Huttentocht met kinderen

Een huttentocht met kinderen

Deel dit artikel op social media!

Met kinderen op zomervakantie naar de Alpen is de laatste jaren steeds populairder geworden. De prachtige natuur ontdekken en een ideale combinatie van activiteiten en ontspanning. Natuurlijk is het leuk om een kindvriendelijke accommodatie te boeken en vanuit daar op pad te gaan, maar wat dacht je van een huttentocht? Wij vertellen je graag meer over wat een huttentocht is. Daarnaast hebben we een speciale uitgelichte huttentocht met kinderen!

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse wandeltocht waarbij je in verschillende berghutten overnacht. Voor ieder niveau is er een huttentocht, van veeleisend tot gemakkelijk. Zo zijn er ook speciale huttentochten die geschikt zijn voor kinderen. Op deze manier geniet je met het hele gezin van de adembenemende natuur.

De eerste huttentocht met kinderen

Gaan jullie voor het eerst als gezin op huttentocht? Begin dan klein, en neem de capaciteiten van het jongste kind als uitgangspunt. Met kinderen van 5 of 6 jaar kun je doorgaans zo’n 2 of 3 uur per dag wandelen – door alle dingen die de kinderen onderweg zien wordt de wandeltijd al gauw het dubbele!

Vanaf een jaar of 8 kunnen de meeste kinderen dagtochten lopen, mits ze gemotiveerd genoeg zijn. Wandel je met een kindje in de rugdrager, dan is een wandeling van 1 of 2 uur vaak meer dan voldoende. Kies, vooral met jonge kinderen die nog geen gevaar zien, voor een route zonder valgevaar. Zo hoef je je niet gelijk zorgen te maken als je kind een stukje vooruit rent. Vertrek ’s ochtends op tijd, zo heb je in de middag nog tijd om rustig te genieten van het uitzicht en de gezelligheid van de hut.

Huttentocht met kinderen

Overnachten in een berghut is een bijzondere ervaring

Een tocht vol afwisseling

Misschien ben je voor een huttentocht met kinderen geneigd om te kiezen voor een eenvoudig, recht pad. Maar zo’n pad gaat voor kinderen heel snel vervelen. Een afwisselend pad is daarom een betere keuze. Denk bijvoorbeeld aan stukjes door het bos, afgewisseld met smalle, steile paadjes of het oversteken van een klein beekje. Zorg ook dat er onderweg genoeg leuke plekjes zijn om pauze te houden, en waar de kinderen uit kunnen razen.

Veel kindvriendelijke hutten hebben een leuke speelplaats waar de kinderen wel even zoet zijn. Maar ook een beekje wordt al snel omgetoverd tot speelplek door met stenen een dam te bouwen. Ook gezellig: samen met een ander gezin met kinderen in dezelfde leeftijd op pad gaan. Zo hebben de kinderen altijd vriendjes om mee te spelen en hun avonturen mee te delen!

Tips voor een huttentocht met kinderen

Nog een aantal tips voordat jullie op pad gaan! Betrek de kinderen vanaf het begin bij de huttentocht, bijvoorbeeld door ze te vertellen wat je onderweg tegen gaat komen. Ze zullen trots zijn als ze zelf ook wat kunnen dragen tijdens de tocht, maar laat ze niet te veel gewicht dragen. Een klein rugtasje met hun knuffel is voor kleintjes meer dan genoeg. Wat oudere kinderen kunnen ook hun eigen eten en drinken dragen. Onderweg kun je de kinderen ook taakjes geven, zoals het uitzoeken van een leuke plek om pauze te nemen. Of laat ze uitkijken naar bepaalde dieren of planten die voorkomen in het gebied waar jullie wandelen.

Zorg er ten slotte voor dat jullie genoeg proviand meenemen voor onderweg. Neem niet alleen genoeg water mee, maar ook tussendoortjes zoals gedroogd fruit of noten. Gaan jullie onderweg bij een hut lunchen? Neem dan contant geld mee, want bij hutten kan je meestal niet pinnen.

Huttentocht met kinderen

Een berghut is vaak eenvoudig maar knus ingericht

Een uitgelichte huttentocht: Stelvio National Park Trail

De Stelvio National Park Trail is een ideale huttentocht met kinderen. Dit is de meest toegankelijke huttentocht. De Stelvio National Park Trail is een 4-daagse wandelvakantie in het grootste natuurgebied van Italië: het Stelvio National Park. Laat je leiden door de betoverende alpine valleien van Val di Peio naar Val di Rabbi. Deze huttentocht is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Ontdek hoe het is om te slapen in een berghut met 2 overnachtingen en slaap 1 nacht in de plaats Malga. Extra speciaal is de gletsjeroversteek met gecertificeerde berggids. Beleef met z’n allen de prachtige Italiaanse natuur in Val di Sole.

Stelvio National Park Trail

Stelvio National Park Trail

Conditie voor de huttentocht

Voor een huttentocht met kinderen moet iedereen een goede conditie hebben. Zowel voor ouders als kinderen is het van belang, voor de Stelvio National Park Trail, om voldoende fitheid te hebben om tot 5 uur per dag te kunnen (berg)wandelen. Zo kunnen jullie allemaal onbezorgd genieten van de wandelvakantie.

Tip: begin klein!

Is dit de eerste keer dat je een huttentocht met kinderen wil gaan boeken? Dan is het natuurlijk belangrijk dat jullie het allemaal leuk vinden en ervan genieten. Daarom is de Stelvio National Park Trail een echte aanrader. Iedereen kan in een korte tijd kennis maken met all aspecten van een huttentocht: de prachtige wandelingen en het slapen in een berghut. Tijdens deze 4-daagse huttentocht is ideaal om te ontdekken hoe leuk iedereen het vindt. Was het geslaagd? Dan zijn er nog vele andere geweldige huttentochten die op jullie wachten!

Huttentocht met kinderen

Een huttentocht met kinderen boeken?

Kun je niet wachten om deze zomer van een huttentocht te genieten? Wij helpen het graag bij het samenstellen van jouw onvergetelijke vakantie. Daarnaast zijn we flexibel en zoeken we graag een passende huttentocht voor jou! Bezoek onze website voor meer informatie. Neem daarnaast contact op met onze reisadviseurs. Bel naar 010 – 767 0097 of stuur een mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief