duurzaam

Hoe reis je zo duurzaam mogelijk?

Deel dit artikel op social media!

Steeds meer mensen staan stil bij duurzaamheid en het milieu. Ook tijdens een reis naar de Alpen speelt dit een steeds grotere rol. Reizen is van zichzelf natuurlijk niet duurzaam, maar je wilt wel zo duurzaam mogelijk reizen en een zo positief mogelijke impact uitoefenen op de natuur. Maar wat is duurzaam reizen en hoe doe je dat? En hoe kun jij het verschil maken? Dat lees je in deze blog. Zo kun je jouw ecologische voetafdruk zo veel mogelijk minimaliseren!

Wat is duurzaam reizen?

Dat honderd procent duurzaam reizen lastig is, of zelfs niet te doen is, daar zijn veel mensen het wel over eens. Je zult namelijk per definitie sporen achterlaten op je bestemming: door de reis naar de bestemming toe, afvalproductie of jouw (onbewuste) invloed op de lokale cultuur. Duurzaam reizen heeft dan ook een andere definitie dan alleen duurzaam zijn of duurzaamheid. Duurzaam reizen betekent dat je tijdens het reizen bewust rekening houdt met de bescherming van natuur, cultuur en mensenrechten. Kortom: dat je alles zo veel mogelijk in de originele staat achterlaat, alsof je er niet bent geweest. Duurzaam reizen wordt ook wel verantwoord reizen, bewust reizen of reizen met een minimale footprint genoemd.

Hoe reis je duurzaam naar de Alpen?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je CO2 footprint te verkleinen en duurzaam op reis te gaan. Hieronder vind je een aantal simpele tips om een minimale footprint achter te laten.

Kies je vervoersmiddel bewust

Waar je naartoe gaat, bepaalt een groot deel van de impact van je reis. Maak je keuze door bewust te kijken of je met de trein op je bestemming kunt komen. Dat is niet alleen een schoner alternatief, maar zo vermijdt je ook nog eens de files. De meeste bestemmingen in de Alpen zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Zo is bijvoorbeeld het startpunt van de Huttentocht Stubaital goed te bereiken met de trein. Met de nachttrein rijd je comfortabel van Amsterdam naar Innsbruck, vanwaar je met de bus of taxi naar de gewenste accommodatie in het Stubaital kunt reizen. Dat maakt je reis ontspannen, veilig en milieuvriendelijk.

Mocht je toch liever de auto pakken richting de Alpen of je bestemming is per trein lastig bereikbaar, probeer dan ter plaatse zoveel mogelijk met het lokale openbaar vervoer te doen of met meerdere mensen in een auto te reizen. Op veel bestemmingen in de Alpen is het openbaar vervoer perfect geregeld. Zo kun je tijdens je vakantie de auto laten staan en zorg je voor minder uitstoot.

duurzaamheid

Kies voor duurzaam kledingmateriaal

Tegenwoordig spelen veel kledingmerken in op de trend om duurzame materialen te gebruiken en op het duurzaam produceren van hun kleding. Door hierop te letten bij het uitzoeken van je kleding, maak je een bewuste keuze. Verder kun je kijken of je je oude producten kunt herstellen als ze kapot zijn. Dan hoef je sowieso geen nieuwe kleding te kopen. Verschillende merken zijn hier al mee bezig. Zo is Patagonia bezig met het maken van duurzame producten en heeft Bever zichzelf als doel gesteld in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn.

Steun de lokale economie

Natuurlijk heb je in de Alpenlanden ook grote supermarktketens. Maar om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan, is het raadzaam om zoveel mogelijk regionale producten te kopen. Dit kan vaak bij kleine, lokale winkels. Zo hoeven lokale producten niet de halve wereld over om verkocht te worden, wat zorgt voor een kleinere footprint. Daarnaast ondersteun je ook nog eens de lokale ondernemer én leer je lokale lekkernijen en producten vanuit de regio kennen!

duurzaamheid

Neem je afval mee

Ga kritisch om met verpakkingsmateriaal en neem afval mee terug naar het dal. Hoe hoger je de bergen in gaat hoe minder goed organisch afval afbreekt. Dit wil je niet achterlaten voor andere wandelaars en natuurgenieters. Om te zorgen dat je weinig afval achter laat, kun je beginnen met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal meenemen de berg op. Laat plastic of kartonnendoosjes van tevoren achter in het dal. Koop bijvoorbeeld een duurzaam geproduceerde brooddoos, waar je je gehele lunch in kunt opbergen. Ook tijdens het inkopen kun je al rekening houden met het verpakkingsmateriaal van de producten die je koopt.

Eigen waterfles meenemen

Plastic flesjes op reis belanden vaak op plekken waar je ze liever niet ziet. In de berm of op de grond op die prachtige plek in de natuur bijvoorbeeld. Zelfs als jij ze als brave burger keurig in de afvalbak van je hotel gooit, kan jouw flesje, samen met al je andere rommel, over de rand van het terrein gekieperd worden en daar alsnog jaren liggen. Met de toename van het aantal mensen in de wereld, neemt de hoeveelheid plastic in het milieu toe. Daarom is het verstandig om een eigen herbruikbare waterfles mee te nemen. Op verschillende plekken in de bergen heb je punten waarop je je fles bij kunt vullen, ideaal! Zo kun je alle plastic flesjes laten voor wat het is en help je de natuur.

duurzaam

Gebruik duurzame opladers

Je hebt natuurlijk de nodige apparatuur nodig om de mooiste foto’s en video’s te maken in de bergen. Om dat te kunnen doen heeft een telefoon genoeg stroom nodig en daarvoor moet je hem opladen. Om het energieverbruik in de hutten of in de hotels te beperken kun je een powerbank op zonne-energie meenemen. Hierdoor kun je je apparatuur zo milieuvriendelijk mogelijk opladen.

Duurzame bestemmingen

Le Flocon Vert is een Frans etiket dat wordt toegewezen aan bestemmingen in de Alpen die aan duurzaam toerisme doen. Dit moet volgens de organisatie “een proces van voortdurende verbetering” zijn. Een aantal van deze bestemmingen zijn Tignes, Vallée de Chamonix, Les Arcs en Megève. Ook gebieden in Oostenrijk doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk te zijn, onder andere Karinthië, Tirol, Wenen en Salzburg timmeren flink aan de weg op het gebied van duurzaamheid. Slovenië heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit te behalen zijn er allerlei ontwikkelingen gaande, waaronder ook in de reisbranche. Er zijn veel duurzame accommodaties, een goed treinnetwerk en veel restaurants met lokale gerechten.

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere dingen die je kunt doen om duurzaam naar de Alpen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het niet afwijken van de wandelpaden of het nemen van de wandelbus in plaats van de auto. Ben jij benieuwd wat voor verschillende avonturen jij kunt beleven in de Alpen? Bekijk dan hier ons aanbod!

AlpenReizen nieuwsbrief