Ga je graag wandelen in de bergen maar wil je ook wel eens wat anders proberen? Ga dan eens klettersteigen in de Alpen. Tijdens het klettersteigen beleef je de ervaring van het klimmen, terwijl je gezekerd bent aan een staalkabel. Zo kun je als bergwandelaar zonder klimervaring plekken bereiken die anders alleen bereikbaar zouden zijn voor ervaren alpinisten. Vroeger werd het klettersteigen vooral gezien als een manier om bij een hoger gelegen klimroute te komen. Tegenwoordig is de klettersteig een doel op zich. Het klettersteigen wordt in de Alpen steeds populairder, zowel onder gezinnen met kinderen als onder gevorderde klettersteigers. Hierdoor is er voor iedereen een geschikte klettersteig te vinden, van eenvoudige familieroutes tot de extreme sportklettersteig routes. In deze blog leggen we je uit wat klettersteigen is en hoe de moeilijkheidsgraad van een route wordt beoordeeld. Ten slotte vertellen we je over een prachtige regio in Oostenrijk waar je deze sport een keer uit kunt proberen!
Wat is klettersteigen en hoe is het ontstaan?
Tijdens het klettersteigen volg je een route die is beveiligd door middel van staalkabels waaraan je jezelf zekert. Dit doe je door middel van de twee karabiners aan je gordel. Vaak zijn er op de route hulpmiddelen, zoals stalen beugels of ladders, maar bij de moeilijkere routes is dit niet altijd het geval. Het klettersteigen is ontstaan in Italië tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen werden de via ferrata’s (letterlijk ijzeren weg) gebruikt om soldaten en materieel te verplaatsen over moeilijk begaanbaar terrein. Deze paden raakten vervolgens in verval, tot dat het klettersteigen na de Tweede Wereldoorlog populair werd als sport. Tegenwoordig zijn er in de Alpen honderden klettersteig routes waar we van kunnen genieten.
Om een klettersteig te kunnen betreden heb je een klettersteigset nodig. De klettersteigset is een Y-vormig hulpstuk, met aan twee van de uiteindes een karabiner. Het andere uiteinde wordt bevestigd aan je klimgordel. Met de karabiners zeker je jezelf aan de stalen kabel. Ook draag je tijdens het klimmen een helm, die je beschermt in het geval van steenslag. Goede schoenen helpen je bij het klimmen over de rotsen, en handschoenen zorgen ervoor dat je je vast kunt houden aan de staalkabel of eventuele hulpmiddelen. Als je gaat klettersteigen in de Alpen kun je al vanaf 15 euro per dag een klettersteigset huren, zodat je zelf op pad kunt gaan. Je kunt er ook voor kiezen om met een gids op pad te gaan. Op veel plekken worden ook meerdaagse cursussen aangeboden.
De moeilijkheidsgraad van een klettersteig
De moeilijkheidsgraad van een klettersteig is van veel verschillende factoren afhankelijk. Zo zijn de lengte van de klettersteig zelf, het soort paden en het hoogteverschil wat overbrugd moet worden van belang. Ook de aanwezigheid van hulpmiddelen, zoals beugels en ladders, kan een groot verschil maken. Let ook op de lengte van de aanlooproute naar de klettersteig. Als je eerst een flink stuk moet wandelen, ben je al vermoeid voordat je begint aan de klettersteig. Ten slotte kan ook het weer invloed hebben. Begin sowieso nooit aan een klettersteig als er onweer is voorspeld, want door de stalen kabels is dit levensgevaarlijk.
De moeilijkheidsgraad van een klettersteig wordt aangegeven met de letters A t/m E, waarbij A zeer makkelijk is en E zeer moeilijk. Vaak worden de moeilijkste klettersteig routes ook nog omschreven als sportklettersteig. Voor deze routes heb je een flinke dosis klimervaring nodig. Ga je voor het eerst klettersteigen, dan kun je het beste beginnen bij niveau A/B. Gaat dat goed, dan kun je stapsgewijs een moeilijker niveau proberen. Ondanks dat je gezekerd bent is het niet de bedoeling dat je valt. Als je steeds het gevoel hebt dat je gaat vallen is de klettersteig te moeilijk voor je, en kun je beter een stap terug doen naar een makkelijker niveau. In de Alpen zijn er allerlei verschillende routes, van routes naar bergtoppen en langs steile wanden tot routes langs watervallen. Er is dus gegarandeerd eentje te vinden die bij je past!
Klettersteigen in het Oostenrijkse Montafon
In het Oostenrijkse Vorarlberg ligt het 39 kilometer lange Montafon dal. Dit is een paradijs voor liefhebbers van klettersteigen! In deze regio barst het van de klettersteig routes, van eenvoudige routes voor beginners tot uitdagende routes met moeilijkheidsgraad D/E. Er is hier zelfs een hele bijzondere klettersteig: de Gauablickhöhle – Sulzfluh klettersteig loopt deels door een grot! Dit is gegarandeerd een bijzondere ervaring voor degenen die al een beetje ervaring hebben met klettersteigen. Speciaal voor gezinnen is er de familie klettersteig Little Ballun, waar je een prachtig uitzicht hebt over het dal. Ook kun je in Montafon bijna elke dag onder leiding van een gids gaan klettersteigen. Houden jullie wel van klimmen en klauteren maar zijn jullie nog niet toe aan een klettersteig? Er zijn in deze regio ook tal van klimparken te vinden, waar tussen de bomen mooie routes zijn uitgezet.
Zin gekregen om te gaan klettersteigen in de Alpen?
Wil je het klettersteigen in de Alpen een keer uitproberen? Bij AlpenReizen helpen we je graag bij het vinden van een leuke uitvalsbasis van waaruit je mooie routes kunt bereiken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.