Gerlos

InBergeren in Gerlos

Deel dit artikel op social media!

Daar sta ik dan. Woensdagochtend 08:00 uur in een Dirndl achter de receptie van een groot hotel in Gerlos. Ik heb mijn veilige kantoorbaan in het drukke Amsterdam opgezegd, om vervolgens een nieuw avontuur aan te gaan in een traditioneel bergdorp in de Oostenrijkse Alpen. En wat voor één! Ik dacht een aardig woordje Duits te spreken, maar het platte dialect dat in dit dorp (zeer snel) gesproken wordt is maar lastig te volgen! En dat is slechts één van de dingen waar ik als ‘nieuwe Oostenrijker’ tegenaan loop. Een echte local word je niet zomaar, maar langzaam aan lukt me dit en dit is de moeite meer dan waard. Want naast de rust en het wandelen hier in de bergen, zijn er nog veel meer gave kanten aan het leven middenin de natuur!

Aangenaam kennis te maken

dirndl-sabine-hotel-gerlos-werkenVoor ik aan dit avontuur begon kende ik Oostenrijk alleen van wintersportvakanties, bergen bedekt met een dikke laag sneeuw en de straten vol met après-skiërs. Het straatbeeld van Gerlos in de zomer is heel anders en een stuk rustiger, maar daarom niet minder leuk! Na mijn eerste avond te zijn verwelkomt in mijn nieuwe woonplaats, had ik mijn eerste vrije dag om de omgeving te verkennen. Met de Isskogelbahn skilift ging ik naar boven, om me te verbazen over de groene weide en heuvels waar normaal skipistes zijn. Bovenop de berg kwam het landschap uit de Almhof yoghurt reclames tot leven, inclusief loslopende koeien met luide bellen om hun nek en locals in Dirndls en Lederhosen. En wat een schitterende uitzichten! Hier kon ik zeker aan wennen. Bij het wandelen naar het dal, zag ik een pad dat aangelegd is voor mountainbikers met extra schuine bochten en steile afdalingen. Dit is de ‘Single Trail Rideable Project’ en heb ik na het zien, gelijk op mijn to-do list genoteerd. Dit lijstje wordt trouwens steeds langer want er zijn nog veel meer toffe dingen die je hier kunt doen zoals: Canyoning, Raften, Blobben (waar je op een groot luchtkussen in het water ligt en wordt “afgeschoten” door de volgende persoon die er op springt), zomerskiën enzovoorts. Ik hoef me hier niet te gaan vervelen. Wat sowieso een aanrader is, is om met een skilift omhoog te gaan voor adembenemende uitzichten en toffe wandeltochten. Hier in de omgeving kan dat in Gerlos, Zell am Ziller, Hainzenberg, Ramsberg en Königsleiten. Als je een accommodatie geboekt heb, word je tevens aangemeld bij de gemeente en krijg je een kopie van je gastenblad. Houd deze goed bij je want hier mee kun je gratis met de bus en krijg je onder andere korting op de skiliften.

Een pittig fietstochtje

Käse-Spätzle

Käse-Spätzle

Op ongeveer 4 km Gerlos ligt het stuwmeer Durlaßboden. Op een vrije middag wilde ik dit meer bezoeken waar ik lekker zou kunnen zonnen, zwemmen en peddelen. Mijn collega’s vertelde me dat ik met de fiets het beste over de autoweg kon gaan. Zij wisten echter niet dat de enige beschikbare fiets een derdehands damesfiets was. En ik wist niet dat  het nog een heel stuk bergopwaarts was voor ik de dam zou bereiken. Vol goede moed fietste ik de eerste bocht om, om vervolgens te zien dat er nog veel meer bochten omhoog gingen. Al snel werd ik met gemak ingehaald door sportieve gestroomlijnde mannen op wielrenfietsen. “Geht es?” vroegen ze vol medelijden. “Ja ja sicher, aber ich habe nicht die richtige Fahrrad für diese Bergen,“ antwoordde ik al puffend en hijgend.  Weer iets geleerd. Met een reguliere damesfiets ga je niet hard de berg op. Maar naar beneden ging heel soepel en de remmen functioneerde gelukkig naar behoren. Bestemming bereikt! Bij het stuwmeer kun je naast zwemmen, ook in enkele uren om het water heen lopen, met onderweg adembenemende uitzichten. Vervolgens kun je heerlijk bijkomen bij de Seestüberl, een typische Oostenrijks eettentje waarvan je er veel ziet langs de wandelroutes. Frisse drankjes en typische gerechten worden geserveerd door de altijd überfreundliche host van deze stüberl.

Eine Alm ist kein Streichelzoo

bergen-groen-zomer-sneeuw-gletsjerDit betekent ongeveer: Een weiland is geen kinderboerderij. Die schattige koeien die overal loslopen kunnen namelijk ook wel eens een slechte dag hebben. En ja, dat heb ik ook al ondervonden. Over het algemeen wordt gewaarschuwd om altijd afstand te houden van de koeien die vrij rondlopen. Mocht een koe je aanvallen, draai dan vooral niet de koe je rug toe maar blijf rustig staan. Ik adviseer het tegenovergestelde. Ik bleef staan maar de koe kwam toch woest op me afgestormd. Gelukkig stond iets verderop een Italiaans echtpaar waarvan de man heldhaftig met zijn wandelstokken naar de koe begon te zwaaien. De koe liep geïrriteerd weg maar het had veel slechter af kunnen lopen. Mijn tip is dan ook om vooral de koeien met rust te laten en geen confrontaties op te zoeken. Mocht je toch graag dieren uit de regio willen bekijken, in Innsbruck vind je Alpenzoo waar ze allemaal worden vertegenwoordigd. Innsbruck is ongeveer 70 minuten rijden vanaf Gerlos en sowieso een bezoek meer dan waard! Met zonnig weer loop je heerlijk door de oude straten van Innsbruck met overvolle terrassen. Heerlijk om je daar bij aan te sluiten en lekker naar het voorbij wandelend publiek te kijken. En mocht je na een weekje Oostenrijk even zin hebben om iets anders te eten dan Schnitzel en Käse-spätzle, dan kan ik je het Nepalese restaurant ‘Himal’ aanbevelen. Met de heerlijke gerechten en vriendelijke service, is het niet gek dat het hier altijd druk is.

De afgelopen weken heb ik al veel gezien, gedaan en geleerd dus dat beloofd veel goeds voor de komende tijd. Mocht ik nog goede tips en ervaringen hebben, dan deel ik deze graag met jullie!

innsbruck-alpen-sabine-bergen

Innsbruck

alpen-bergen-groen-bankje-meerbloemen-bijen-alpen-bergen-groen-sneeuw

Wiederschaugn!
(= Auf wiedersehen in het Tirols)

AlpenReizen nieuwsbrief