Kerstshoppen in Oostenrijk

Deel dit artikel op social media!

In aanloop naar de kerstdagen zijn veel Europese steden in de avond niet meer alleen verlicht door straatlantaarns. Kerstverlichting in alle vormen en maten wordt uit de kast getrokken om de binnenstad in kerstsfeer te brengen. De jaarlijkse kerstmarkten worden namelijk weer opgebouwd. Ook in Nederland wordt er met de jaren steeds meer aandacht besteed aan het creëren van een gezellige kerstsfeer. Ook worden er meer en meer kerstmarkten georganiseerd, die jaarlijks in aantal en omvang groeien. Dit is zeker te zien in Oostenrijk, met name in Wenen, Innsbruck en Salzburg. Ontdek kerstshoppen in Oostenrijk!

Sinds jaar en dag gaan elk jaar veel kerstliefhebbers de grens over om een bezoek te brengen aan een van de traditionele kerstmarkten. Van oudsher was dit een dagje naar Düsseldorf, Keulen of München. Door de komst van de ‘lowcost airlines’ hebben velen inmiddels het dagje kerstmarkt verruild voor een weekendje kerstshoppen in één van de andere Europese steden. Vooral kerstshoppen in Oostenrijk blijkt de laatste jaren erg in trek bij Nederlanders. Hier zijn prachtige steden met een kerstmarkttraditie die soms zelfs teruggaat tot in de Middeleeuwen. Daarom doen deze zeker niet onder voor de ‘originele’ Duitse kerstmarkten. Traditionele kraampjes, sfeervolle verlichting, heerlijk eten, prachtig versierde kerstbomen, verschillende activiteiten… Er is genoeg te beleven! Bovendien maak je grote kans op een kerstmarkt in de sneeuw! Er zijn maar liefst 88 kerstmarkten in Oostenrijk. Ik heb de 3 bestemmingen met de beste kerstmarkten van Oostenrijk voor je op een rij gezet.

Wenen

Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, wordt in de periode voor kerst compleet omgetoverd tot een winterparadijs. Het bijzondere statuur van de stad in combinatie met de vele kerstmarkten maakt Wenen in december maakt Wenen nog unieker dan normaal. De absolute topper is de Wiener Christkindlmarkt op de Rathausplatz. Naast de bekende kraampjes met heerlijk eten en versierde kerstbomen zijn op deze kerstmarkt veel kunstenaars te vinden. Ook worden er talloze leuke kinderactiviteiten georganiseerd. Maar de andere 10 kerstmarkten in Wenen zijn zeker ook een bezoek waard. Denk bijvoorbeeld aan de kerstmarkt bij Schloss Schönbrunn, het zomerverblijf van Sissi. Of ga naar de wintermarkt bij het park Prater. Deze is vooral bijzonder door de concerten en leuke attracties. Wellicht ga je in het grote reuzenrad, van waaruit je een waanzinnig uitzicht hebt op deze prachtige stad in kerstsfeer!Kerstmarkt-wenen (720x440)

Salzburg

Tijdens de zomermaanden komen toeristen graag naar Salzburg; om luxe te shoppen in de oude binnenstad, om in de voetsporen te treden van de Familie Von Trapp (Sound of Music) en niet in de laatste plaats voor het wereldberoemde zomerfestival Salzburger Festspiele. De stad van Mozart is bij Nederlanders minder bekend in de adventtijd. En dat terwijl deze stad een pareltje is onder de kerstmarkten, waar al sinds de 15e eeuw jaarlijks de kraampjes worden opgebouwd. Op de historische Domplatz en Residenzplatz, in het hart van de oude binnenstad, staan vanaf 19 november bijna 100 stands, waar je typische lekkernijen kan proeven als de lebkuchenherzen, gepofte kastanjes, gebrande amandelen of een echte Oostenrijkse kaiserschmarrn. Door de prachtige ligging, met zicht op de Hohensalzburg, wint Salzburg jaarlijks prijzen voor mooiste en meest traditionele kerstmarkt van Europa.salzburg-kerstmarkt

Innsbruck

Het indrukwekkende bergmassief rondom Innsbruck zorgt in deze periode voor een bijzonder sfeervol achtergronddecor voor een weekendje kerstshoppen. Bekend is vooral de kerstmarkt op de Maria-Theresien-Straße, met zicht op de Nordkette. Minder bekend, maar heel bijzonder, is de panorama markt op de Hungerbrug; een kleinere kerstmarkt, die met zijn prachtige ligging en uitzicht de moeite waard is om te bezoeken. Deze kerstmarkt kan je bereiken via de nieuwe Hungerburgbahn. Voor een echte traditionele kerstmarkt ben je in de oude binnenstad aan het goede adres. Onder het genot van een glühwein klinkt de vrolijke kerstmuziek bij het 15e eeuwse Goldenes Dachl, het bekendste symbool van Innsbruck.Innsbruck-kerstmarkt

Lijkt het je leuk om in Oostenrijk te gaan kerstshoppen? We hebben een aantal leuke hotels voor je geselecteerd.

Heb jij nog tips? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

AlpenReizen nieuwsbrief