfect om tot rust te komen: op een hoogte van zo’n 1500 meter staat het hotel, samen met een aantal huisjes, op de berg. Je hebt een fantastisch uitzicht over de dorpjes beneden en je staat zo midden in de natuur.  Vanuit het hotel kun je diverse wandelingen maken, wat wij dus ook hebben gedaan. De hoteleigenaar heeft tips voor je, zodat je gemakkelijk op pad kunt. Wil je ergens anders naar toe, dan is het natuurlijk het gemakkelijkst om met de auto van de berg af te dalen om bijvoorbeeld vanuit Gargellen te gaan wandelen. In de namiddag was het heerlijk vertoeven op het terras, waar je op de bossen en weides uitkeek. Kinderen kunnen hier gewoon buitenspelen, zonder last te hebben van verkeer. En na een dag wandelen is niks zo lekker als met een groot glas Weizen of Aperol Spritz met je blote voeten in het gras neer te strijken.

Koeien-in-de-wei-copyright-Fanny-Hopmans

De “achtertuin” van het hotel

Tips voor het Montafon gebied in de zomer

Enkele tips: In Gargellen kun je klettersteigsets huren en in het dorp heb je 2 klettersteigroutes. De route bij de waterval is toegankelijk voor beginners. Het is een uitdagende manier om de bergen te verkennen, maar ook om jezelf beter te leren kennen. Het aanleren van een goede routine met het klikken van de karabiners is erg belangrijk. Je gebruikt je benen en je armen, een goede full-body workout! Ik vond het enorm tof dat je op plaatsen komt waar andere mensen niet zomaar komen.

Kletteren--copyright-Danny

Over de waterval tijdens de klettersteig

De tweede tip: heb je genoeg gewandeld of wil je het relaxter aan doen? Geniet van het blauwe water van de Lünersee. Dit stuwmeer ligt op hoogte en wordt omringd door diverse bergtoppen en mooie natuur. Je kunt wat drinken bij het restaurant of gewoon ergens neerploffen. Smeer je wel goed in met zonnebrand, want de reflectie van de zon op het water zorgt voor nog meer zonnestralen. Je kunt hier alleen niet zwemmen in verband met de stroming van het stuwmeer voor de opwekking van energie. Wil je toch wat inspanning leveren, dan kun je ook te voet omhoog en omlaag. Wij waren al behoorlijk moe van de wandeltocht eerder die dag en zijn met de gondel op en neer gegaan.

Montafon Lunersee---copyright-Fanny-Hopmans

Lünersee in het Montafon gebergte. Er lag nog veel sneeuw in juni 2019

Meeneem tip

Wandelstokken! Hoe suf het ook klinkt, we hebben inmiddels ervaren hoe fijn het wandelen is met wandelstokken. Je klimt net iets gemakkelijker naar boven omdat je meer grip hebt met deze extra “pootjes”. Ook tijdens het dalen ontlast je je knieën omdat de stokken je meer ondersteuning geven. Ik vond het op de smalle paadjes, ook op de almen, enorm fijn om deze hulpmiddelen in te zetten, hierdoor liep ik zelfverzekerder.

Het was genieten in de bergen, we hadden ook best prima weer, lekker koel in de ochtend, zodat we flink wat kilometers konden maken! Wil je het Montafon gebergte ontdekken met je kinderen? Dan is er meer dan genoeg te beleven voor ze, bijvoorbeeld op de “Bewegungsberg Golm”.  Hier kun je rodelen, klimmen en klauteren en het ontdekkingspad wandelen. Ook op de bergen, zoals de Hochjoch en Nova is genoeg te beleven. Voordeel is dat je beide plaatsen met een de lift kunt bereiken. Er zijn diverse kinderwandelroutes, waarbij ze van alles kunnen ontdekken.

De leukste dorpen in Montafon om te bezoeken

Een terrasje pakken, even boodschappen doen of zelfs hier jouw accommodatie zoeken: in de dorpen van Montafon kun je genoeg doen. Wat zijn de leukste dorpen om te bezoeken? Mijn twee tips:

Sankt Gallenkirch

Sankt Gallenkirch staat bekend als ideaal startpunt voor een actieve gezinsvakantie. Dit schilderachtige dorpje is langgerekt en de huizen staan verspreid in de vallei. Ook de rivier de Ill loopt door het dorp. De trekpleister van Sankt Gallenkirch is de parochiekerk in het dorp. Deze kerk heeft haar oorsprong in 1307, maar is door de jaren heen verschillende keren verbouwd. Daarnaast hebben de huizen in Sankt Gallenkirch nog de typische Montafoonse stijl.

Gezinsvakantie Montafon

Actieve gezinsvakantie in de Montafon vallei

Gaschurn

Gaschurn is een van de hoger gelegen dorpen aan het einde van de vallei. Dit dorp ligt niet ver van de spectaculaire en bekende Silvretta-Hochalpenstrasse. Gaschurn is een ontzettend aantrekkelijke bestemming voor families met kinderen. Niet alleen door de vele skigebieden en mogelijkheden in de zomer, maar ook qua prijs. Het prijsniveau ligt hier een stukje lager dan in andere skigebieden. Gaschurn is een redelijk klein dorp, maar beschikt wel over een aantal culturele bezienswaardigheden. Bezoek de kerk in het dorp die aan het einde van de 19e eeuw is gebouwd in neo-romaanse stijl. Ga ook zeker naar het Tourismusmuseum. Ontdek hier de ontwikkelingen van het toerisme in de regio en bekijk hoe een traditioneel ingericht berghuis eruit ziet.

Silvretta-Hochalpenstrasse

Ben jij weleens in het Montafon gebergte geweest? Wat is jouw tip? Laat het ons weten in een comment!

AlpenReizen nieuwsbrief