Meer in de bergen in Oostenrijk

In Nederland voorbereiden op een huttentocht

Deel dit artikel op social media!

Heb je plannen om volgende zomer op huttentocht te gaan? Veel huttentochten in de Alpen zijn voor wandelaars met een basisconditie goed te doen. Desondanks is het altijd een goed idee om je voor te bereiden op een meerdaagse tocht in de bergen, zowel fysiek als mentaal. Misschien maak je in Nederland al geregeld een lange dagtocht, maar door het vlakke landschap is dit niet helemaal vergelijkbaar met wandelen in de bergen.

Daarnaast draag je waarschijnlijk niet zo veel op je rug als je een dagje gaat wandelen in Nederland. Daarom is het slim om in aanloop naar je huttentocht te oefenen met hoogteverschil, verschillende soorten paden en om een keer te gaan lopen met bepakking. Maar in Nederland zijn toch helemaal geen bergen? Dat klopt, maar toch zijn er genoeg plekken waar je je kunt voorbereiden op een huttentocht. Lees snel verder en ontdek hoe je je het beste kunt voorbereiden op een huttentocht.

Je spierkracht en conditie verbeteren

Wie gaat wandelen in de bergen moet niet alleen beschikken over een goede basisconditie, maar ook over spierkracht. En dan met name in je benen, knieën en enkels. Dit omdat de paden in de bergen vaak steil en rotsachtig zijn, waardoor je knieën extra belast worden. Je kunt de spierkracht in je benen makkelijk versterken door thuis oefeningen te doen. Denk bijvoorbeeld aan squats, maar ook aan buikspieroefeningen. Op de website van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) vind je enkele video’s met oefeningen waarmee je je spieren kunt voorbereiden op een huttentocht in de bergen.

Je conditie kun je uiteraard verbeteren door lange tochten te lopen in Nederland, bij voorkeur op een constant tempo. Ook hardlopen kan er voor zorgen dat je straks in de bergen minder snel buiten adem raakt. Zelfs op de hoogtemeters kun je je in Nederland voorbereiden. Kies voor je wandelingen een heuvelachtig terrein, of loop meerdere keren een trap op en af. Houd hierbij een rustig tempo aan, waarbij je door kunt gaan zonder vaak te hoeven stoppen. Het voorbereiden op een huttentocht maak je leuker door samen met iemand te trainen. Misschien wil je wandelmaatje voor de huttentocht wel meedoen?

Voorbereiden op een huttentocht

Bereid je goed voor, dan hoef je tijdens je huttentocht alleen nog maar te genieten

Een mini ‘huttentocht’ in Nederland

Een leuke manier om je voor te bereiden op een huttentocht is door een aantal dagen te gaan wandelen in de Nederlandse natuur. Dit zorgt niet alleen voor extra voorpret, maar je kunt ook gelijk je wandelschoenen inlopen en ervaren hoe het voelt om met bepakking te lopen.

Verspreid door heel Nederland staan op campings zo genaamde trekkershutten. Sommige trekkershutten zijn alleen voorzien van bedden, anderen beschikken ook over een toilet. Ze bieden een ideaal onderkomen tijdens een meerdaagse wandeling door Nederland. Wil je toch wat meer luxe? Dan kun je kiezen voor een hotel of bed & breakfast. Kies voor je mini huttentocht in Nederland het liefst een gebied met wat glooiend terrein, zoals de duinen, de Veluwe of de heuvels van Limburg. Heb je een lang weekend de tijd? Dan kun je een tocht maken in de Ardennen in België of de Eifel in Duitsland. Vergeet ook niet je wandelstokken mee te nemen als je die gaat gebruiken tijdens je huttentocht, zo kun je ook vast wennen aan het wandelen met stokken.

voorbereiden op een huttentocht

In de bergen loop je vaak over smalle, oneffen paadjes

Ga jij je voorbereiden op een huttentocht?

Zin om komende zomer op huttentocht te gaan? Als kenners van de Alpen helpen we je graag bij het vinden van een passende huttentocht. Zin in een uitdaging? Kies dan voor de GlocknerRunde in het hooggebergte rondom de Grossglockner. En een leuke huttentocht met kinderen vanaf 8 jaar is de Stelvio National Park Trail in Italië. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief