Mountainbiken

Mountainbiken: hard werken én ultieme voldoening

Deel dit artikel op social media!

Mountainbiken is werkelijk een fantastische sport! Het vraagt natuurlijk veel van je, maar geeft nog veel meer terug. De snelheid, actie en het avontuur, in combinatie met de ontspanning en het kunnen genieten van een uitzonderlijk uitzicht aan het einde van een zware klim… Maakt het voor mij keer op keer weer een unieke ervaring. Deze sport komt dan ook nergens beter tot zijn recht dan in de hoge bergen. Hierbij kan het klimmen naar de top of het racen richting de voet van de berg mijn fiets kan laten zingen. Ondanks het feit dat ik na mijn bezoek aan Sölden enigszins vermoeid mijn reis voortzette, overheersde een bijzonder trots en vooral voldaan gevoel. Want ondanks het afzien was het vooral waanzinnig leuk in Sölden!

Hieronder neem ik je mee in mijn ervaringen met mountainbiken in Sölden. Voor de liefhebbers heb ik ook wat praktische informatie over het gebied en mountainbiken in het algemeen.

Klimmen en dalen in Sölden

Als het op mountainbiken aankomt is Sölden een uitstekende plek om op de fiets te stappen en de Alpen te verkennen. Naast het feit dat je natuurlijk altijd zelf op pad kan, is er ook een groot aantal gevarieerde routes uitgestippeld in de directe omgeving van Sölden in de Oostenrijkse Alpen. Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik zeggen dat deze routes niet alleen enorm leuk zijn, maar vooral ook erg mooi. Er zijn veel plekken waar je tijdens het fietsen kan genieten van de omgeving. Hoewel het klimmen vaak erg zwaar was, maakten de uitzichten op de imposante bergen het meer dan waard. Daarnaast zorgt de grote variatie in het landschap ervoor dat je je nooit zult vervelen. De routes brachten mij via kronkelende wegen steeds dichter bij de top van de berg. Ze introduceerden mij mooie, kleine dorpen en leidden mij ook door schitterende bossen weer terug naar beneden.

Voor ieder wat wils

Voor wat meer uitdaging kan je de smallere paden opzoeken

Voor wat meer uitdaging kan je de smallere paden opzoeken

Je zal niet snel uitgekeken zijn op het gebied met meer dan 40 verschillende routes. Deze routes hebben elk hun eigen ‘identiteit’. Of je nou graag rustig naar boven klimt of liever naar beneden scheurt, er is voor elk wat wils. De langste route die ik (samen met een vriend) afgelegd heb, liet ons voornamelijk stijgen, maar het gevoel van trots toen wij de top eindelijk bereikt hadden, is onbeschrijflijk. En hetzelfde geldt eigenlijk voor de enorme kick bij het afdalen! Zo gingen wij in een mum van tijd van het gestage klimmen naar het razendsnelle afdalen en beide waren om verschillende redenen net zo gaaf. Een fantastische ervaring!

Sölden is prachtig, avontuurlijk, en simpelweg erg leuk. Absoluut een aanrader voor de mountainbikefanaat, maar ook voor de mensen die dit graag een keer willen proberen in een spectaculaire omgeving.

Is het niet te moeilijk?

Het is een mythe dat je super sportief of atletisch moet zijn om te kunnen mountainbiken in de bergen. Het is een veelzijdige sport en één waarbij je zelf bepaalt hoe moeilijk je het wilt maken. Zeker in Sölden zijn er meer dan genoeg routes, die ook voor de beginnende mountainbiker goed te doen zijn.

De kaart af en toe raadplegen hoort er ook bij

De kaart af en toe raadplegen hoort er ook bij

Op de kaart wordt elke route duidelijk aangegeven. Ook de moeilijkheidsgraad van de route wordt vermeld, opgesplitst in conditie en techniek, op basis van een 5 sterren systeem. Om een voorbeeld te geven: een route met een waardering van 1 ster voor conditie en 2 sterren voor techniek, is een route voor beginners. Voor beginners is een route tot 2 sterren goed te doen. Als je een goede conditie hebt of al bekend bent met mountainbiken, dan kan je kijken naar de routes met 3 en 4 sterren.
Hierbij moet wel vermeld worden dat vooral de aangegeven moeilijkheidsgraad qua conditie waarschijnlijk een betere indicatie geeft voor Oostenrijkers, oftewel mensen die gewend zijn aan het fietsen in de bergen. Ben je niet bekend met mountainbiken in de bergen, tel dan een halve tot een hele ster op bij aantal sterren bij conditie.

Tips voor beginnende mountainbikers

Voor wie nog geen ervaring heeft op een mountainbike in de bergen, onderstaand een aantal handige tips:

 1. Helm – Zorg dat je een helm draagt: een verkeerde val kan nare gevolgen hebben.
 2. Kaart – Neem altijd een routekaart mee. Ook al plan je jouw route nog zo goed, het kan altijd voorkomen dat je een verkeerde afslag neemt. Zorg dus dat je altijd even kan checken waar je naartoe moet, mocht je verdwaald raken.
 3. Afdalen – Bij het afdalen komt heel wat techniek kijken. Een paar essentiële tips:
  • Houdt de pedalen op gelijke hoogte. Dit voorkomt dat je rotsen raakt met een pedaal.
  • Rem met beide remmen tegelijk, om te voorkomen dat je uitglijdt in de modder en je de controle over je fiets verliest.
  • Rem vóór de bocht in plaats van in de bocht, zo behoud je snelheid en controle.
  • Mocht je op een verharde weg erg snel naar beneden gaan, zorg dan dat je het rustig aan doet met het remmen, anders kunnen ze oververhit raken.
 4. Rugzak – Het meenemen van een rugzak is niet altijd noodzakelijk, maar zeker bij langere routes is een rugzak erg praktisch. Vul deze sowieso met voldoende water; vooral bij het klimmen verlies je veel vocht. Daarnaast kan je ook wat te eten voor onderweg meenemen en natuurlijk ook je routekaart. Ook een EHBO-kit is handig als je van plan bent extreme routes op te zoeken.
Even pauzeren om van het uitzicht te genieten

Even pauzeren om van het uitzicht te genieten

Als je nog twijfelt of mountainbiken wel iets voor jou is, kan ik je verzekeren dat als je ook maar een beetje sportief bent ingesteld, het een fantastische ervaring zal zijn. Je mountainbike is je speelgoed en de bergen je speeltuin. En persoonlijk kan ik me geen betere speeltuin bedenken dan Sölden. Ik heb zelf echt genoten van het gebied en ik heb mooie herinneringen aan de actieve vakantie over gehouden. Of je nou alleen gaat, of met je familie of vrienden, ik kan het iedereen aanraden. Dus stap op die fiets en speel er op los!

Roan

AlpenReizen nieuwsbrief