koeien

Koeien, Schnitzels en Bier!

Deel dit artikel op social media!

Als je mijn vorige blog gelezen hebt, heb je begrepen dat ik sinds kort een koeientrauma heb opgelopen. Desalniettemin komt er een heus ‘koeienevenement’ aan dat ik niet wil missen! De ‘Almabtrieb’  is een traditie die jaarlijks plaatsvindt in de Alpen, waarbij koeien in een optocht door hun boeren naar het dal worden gebracht voor de winter. Dit gaat gepaard met allerlei feesten en vooral veel gezelligheid. Dit biedt je de mogelijkheid om een uniek feestje ‘van binnenuit’ mee te maken. Een extra reden om in het najaar een tripje naar de Alpen te plannen!
almabtrieb-koeien-door-straat-publiek

Almabtrieb: wat is dat nou eigenlijk?

In de zomer grazen alle koeien hoog in de bergen op velden en weiden. Overal waar je loopt, hoor je de koeienbellen en zie je het resultaat van hun gegraas. Maar eind september, begin oktober worden de koeien naar het dal gebracht om daar de winter in hun stallen door te brengen. In Oostenrijk alleen al, zijn dat ongeveer 500.000 koeien! Deze worden opgedirkt en versierd met hoofdtooien van dennengroen met alpenbloemen, glitters en spiegeltjes. Om de hals van de koeien hangen grote koeienbellen, die luiden om de demonen op de weg naar beneden weg te jagen. Naast koeien worden ook paarden, schapen en geiten naar het dal gebracht.

Uniek festijn in de bergen!

almabtrieb-bier-gezelligheid-vriendengroepDeze eeuwenoude boerentraditie is inmiddels uitgegroeid tot een heus volksfeest. In elk dorp is de Almabtrieb iets anders, maar de gezelligheid ontbreekt nergens! Straten worden omgetoverd tot openlucht bars en overal kun je lekker eten halen. Ondanks dat er ook veel toeristen van dit spektakel genieten, is het een uitgelezen kans om een puur stukje Oostenrijkse ‘gemütlichkeit’  mee te maken! Naast alle schitterend versierde dieren, is er in de optocht nog veel meer te zien. Traditionele dansen, mannen in lederhosen die de alpenhoorn bespelen en karren die voorbij komen met huisgebrouwen schnaps.

Waar is dat feestje?

almabtrieb-tractor-kar-optochtEr zijn ontzettend veel dorpen waar je naartoe kunt voor de Almabtrieb, maar een aantal beveel ik in het bijzonder aan:

Achensee
(18.09.2015)
De koeien hebben het in de zomer goed op de Gramaialm, maar ook de gasten van de Almabtrieb komen niks tekort! Bij Alpengenusshof Gramai wordt voor een gezellige brunch gezorgd. Samen met de muziek en markt, zorgt dat voor een feestelijke sfeer.

Wildschönau

(19.09.2015)
Bij de traditionele Almabtrieb in Wildschönau worden er meer dan 500 versierde dieren naar het dal gebracht. De Almabtrieb gaat gepaard met een groots Almfeest dat tot in de kleine uurtjes door gaat.

Söll

(19.09.2015)
In Söll vindt de daadwerkelijke Almabtrieb plaats op 19 september maar de hele week bereidt men zich hier al voor op de terugkeer van de dieren. De hele week worden hier allerlei feesten georganiseerd.

Gerlos

(26.09.2015)
De Almabtrieb in Gerlos wordt uitgebreid gevierd met diverse optredens. En ook hier kun je allerlei lokale specialiteiten kopen zoals Zillertaler Krapfen (goudbruin gebakken deegflappen met een inhoud van aardappelen vermengd met diverse kaassoorten) en Melchermuas (soort pannenkoekjes). Ook kun je rechtstreeks bij de boeren schnaps, honing en kaas kopen. Mooie souvenirs om mee naar huis te nemen van dit traditionele feest!

Melchermuas & Zillertaler Krapfen

Melchermuas & Zillertaler Krapfen

Brixental

(26.09.2015)
De grote Almabtrieb in Hopfgarten en Kelschau is een mooi traditioneel feest waarbij de feestelijkheden de avond van tevoren al beginnen met een Tiroler avond. Het kleine Kelchsau vormt met zijn oorspronkelijke dorpskern, het perfecte decor voor de boerenmarkt die plaatsvindt op de dag van de Almabtrieb. Op de boerenmarkt worden allerlei natuurlijke producten uit de regio verkocht en staan alle vakmensen klaar om je nog wat bij te leren over hun vak.

almabtrieb-feest-plein-dorpMayrhofen

(03.10.2015)
Mayrhofen biedt met de Almabtrieb veel vertier en gezelligheid, net als in de andere dorpen. Dit dorp is echter net wat groter en daarom net ook wat uitgebreider met alle festiviteiten. Gegarandeerd gezelligheid!

Zelf ben ik ook aan het werk bij de Almabtrieb in Gerlos dus mocht je toevallig in de buurt zijn, laat het me weten! Dan proosten we samen op de brave koeien van dit jaar :-).

Sabine

AlpenReizen nieuwsbrief