Live vanuit de bergen

Daken van huizen bij blauwe zee

Alpe-Adria-Trail etappe E37 – San Dorligo della Valle / Dolina naar Muggia

Met het eindpunt van de Alpe Adria Trail in het vooruitzicht, begint deze laatste etappe in de Rosandra vallei en loop je door de omgeving van San Dorligo Della Valle, over met name  de minder bezochte paden en omringd door de typische vegetatie van deze regio. Voorbij het dorp Cattinara verandert de ondergrond en is het landschap zachter. In de vallei van de Rio Ospo vinden we het rustige en prachtige landschap van de biotoop Laghetti delle Noghere. Als de glooiende heuvels bij Muggia uiteindelijk worden bereikt, wordt het echt aftellen tot het eindpunt, waarmee tevens een eind komt aan een prachtige wandelreis, maar bovenal een geweldige en onvergetelijke ervaring!

Lees verder

Alpe-Adria-Trail etappe 36

Alpe-Adria-Trail etappe E36 – Lipica naar San Dorligo della Valle / Dolina

De voorlaatste etappe van de Alpe Adria Trail begint in Lipica in Slovenië en loopt langs de rand van het karstplateau. Naast de Lipizzaner paarden is het prachtige Val Rosandra (Dolina Glinščice), een natuurgebied met tal van natuurlijke en culturele monumenten, een hoogtepunt van deze route. Nadat de bergen Kokos en Veliko Gradišče zijn gepasseerd, eindigt deze wandeling uiteindelijk in San Dorligo della Valle (Dolina), aan de rand van Triëste, waar je de geur van de zee al kan ruiken.
Lees verder

Alpe-Adria-Trail etappe E35

Alpe-Adria-Trail etappe E35 – Prosecco naar Lipica

Deze etappe van Prosecco, gelegen in het gelijknamige wijnbouwgebied, naar Lipica loopt over een Karsthoogvlakte met een spectaculair uitzicht over de Adriatische Zee. Dorpen met een traditionele stenen architectuur, diverse grotten, de bora (koude valwinden), evenals de diverse flora en fauna zijn de onderscheidende elementen van deze regio. Dit gebied is van oudsher een smeltkroes van de Italiaanse, Sloveense en Duitse cultuur. Bijzondere getuigen van het historische Habsburgse Rijk zijn het kasteel van Miramare en de stoeterij in Lipica. Ook de Šlocjan grotten, onderdeel van het UNESCO werelderfgoed, zijn een bijzondere bezienswaardigheid tijdens de wandeling van Prosecco naar Lipica.
Lees verder

Alpe-Adria-Trail etappe E34

Alpe-Adria-Trail etappe E34 – Duino naar Prosecco

De etappe begint bij de kliffen van Duino, een natuurgebied bestaande uit steile hellingen aan de rand van een kartsplateau, die uitlopen in de Adriatische Zee. De Trieste Karst is een gebied dat landschappelijk, qua natuur en historisch gezien veel te bieden heeft. Een steenachtig, ruig plateau, waar de vegetatie, fauna en de inwoners zich aan hebben aangepast. Vanaf de rand van de karsthoogvlakte boven de Golf van Trieste word je getrakteerd op prachtige vergezichten over de Adriatische Zee. Verder het binnenland in bepalen de vruchtbare rode grond, kleine dorpjes en eikenbossen het landschap.
Lees verder