Innsbruck

Innsbruck: Klein aber fein!

Deel dit artikel op social media!

Op weg naar hun vakantiebestemming passeren jaarlijks veel Nederlanders Innsbruck. Zij weten vaak niet hoe bijzonder deze stad eigenlijk is. Prachtig gelegen langs de rivier de Inn. Met aan weerszijden hoge bergen en met een schat aan geschiedenis, cultuur én veel gezelligheid. Niet voor niets wordt Innsbruck al sinds mensenheugenis bezocht door toeristen van ver en her. Zelfs mijn grootouders bezochten Innsbruck al meer dan 60 jaar geleden. Voor mij hoog tijd om weer eens langs te gaan!
Opa&oma (2)

‘Kultur sneuven’

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol en is met minder dan 125.000 inwoners niet al te groot en lekker overzichtelijk. Prima om een dagje te vertoeven dus. Samen met een vriendin vertrok ik naar Innsbruck op een heerlijke nazomerse dag in september. Het openbaar vervoer in Oostenrijk is goed geregeld en niet duur, dus een prima alternatief als je niet in een dure garage wilt parkeren.

Wij kwamen aan op het Hauptbahnhof van Innsbruck en te voet sta je eigenlijk binnen 5 minuten al in het centrum. Wij begonnen de dag lekker burgerlijk met een kopje koffie en een Apfelstrudel op het terras en gingen vervolgens cultuur snuiven bij het keizerlijk paleis Hofburg Innsbruck. Dit is een voormalig paleis van de Habsburgers en is één van de meest betekenisvolle gebouwen van Oostenrijk samen met de Wiener Hofburg en Schloss Schönbrunn in Wenen.

De Hofburg is al eeuwenoud, heeft door de jaren heen veel verschillende bewoners gehad en is meerdere keren gerenoveerd. Vandaag de dag is de Hofburg verdeeld in 5 verschillende delen met onder andere een galerij met schitterende portretten, de kamers van Keizerin Maria Theresa uit de 18e eeuw en het appartement uit de 19e eeuw van Keizerin Elisabeth, ook wel bekend als Prinses Sisi. Hier verbleef ze slechts enkele jaren, maar toch was het bijzonder om de verschillende vertrekken te zien, omdat het een goede indruk geeft van het leven in en rond het keizerlijke paleis.

Mijn vriendin heeft een heuse passie voor alles wat met prinses Sisi te maken heeft, dus zij voelde zich als een vis in het water! Toen wij Hofburg bezochten, was er een tentoonstelling over de dood. Niet onze ‘cup of tea’ en een beetje duister, maar toch boeiend. Als je er in geïnteresseerd bent: deze tentoonstelling is er nog tot januari 2016.

IMG_3022 (2)

Guten Appetit

Na al deze culturele hoogstandjes was het tijd voor een goede lunch! Wij deden dit bij ‘Mexico Arriba’ van Cammerlander Restaurants. Misschien niet de meest bijzondere tent in Innsbruck, maar het eten was lekker en de locatie geweldig! Aan de marktplaats en langs rivier de Inn, met de felle zon op onze snoet. Dit was goed vol te houden! Met de buikjes rond en keeltjes gesmeerd, konden we er weer helemaal tegenaan.

Innsbruck heeft een klein oud centrum met schattige straatjes met allerlei leuke winkeltjes met souvenirs, leuke hebbedingetjes, antiek en mooie oude kaarten. Maar ook de grotere winkelketens ontbreken niet in het centrum. Elke shopper kan dus aan zijn trekken komen in Innsbruck. Bovendien zijn er overal gezellige terrasjes waar je kunt neerploffen voor een hapje en een drankje. Voor het diner besloten wij even afstand te nemen van de Oostenrijkse keuken en bezochten we het hoog aanbevolen Nepalese restaurant Himal. Heerlijk eten, super vriendelijk personeel en snelle bediening. Een aanrader voor een goede afsluiter van de dag!IMG_3043 (2)

Mehr mehr mehr!

Wij hebben onze middag winkelend doorgebracht, maar er zijn nog heel veel andere leuke plekken die je kunt bezoeken in Innsbruck. Mocht je nog meer cultuur en geschiedenis willen, dan is Schloss Ambrass zeker een aanrader. Hier zijn mooie zalen en kunstcollecties te bekijken, waaronder 300 portretten van alle Habsburgers door de eeuwen heen. Mocht je meer geïnteresseerd zijn in sport, dan mag een bezoek een Bergisel zeker niet ontbreken! Deze skischans stond centraal bij vele Spelen en wedstrijden en biedt bovendien een schitterend uitzicht over de stad. Er worden regelmatig sportevenementen georganiseerd en er wordt bijna dagelijks getraind. Grote kans dat je wat actie te zien krijgt.

Feitelijk is een dag te kort om de stad écht te verkennen, daarvoor heeft Innsbruck te veel te bieden: geschiedenis, cultuur, shoppen, sport en veel gezelligheid. Maar één dag is zeker genoeg om een aantal highlights te zien en om een sfeerimpressie van de stad te krijgen. Dus als je de volgende keer weer langs Innsbruck rijdt, sla dan eens af en ervaar zelf wat er allemaal te beleven valt in Innsbruck!

IMG_3032 (2)IMG_3018 (2)

AlpenReizen nieuwsbrief