Als je voor het eerst in de bergen gaat wandelen kan het uitzoeken van een mooie wandeltocht best spannend zijn. Waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden bij het uitkiezen van een bergwandeling? En hoe zorg je er voor dat je kiest voor een tocht die past bij jouw niveau, zodat je optimaal plezier beleeft aan jouw wandelvakantie? Helaas maken de verschillende Alpenverenigingen het er niet makkelijker op. In de Alpenlanden worden verschillende markeringen gebruikt om de moeilijkheidsgraad van de paden aan te geven. In deze blog helpen we je een eindje op weg. We leggen uit wat het hoogteverschil in de bergen betekent, welke soorten terrein er zijn en hoe de moeilijkheidsgraad van bergwandelingen wordt aangegeven.
Hoogteverschillen in de bergen
Wie gaat wandelen in de bergen krijgt vrijwel altijd te maken met hoogteverschil. Tijdens het stijgen en dalen loop je langzamer dan op vlak terrein. In Nederland ben je misschien twee uur kwijt aan een wandeling van 10 kilometer. In de bergen kan dat, afhankelijk van het hoogteverschil, bijna het dubbele zijn.
Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je op een vlak pad 4 kilometer per uur loopt. Elke 300 meter stijgen of 500 meter dalen kost je een uur extra. Je kunt de duur van een wandeling berekenen door de afstand te delen door 4. Vervolgens tel je de extra uren voor het dalen en stijgen bij elkaar op. Dit getal deel je door twee en tel je op bij het eerste getal.
Zo duurt een wandeling van 16 kilometer, met 600 meter stijgen en 500 meter dalen ongeveer 4 uur + 3 uur gedeeld door 2. Je komt dan uit op de som = 4 + 1,5, dus 5,5 uur.
De precieze formule die gebruikt wordt om de tijd die op de bordjes staat te berekenen kan iets verschillen. Hierdoor kan het zijn dat je in het ene land sneller bent dan de aangegeven tijd, en in het andere land juist langzamer. In deze berekening is geen rekening gehouden met pauzes.
Het terrein van een bergwandeling
In de bergen vind je verschillende soorten terrein. Er zijn brede paden in het bos, routes over stenenvelden en geëxponeerde passages ( zoals smalle paden of richels) aan de rand van een afgrond. Over het algemeen geldt dat hoe hoger je komt, hoe moeilijker het terrein wordt. Uiteraard ligt je tempo op het bospad hoger dan wanneer je over stenen moet klauteren. Onervaren bergwandelaars die moeite hebben met het terrein kunnen al snel een paar uur langer onderweg zijn dan de aangegeven tijd.
Heb je nog niet eerder in de bergen gewandeld? Kies dan eerst voor een makkelijke bergwandeling om te peilen hoe comfortabel je je voelt in de bergen. Voor bergpaden in het alpiene terrein is het belangrijk dat je beschikt over tredzekerheid en geen hoogtevrees hebt. Een misstap kan hier namelijk fataal zijn. Gelukkig zijn er ook tal van prachtige paden die geschikt zijn voor beginnende bergwandelaars, of voor degenen die er simpelweg geen behoefte aan hebben om zich in het alpiene terrein te begeven.
De moeilijkheidsgraad van een bergwandeling
In de Alpenlanden wordt op de wegwijzers vaak door middel van een kleur aangegeven hoe moeilijk het pad is. Omdat de gebruikte markeringen per land en soms zelfs per regio verschillen is het slim om je van te voren te verdiepen in het systeem wat op jouw vakantiebestemming wordt gebruikt.
Oostenrijkse wegwijzers
In Tirol en het Salzburgerland zie je tegenwoordig veel gele bordjes met daarop berghutten, bergtoppen of andere locaties. Hierachter staat de wandeltijd. De stip geeft de moeilijkheid aan:
- Blauw: gemakkelijk, brede paden met geleidelijke stijging of daling.
- Rood: hierbij ga je al over smallere en steilere rotspaadjes, maar heb je geen speciale uitrusting nodig. Tredvastheid is wel handig.
- Zwart: voor de ervaren bergwandelaars met uitrusting. Je loopt hier langs afgronden op smalle paadjes in combinatie met lange klim- en daalpassages.
Hieronder staat een indeling van de moeilijkheden van de bergwandelpaden in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland (bron DAV)
In Oostenrijk en Duitsland wordt geprobeerd dit systeem te standaardiseren voor alle regio’s. Maar bijvoorbeeld in Montafon zijn ook nog andere routewijzers in omloop. Check van te voren de kaart even en vraag het desnoods na bij de lokale VVV.
Zwitserse routewijzers
In Zwitserland wordt een gele pijl gebruikt voor de paden in het dal, een wit met rode pijl voor de middelzware bergpaden en een wit met blauwe pijl voor de moeilijke bergpaden. Daarnaast is er ook een schaal die loopt van T1 tot T6. Hier staan T1 en T2 voor makkelijke wandelingen in het dal en eenvoudige bergpaden, T3 voor veeleisend bergwandelen, T4 voor alpiene wandelingen en T5 en T6 voor moeilijke alpiene wandelingen met klimpassages. Voor de alpiene bergpaden (zwarte stip, T4 en hoger) heb je al enige ervaring in de bergen nodig. Deze paden zijn steil en smal en je moet er vaak veel dalen en klimmen. Ga je voor het eerst naar de bergen, dan kun je het beste beginnen met de makkelijke en gemiddelde bergpaden.
Nog een paar laatste tips
Heb je al zin gekregen om de bergen in te gaan? Nog een paar laatste tips voor je op pad gaat.
Als je voor het eerst gaat bergwandelen kun je beter een te makkelijke route uitkiezen dan een te moeilijke. Zo beleef je meer plezier aan het bergwandelen. Wordt een pad toch te moeilijk? Keer dan om als het mogelijk is, zodat je niet verder in de problemen komt. Als je met een groepje op pad gaat zul je bij het uitkiezen van bergwandelingen rekening moeten houden met de zwakste groepsgenoot. Ten slotte, als je meerdere dagen gaat wandelen kun je het beste zwaardere dagen afwisselen met lichtere dagen. Neem, als je er behoefte aan hebt, ook af en toe een rustdag. Wie vermoeid is, heeft minder tredzekerheid en dit kan leiden tot nare ongelukken.
Check ook het weer in de bergen, want sneeuw of nattigheid kunnen een gemakkelijk wandelpad een hele andere dimensie geven. Wandel even binnen bij de lokale VVV of praat met je gastheer/gastvrouw van je accommodatie om alle informatie die je nodig hebt te verzamelen.
Wanneer ga jij je eerste bergwandeling maken?
Het is onze missie om iedereen een onvergetelijke vakantie in de Alpen te laten beleven, ook als je voor de eerste keer naar de bergen gaat! Als kenners van de Alpen kunnen wij je helpen bij het vinden van een fantastische plek om je eerste meters op de wandelpaden te maken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.