goed voorbereiden op meerdaagse wandelingen

Hoe kun je je goed voorbereiden op meerdaagse wandelingen?

Deel dit artikel op social media!

Sinds de coronatijd is het aantal wandelliefhebbers significant toegenomen. Wat voor velen bedoeld was om even wat frisse lucht op te snuiven en als vlucht uit huis, heeft uiteindelijk geleid tot een nieuwe trend. Menig wandelaar wil de bakens verzetten en zet koers naar de Alpen voor een meerdaagse wandeltocht in de bergen. Een uitdagende wandeltocht lopen in een prachtige natuur is natuurlijk fantastisch, maar het is belangrijk om goed voorbereid aan de start te staan. Daarom hebben wij deze blog geschreven over hoe je je goed kunt voorbereiden op meerdaagse wandelingen.

Kilometers maken

Voor het lopen van een meerdaagse wandeltocht of een huttentocht is het maken van veel kilometers cruciaal in je voorbereiding. Daarnaast is het belangrijk om meerdere dagen achter elkaar te wandelen en om te ervaren hoe je lichaam daarop reageert. Probeer 1 à 2 maanden voorafgaand aan je bergwandeltocht elke week 2 à 3 keer een langere afstand te wandelen. Doe dit gedurende meerdere opeenvolgende dagen, zodat je lichaam eraan kan wennen.

Kracht- en conditietraining

Naast het maken van veel kilometers is het ook goed om aan kracht- en conditietraining te doen. Aangezien je tijdens het omhoog lopen vooral je bovenbeen spieren, kuiten en onderrug gebruikt, is het wel fijn als je na 2 meter niet al staat te hijgen of erger nog: als je vroegtijdig je tocht moet staken omdat je spierpijn van de vorige dag(en) je belet om verder te lopen. En goed om te weten: ook al ben je heel sportief, bijvoorbeeld een fervent hardloper, dat is geen garantie dat je het daarmee wel redt. Tijdens het wandelen in de bergen worden je spieren immers op een geheel andere manier belast. Deze inschattingsfout leidt niet zelden tot ongemak tijdens het lopen en in een enkel geval tot het staken van de tocht, wat door een goede voorbereiding gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.

Aan de kracht kun je werken door bijvoorbeeld squats, lunges en wall sits te doen. Ook traplopen (dit kan zowel thuis als in de sportschool) is een goede oefening. Aan je conditie kun je werken door bijvoorbeeld te fietsen of door te gaan hardlopen.

voorbereiden op meerdaagse wandelingen

Trainen met bepakking

Ga je voor een echte alpiene huttentocht, waarbij je dagenlang hoog in de bergen verblijft, dan ontkom je er niet aan om met een rugzak te lopen. Bij meerdaagse wandeltochten slaap je veelal lager of in het dal, waardoor bagagetransport vaak tot de mogelijkheden behoort. Kies je er voor om met bepakking te lopen, dan is het verstandig om ook hiermee te trainen, voordat je aan je wandeltocht begint. Dit hoeft natuurlijk niet je volledig bepakte rugzak te zijn, zolang het gewicht maar redelijk vergelijkbaar is.

Spullen aanschaffen

Uiteraard is het aanschaffen van de juiste spullen een punt dat je niet kunt vergeten. Denk hierbij aan goede wandelschoenen en een degelijke rugzak. We raden aan om hier niet op te besparen. Het is essentieel dat je de goede wandelschoenen koopt: laat deze aanmeten en vraag advies, zodat je zeker weet dat je juiste schoenen aanschaft. Daarnaast is het raadzaam om een goede rugzak aan te schaffen. Met een kwalitatief goede rugzak die goed is afgesteld, is de kans op blessures kleiner en loop je ook een stuk comfortabeler – niet geheel onbelangrijk als je de rugzak elke dag mee moet dragen.

voorbereiden op meerdaagse wandelingen

Voorkom blaren

Er is natuurlijk niets zo vervelend als je door de schitterende bergen loopt en je bent de hele tijd bezig met je pijnlijke voeten en blaren. Dit kun je voorkomen door goede schoenen aan te schaffen én deze ook in te lopen. Laat je voeten wennen aan de lange afstanden die ze af moeten leggen en koop goede wandelsokken. Ook hier geldt: niet op besparen! Ben je bekend met pijnlijke plekken of gevoelig voor blaren op een bepaalde plek, plak dan preventief blarenpleisters op gevoelige plekken om wrijving te voorkomen.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor het lopen van een meerdaagse wandeltocht of huttentocht. Zorg dat je voldoende slaapt tussen de wandeldagen door om je lichaam te laten herstellen en oververmoeidheid (of zelfs blessures) te voorkomen. Slaap je bijvoorbeeld in een hut met meerdere mensen op een kamer? Zorg dan dat je oordopjes en een slaapmasker bij je hebt om ongestoord te kunnen (door)slapen.

Rust goed uit voor de start

Ook voor de start van de meerdaagse wandeltocht of huttentocht is het belangrijk om rust te houden. Train vooral de laatste 2 weken voorafgaand aan de wandeltocht minder hard. Wandel kortere afstanden, schaal je krachttraining een beetje af en zorg dat je volledig uitgerust aan je avontuur kunt beginnen.

Inlezen in de route

Je hebt nu de juiste uitrusting in huis en je bent getraind. In principe ben je nu helemaal klaar voor je wandeltocht. Echter is er nog één punt om niet te vergeten: zorg ervoor dat je je inleest over de route die je gaat volgen. Bekijk waar je onderweg kunt eten en water kunt halen. Zo kun je inschatten hoeveel water en eten je zelf mee dient te nemen. Bekijk daarnaast welke delen van de route mogelijk uitdagender zijn. Moet je bijvoorbeeld bepaalde stukken stevig klimmen of is er een sneeuwveld te overbruggen? Dan kun je je ook mentaal voorbereiden op de wandeltocht in de bergen.

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog helemaal goed voorbereid en weet je wat je te doen staat in de voorbereiding op je wandelavontuur in de bergen. Heb jij nou nog meer goede tips? Laat het ons weten. Wil jij nou graag op wandelvakantie naar de Alpen? Bekijk dan de website

AlpenReizen nieuwsbrief