Huttentocht met kinderen

Huttentocht met kinderen: zo beleven jullie een onvergetelijk avontuur!

Deel dit artikel op social media!

Wie met kinderen op huttentocht gaat, beleeft de bergen op een hele andere manier. Kinderen kijken met een andere blik naar de natuur, en zien dingen die ons als volwassenen waarschijnlijk helemaal niet waren opgevallen. Maar is een huttentocht niet veel te zwaar voor die korte beentjes? Welnee, zolang je een korte, afwisselende route kiest is een huttentocht een onvergetelijke avontuur voor het hele gezin! Zo kun je met kinderen vanaf een jaar of 5 een huttentocht maken. De allerkleinsten kun je in een rugdrager of draagzak meenemen. Steeds meer hutten zijn ingericht op het ontvangen van jonge gasten. Sommige hutten beschikken zelfs over familiekamers, zo hoeven jullie niet op een slaapzaal te slapen. Een uitkomst als jullie kinderen onrustig slapen! Kortom, een huttentocht is een toegankelijke manier om als gezin het echte bergleven te ervaren. In deze blog helpen we je een eindje op weg, zodat jullie eerste huttentocht met kinderen een belevenis wordt waar jullie nog lang over napraten!

De eerste huttentocht met kinderen

Gaan jullie voor het eerst als gezin op huttentocht? Begin dan klein, en neem de capaciteiten van het jongste kind als uitgangspunt. Met kinderen van 5 of 6 jaar kun je doorgaans zo’n 2 of 3 uur per dag wandelen – door alle dingen die de kinderen onderweg zien wordt de wandeltijd al gauw het dubbele!

Vanaf een jaar of 8 kunnen de meeste kinderen dagtochten lopen, mits ze gemotiveerd genoeg zijn. Wandel je met een kindje in de rugdrager, dan is een wandeling van 1 of 2 uur vaak meer dan voldoende. Kies, vooral met jonge kinderen die nog geen gevaar zien, voor een route zonder valgevaar. Zo hoef je je niet gelijk zorgen te maken als je kind een stukje vooruit rent. Vertrek ’s ochtends op tijd, zo heb je in de middag nog tijd om rustig te genieten van het uitzicht en de gezelligheid van de hut.

Huttentocht met kinderen

Overnachten in een berghut is een bijzondere ervaring

Een tocht vol afwisseling

Misschien ben je voor een huttentocht met kinderen geneigd om te kiezen voor een eenvoudig, recht pad. Maar zo’n pad gaat voor kinderen heel snel vervelen. Een afwisselend pad is daarom een betere keuze. Denk bijvoorbeeld aan stukjes door het bos, afgewisseld met smalle, steile paadjes of het oversteken van een klein beekje. Zorg ook dat er onderweg genoeg leuke plekjes zijn om pauze te houden, en waar de kinderen uit kunnen razen.

Veel kindvriendelijke hutten hebben een leuke speelplaats waar de kinderen wel even zoet zijn. Maar ook een beekje wordt al snel omgetoverd tot speelplek door met stenen een dam te bouwen. Ook gezellig: samen met een ander gezin met kinderen in dezelfde leeftijd op pad gaan. Zo hebben de kinderen altijd vriendjes om mee te spelen en hun avonturen mee te delen!

Tips voor een huttentocht met kinderen

Nog een aantal tips voordat jullie op pad gaan! Betrek de kinderen vanaf het begin bij de huttentocht, bijvoorbeeld door ze te vertellen wat je onderweg tegen gaat komen. Ze zullen trots zijn als ze zelf ook wat kunnen dragen tijdens de tocht, maar laat ze niet te veel gewicht dragen. Een klein rugtasje met hun knuffel is voor kleintjes meer dan genoeg. Wat oudere kinderen kunnen ook hun eigen eten en drinken dragen. Onderweg kun je de kinderen ook taakjes geven, zoals het uitzoeken van een leuke plek om pauze te nemen. Of laat ze uitkijken naar bepaalde dieren of planten die voorkomen in het gebied waar jullie wandelen.

Zorg er ten slotte voor dat jullie genoeg proviand meenemen voor onderweg. Neem niet alleen genoeg water mee, maar ook tussendoortjes zoals gedroogd fruit of noten. Gaan jullie onderweg bij een hut lunchen? Neem dan contant geld mee, want bij hutten kan je meestal niet pinnen.

Huttentocht met kinderen

Een berghut is vaak eenvoudig maar knus ingericht

Volgende zomer een huttentocht met kinderen lopen?

Als liefhebbers van de Alpen helpen we je graag met het plannen van een huttentocht voor het hele gezin! In ons aanbod is de Huttentocht Julische Alpen in het westen van Slovenië speciaal uitgestippeld voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. De tocht bestaat uit 4 wandeldagen waarbij je zo’n 4 uur per dag aan het wandelen bent. De route is bijzonder afwisselend, op de tweede dag steken jullie zelfs samen met een gids een gletsjer over! Benieuwd naar andere mogelijkheden? Bel ons dan gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief