Kaasfondue

Ontdek het recept voor de klassieke Zwitserse kaasfondue

Deel dit artikel op social media!

Een goede kaasfondue wordt niet gemaakt van een pakje fonduekaas uit de supermarkt. De echte klassieke Zwitserse kaasfondue wordt zelfgemaakt van Gruyère, Emmentaler en Appenzeller kaas. Je hoeft hiervoor echt geen Zwitserse chef-kok te zijn, je moet alleen maar een aantal eenvoudige stappen volgen. Wist je trouwens dat kaasfondue is ontstaan uit noodzaak?

De in de zomermaanden geproduceerde kaas werd in de wintermaanden hard en onverteerbaar. Door de, in feite ‘onbruikbare’ kaas te verwarmen en te verdunnen met melk werd de kaas een soort van kaassoep. Men gebruikte deze kaassoep bij verschillende etenswaren zoals: aardappelen en brood. In die tijd was kaasfondue zeker geen feestmaal maar eerder een noodzaak. In de jaren ’60 van de 20ste eeuw werd kaasfondue opnieuw uitgevonden door de Zwitsers. Dit keer werd het niet meer als noodzaak gezien maar als luxe-eten. Ondanks dat de kaasfondue een heruitvinding van Zwitserland is, komt de naam fondue van het Franse woord fondre, dat smelten betekent. De klassieke kaasfondue is vanzelfsprekend een favoriet van Zwitserland. In de wintermaanden is het een perfecte gerecht om gezellig met elkaar rondom de tafel te zitten, met een pannetje gesmolten kaas in het midden. Bon appétit!

Begint jouw maag hier ook zo van te knorren? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit gerecht moet bereiden.

Dit heb je nodig

Voor 4 personen
2 teentjes knoflook
250 gram Gruyèrekaas
250 gram Emmentaler kaas
100 gram Appenzeller kaas
2 glazen droge witte wijn (bijvoorbeeld Riesling)
1 el maizena
1 borrelglaasje Kirsch
Nootmuskaat
Peper
De wijn kan eventueel ook weggelaten worden

Om te dippen
Stokbrood
Vlees (bijvoorbeeld gegaarde gehaktballetjes)
Gebakken of gekookte aardappeltjes Knakworstjes
Rauwkost (tomaatjes, paprika, komkommer, witlof)
Groente (broccoli, bloemkool, worteltjes, champignons)

Kaasfondue

Zo maak je de kaasfondue

1. Snijd de knoflook doormidden en wrijf de fonduepan in met de knoflook.
2. Snijd de knoflook in kleine stukjes en doe ze in de pan (dit kan ook met een knoflookpers).
3. Rasp alle drie de kazen en doe deze vervolgens in de pan.
4. Meng de maizena en 2 el wijn met elkaar.
5. Voeg dit mengsel toe aan de kaas met de rest van de wijn en de Kirsch.
6. Zet het mengsel eerst op een laag vuur en roer af en toe in de pan zodat de kaas aan de onderkant van de pan niet aankoekt.
7. Snijd ondertussen alle dippings in kleine stukjes.
8. Voeg een beetje peper en nootmuskaat toe aan het mengsel, doe dit op smaak. 9. Zet de fondue nu op een onderzet-stel, de kaas moet namelijk wel warm blijven anders wordt hij te vast.
10. Serveer de kaasfondue met een lekkere droge witte wijn. Bijvoorbeeld de Riesling die je eerder hebt gebruikt om de kaasfondue te maken.

Wat doen we met de aangebakken kaas op de bodem van de pan? Het schijnt dat er zelfs een eitje op gebakken wordt!

Oh en een kleine tip, kies geen ijs na de kaasfondue, maar een kopje thee of koffie.

Dit recept is gebaseerd op een recept van lekkertafelen.nl

Zin gekregen in een Zwitserse kaasfondue?

Als kenners van de Alpen helpen wij je graag bij het vinden van een heerlijke vakantiestek in Zwitserland. Hier vind je ons aanbod in Zwitserland, zoals een van onze rondreizen. Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief