Lago Maggiore

Lago Maggiore: hoge bergen en kleurrijke dorpjes

Deel dit artikel op social media!

Tussen de hoge bergen van Noord-Italië en Zwitserland ligt het Lago Maggiore. Met een lengte van meer dan 60 kilometer is dit het op één na grootste meer van Italië. Het Lago Maggiore is de perfecte bestemming voor een zomervakantie met het hele gezin. En ook in september en oktober geniet je hier van aangename temperaturen. Neem een duik in het helderblauwe water, bezoek een van de gezellige dorpjes of trek de bergen in. Meer weten over wat er op en rondom het meer allemaal te beleven is? Lees dan snel verder!

Prachtige villa’s en groene tuinen

Het Lago Maggiore werd in de 17e en 18e eeuw populair onder welgestelde Italianen. Om te ontsnappen aan de drukte van de stad lieten zij hier grote buitenverblijven bouwen. Er staan hier dus prachtige villa’s met weelderige tuinen, vol met palmbomen en kleurrijke bloemen. Bezoek tijdens je vakantie aan het Lago Maggiore zeker ook de Borromeïsche eilanden, gelegen in het meer. Deze kleine eilandjes werden in de 17e eeuw gekocht door de rijke familie Borromeo. Een aantal van de eilandjes zijn in de zomer te bezoeken en vormen een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het Lago Maggiore. Op Isola Madre, het grootste eiland, ligt  een prachtige Engelse tuin met zeldzame planten en bloemen. Of vaar naar het Isola dei Pescatori, het meest authentieke van de eilandje. Dit visserseilandje is het enige eiland wat nog bewoond is. Hier geniet je van heerlijke verse vis. De Borromeïsche eilanden zijn goed te bereiken met de veerpont of watertaxi vanuit onder andere Stresa.

Kasteel bovenop rotsen

Op en rondom het Lago Maggiore vind je prachtige kastelen en paleizen

Struinen door gezellige plaatsjes

Rondom het Lago Maggiore liggen tal van kleurrijke plaatsjes. Een van de mooiste dorpjes is Cannobio. Dit plaatsje heeft een schilderachtig haventje en een aantal prachtige kerkjes. Daarnaast vind je hier stranden die bekroond zijn met een blauwe vlag. Dit betekent dat deze stranden bijzonder schoon zijn. Net buiten Cannobio ligt de indrukwekkende Sant’ Anna kloof. Op warme zomerdagen biedt het water hier een welkome verkoeling. Aan de andere kant van het Lago Maggiore ligt het plaatsje Luino. Elke woensdag wordt hier de grootste markt van Noord-Italië gehouden, met meer dan 400 kraampjes. Hier kun je werkelijk van alles kopen, van leren tassen tot heerlijke lokale producten, zoals kaas en salami. Daarnaast is het historisch centrum van Luino zeker een bezoekje waard. Vanaf je vakantieadres aan het Lago Maggiore kun je ook makkelijk een uitstapje maken naar Zwitserland. Bezoek bijvoorbeeld Locarno, aan de noordoever van het meer. Je vindt hier een kasteel uit de 12de eeuw en een pelgrimskerk met prachtig uitzicht over het meer. Elk jaar vindt hier in augustus een groot filmfestival plaats.

Het Zwitserse Locarno, aan de noordoever van het meer

De bergen in

Het Lago Maggiore wordt omringd door bergen met een hoogte tot wel 3000 meter. Rondom het meer zijn meerdere uitzichtpunten te vinden. Rijd bijvoorbeeld naar het Nationaal Park Val Grande. Vanaf de ingang van dit park loop je in een half uurtje naar Belvedere. Vanaf hier kijk je uit over maar liefst vijf meren. Ga je liever met de kabelbaan naar boven? Dat kan vanuit Stresa, waar de kabelbaan je in twintig minuten naar de top van de Monte Mottarone brengt. Hier heb je een fantastisch uitzicht over het Lago Maggiore en zie je de Borromeïsche eilanden liggen. Ook met de trein kun je de bergen in. Vanuit Domodossola rijdt de trein via Centovalli, oftewel honderd valleien, naar het Zwitserse Locarno. Onderweg kom je langs indrukwekkende uitzichten over meters diepe kloven en wilde rivieren. Vanuit Locarno kun je met de boot weer terug naar Italië.

Zin gekregen in een vakantie aan het Lago Maggiore?

Bij AlpenReizen helpen wij je graag bij het samenstellen van een ideale vakantie aan dit Italiaanse meer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een mailtje naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief