Twee wandelaars op berg met uitzicht

De mooiste etappes van de Alpe Adria Trail

Deel dit artikel op social media!

De 43 etappes van de Alpe Adria Trail lopen van de voet van Grossglockner in Oostenrijk naar de Adriatische kust in Italië. Het begin- en eindpunt van de etappes ligt vaak in een dorp in het dal. Hierdoor is het ook mogelijk om losse etappes van de Alpe Adria Trail te wandelen. Met een taxi of het openbaar vervoer keer je zo weer terug naar je beginpunt. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens je vakantie in Karinthië een prachtige tocht maken door het Biosfeerpark Nockberge, lopen langs de Soča rivier in Slovenië of je in Italië laten verrassen door prachtige meren tussen de bergen. In deze blog lichten we een aantal van de mooiste etappes van de Alpe Adria Trail voor je uit.

E3 Döllach – Marterle

Dollach-Marterle kerk

De Marterle kerk, gelegen op 1900 meter hoogte ©OutdoorActive

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 18,4 km
Hoogteverschil: 1159 m stijgen, 347 m dalen

Deze gevarieerde etappe neemt je over een steil, oud pelgrimspad mee naar Marterle. Dit is de hoogste bedevaartskerk van Oostenrijk, gelegen op 1900 meter. Onderweg geniet je van het rustgevende geluid van de Gartl waterval, en wandel je over prachtige groene alpenweides. De melk van de koeien die hier grazen wordt gebruikt voor het maken van heerlijke bergkazen. Neem dus zeker even pauze om deze te proeven. De Marterle kerk is moeilijk te bereiken per openbaar vervoer, maar wel met de auto. Voor de terugweg kun je dus het beste een taxi regelen.

E15 Langalmtal – Falkerthaus/Lärchenhütte

Meer in de bergen in Oostenrijk

Tijdens de 15de etappe van de Alpe Adria Trail kom je langs de idyllische Pfannsee

Moeilijkeheidsgraad: zwaar
Afstand: 14,2 km
Hoogteverschil: 1028 m stijgen, 1113 m dalen

Deze pittige etappe loopt door het indrukwekkende Nockberge Biosfeerpark, dat bekend staat om haar afgeronde bergtoppen en bijzondere planten en dieren. Terwijl je drie bergtoppen bedwingt ruik je de heerlijke geur van de kleurrijke bloemen die hier groeien. Hier komen kunst en natuur samen, want je loopt langs een aantal kunstobjecten die deel uitmaken van het project nock/art. Wil je een keer in een berghut overnachten? Loop dan de Alpe Adria Trail Huttentocht, waar deze etappe deel van uitmaakt.

R05 Tarvisio – Rifugio Zacchi

Blauw meer met huisje en bos

Het blauwe meer van Fusine, gelegen tussen de bergen

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 18,8 km
Hoogteverschil: 1259 m stijgen, 627 m dalen

De etappe van Tarvisio naar Rifugio Zacchi maakt deel uit van de Circular Tour van de Alpe Adria Trail. Dit is een rondje van 7 etappes door Oostenrijk, Slovenië en Italië. Tijdens deze etappe loop je door oude bossen en langs schitterende bergmeren. Neem zeker even de tijd voor een stop bij de Laghi di Fusine. In deze heldere bergmeren aan de voet van het Mangart bergmassief weerspiegelen de omringende bergen. Heb je maar een dag tijd? Loop dan tot de Laghi di Fusine en vervolgens terug naar het dorpje Fusine. Daar stap je op de bus terug naar Tarvisio.

E24 Trenta – Bovec

Soca Rivier

De prachtige Soča rivier in Slovenië

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 21,1 km
Hoogteverschil: 451 m stijgen, 607 m dalen

Deze etappe van de Alpe Adria Trail loopt grotendeels langs de smaragdgroene Soča rivier. Ongetwijfeld zul je onderweg rafters tegenkomen, want de vallei van deze rivier en het plaatsje Bovec staan bekend als een waar paradijs voor liefhebbers van buitensporten. Sta even stil op een van de vele bruggetjes en geniet van het uitzicht over de ruige rivier. Ben je op vakantie in Bovec? Dan kun je makkelijk een deel van deze etappe wandelen, want in de zomer rijden er bussen tussen Trenta en Bovec.

E34 Duino – Prosecco

Kasteel op rotsen boven zee

Het dorpje Duino aan de Adriatische kust

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 23,2 km
Hoogteverschil: 463 m stijgen, 264 m dalen

De etappe van Duino naar Prosecco neemt je mee over één van de mooiste paden van de hele Alpe Adria Trail. Het beschermde Rilke Pad is ongeveer 1700 meter lang en loopt over de rotsen boven de rotsen van Duino richting Sistiana. Vervolgens loop je richting een karstplateau, waar je een fantastisch uitzicht hebt over de baai van Trieste. Eenmaal in Prosecco aangekomen geniet je natuurlijk van een glas van de bekende bruisende wijn. Met de bus keer je in een half uurtje terug naar Duino.

Zin gekregen om een van de etappes van de Alpe Adria Trail te lopen?

Als officiële partner van de Alpe Adria Trail in Nederland helpen wij je graag bij het samenstellen van je vakantie op deze trail. Of je nou de hele trail wilt lopen of alleen een deel, het kan allemaal. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons dan gerust op 010 – 767 00 97 of stuur een mailtje naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief