Juliana Trail Hike van Tilminska-Korita

Juliana hike: overtreft alle verwachtingen!

Deel dit artikel op social media!

Als wandelliefhebber heb je ongetwijfeld gehoord van deze hike, een prachtige langeafstandswandeling door de Julische Alpen, mét een Italiaans uitstapje. Wil jij jouw wandelvakantie combineren met helderblauwe meren, verre uitzichten en gastvrije locals? Dan is dit de ideale wandelvakantie. In dit blog krijg je een eerste voorproefje van wat je kunt verwachten. Maar één ding verklap ik alvast: de Juliana Trail overtreft al jouw verwachtingen!

Geniet van de veelzijdige natuur

Tijdens de 270 kilometer lange Juliana Trail geniet je van afwisselende landschappen en word je getrakteerd op de mooiste panoramische uitzichten. Zowel de Julische Alpen van Slovenië als het gebergte in het noordoostelijke puntje van Italië staan garant voor een unieke natuurbeleving. Wat je kunt verwachten? Wandelen langs de bergen, een adembenemend nationaal park, helderblauwe meren, groene bossen en natuurlijk frisgroene alpenweides. Goed om te weten: bij deze hike ga je niet steil over de bergtoppen, maar ga je als het ware zigzaggend tussen de bergen door, waardoor de tocht zeer laagdrempelig en toegankelijk is.

Foto van het Triglav National Park met uitzicht op de Triglav berg.

Het indrukwekkende Triglav National Park

Dwars door het Triglav National Park

De trail begint in het Triglav National Park, hét nationale park van Slovenië. Dit fraaie natuurgebied heeft gigantisch veel te bieden. Zoals heldere rivieren, hoge watervallen, indrukwekkende gletsjers en nog zo veel meer. Het park heeft veel verschillende wandelroutes, waar de Juliana Trail er een van is. Je vindt hier prachtige flora en fauna. Zo vind je er de Triglav-roos en de Julische papaver, maar ook lynxen en bruine beren. Het Triglav National Park is een echte aanrader voor natuurliefhebbers. En met de Juliana Trail breng je maar liefst 3 dagen in dit prachtige nationale park door.

Van helderblauwe meren tot prachtige valleien

Slovenië is een relatief klein land, maar heeft een gevarieerd landschap. Behalve door het nationale park loop je ook door groene bossen en brede valleien. Onderweg kom je langs bergmeertjes, grotten en hoge watervallen. Ook volg je delen van de bekende rivieren Soča en Sava. Je kijkt je ogen uit tijdens het wandelen!

Tijdens de Juliana Trail hike wandelen langs de Soča rivier

Wandelen langs de beroemde Soča rivier

Ontdek de Sloveense gastvrijheid

Tijdens de trail maak je bovendien kennis met het authentieke bergleven, de Sloveense geschiedenis en de lokale keuken. Soms staan er informatieborden of musea langs de route. Maar ook de inwoners zullen je veel vertellen, want Slovenen staan bekend om hun gastvrijheid. Ze vinden het altijd gezellig om even te kletsen en bieden vaak hun zelfgemaakte versnaperingen aan. Slovenië kent gelukkig (nog) geen massatoerisme. Dit betekent geen grijze flats en grote voedselketens, maar sprookjesachtige dorpjes en restaurants met lokale gerechten om van te smullen.

Het Sloveense dorp Radovljica

Tijdens etappe 4 kom je langs het gezellige dorp Radovljica

De Juliana Trail is voor ieder niveau

Deze 270 kilometer lange hike door Slovenië is te wandelen van eind april tot half november. En met de gematigde wandelduur en hoogtemeters hij deze wandeltocht geschikt voor iedere wandelliefhebber, mits in goede conditie. Als individuele wandelvakantie met je partner, vrienden of juist met het hele gezin. Je kunt op elk gewenst punt beginnen en hebt geen technische wandelkennis nodig. Ook hoef je geen bergen te beklimmen, laat staan een via ferrata te bedwingen. Het enige wat je nodig hebt zijn stevige wandelschoenen en een goede basisconditie. Is 270 kilometer jou toch te lang? Kies dan niet voor de gehele Juliana Trail route, maar loop slechts een deel.

Kortere varianten van de Juliana Trail

De volledige route beslaat 16 etappen. Misschien kun je niet zo lang vrij krijgen of wil je maximaal een week lang wandelen. Dat is geen probleem, want wij bieden ook korte varianten van de route aan.

Wandel etappe 3 t/m 7 met de Bled en Bohinj Trail

De Bled en Bohinj Trail is een 7-daagse wandelvakantie waarbij je 5 afwisselende etappes van de Juliana Trail loopt. De route loopt van Jesenice tot aan Bohinjska Bistrica, deels door het Triglav National Park. Onderweg passeer je grotten en kloven, panoramische bergweides, schitterende watervallen en natuurlijk de meren van Bled en Bohinj. Vandaar de naam van deze trail. Ook loop je door authentieke bergdorpjes. Je maakt dus kennis met de Sloveense natuur, cultuur én bevolking. Je wandelt dagelijks tussen de 2,5 tot 6,5 uur en overnacht in hotels of B&B’s. Dankzij de relatief korte wandelingen heb je genoeg tijd om de omgeving en bezienswaardigheden te bekijken.

Uitzicht op het meer van Bled

Het wereldberoemde Meer van Bled waar je tijdens deze trail langs loopt

Wandel etappe 11 t/m 16 met de Soča Valley Trail

De Soča Valley Trail is een 8-daagse wandelvakantie waarbij je de laatste 6 etappes van de Juliana Trail wandelt. De route loopt van Most na Soči tot aan Kranjska Gora. Onderweg passeer je groene alpenweides, bossen, majestueuze bergen en een hoge bergpas richting Italië. Daarbij heb je continu zicht op de wereldberoemde Soča rivier. Onderweg wissel je de natuur af met een bezoek aan het historische Kobarid en het toeristische Bovec. Je wandelt dagelijks tussen de 1 tot 6 uur en overnacht in hotels of B&B’s. Dankzij de relatief korte wandelingen heb je alle tijd voor leuke tussenstops.

Uitzicht op de Soča rivier

Uitzicht op de Soča rivier

Kies de mooiste plekjes uit

Je kunt je laten verrassen tijdens de volledige trail of tijdens een van bovengenoemde korte varianten. Wil je zelf bepalen welke prachtige natuur en bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt? Kies dan de mooiste plekjes uit en ga voor een wandelvakantie op maat. AlpenReizen is de officiële partner van de Juliana Trail, waardoor wij optimaal samen werken met collega’s van de trail en de verschillende accommodaties op de route. Heb je dus een specifiek gedeelte van de route in gedachten, dat aansluit bij jouw wandelniveau? Of wil je bepaalde bezienswaardigheden zien? Op basis van jouw wensen regelen wij de perfecte wandelvakantie voor jou. Met overnachtingen in comfortabele accommodaties inclusief ontbijt en diner. Ook voor een kleiner budget.

AlpenReizen nieuwsbrief