Het Alpe Adria Trail-avontuur van Judith!

Deel dit artikel op social media!

Alweer een aantal weken is Judith terug van haar reis en ze is nog steeds in de wolken. Het was een prachtige tocht. Judith heeft de Alpe Adria Trail route gelopen met vrienden en haar partner, die steeds een deel met haar meeliepen. De Alpe Adria Trail is een langeafstandswandeling door drie landen. Judith had deze wandelvakantie in 2020 geboekt om eens echt een lange wandeltocht te maken. Door corona ging dit helaas niet door, maar dit jaar is het er dan toch van gekomen! Tijdens haar avontuur heeft Judith etappe 1 tot en met 33 van de trail gelopen en ze vertelde mij alles over dit fantastische wandelavontuur. Ben jij benieuwd naar wat zij allemaal heeft meegemaakt tijdens deze wandeling? Lees dan snel verder!

“Een jaar niet in de bergen is een jaar niet geleefd”

Judith zei het al meteen bij aanvang van ons gesprek: Ze is razend enthousiast over de Alpe Adria Trail! Haar enthousiasme vormt de rode draad door ons gesprek. Judith is in het dagelijks leven ondernemer met een zeer sportieve leefstijl. Een aantal jaren geleden is zij al van München naar Venetië gelopen en nu wilde ze weer een lange wandeltocht maken. Het moment was in Juli 2022 eindelijk daar: Judith had de tijd ingepland om de tocht echt te maken. Een tocht van maar liefst 33 etappes, in 39 dagen, lag klaar. In het begin was Judith bang dat het niet uitdagend genoeg was en wist ze niet wat ze ervan vond om steeds terug te moeten naar het dal. Achteraf gezien is ze onwijs blij dat ze voor de Alpe Adria Trail heeft gekozen: “Het was een prachtige en fantastische reis! Hem helemaal uitlopen is echt een unieke ervaring, maar ook als je een gedeelte in een week loopt, is het echt iets unieks.” zei Judith.

Het was een prachtige en fantastische reis!

Judith heeft op een bijzondere manier het reisgezelschap gevormd: Elke week zijn er nieuwe vrienden langsgekomen. Er liepen afwisselend 1, 2 of 3 mensen met haar mee. “Ik wilde niet alleen lopen en ook niet met een vaste groep. Dus dit was een goede oplossing die uiteindelijk goed is uitgepakt en wat ik vaker wil gaan doen.” vertelt Judith “Al mijn vrienden en mijn man zijn goede lopers, maar hebben niet de tijd om zo lang mee te gaan. Daarom was dit een fantastische oplossing om toch samen met iedereen een wandelvakantie te ervaren.” vertelt Judith enthousiast. De afwisseling is volgens Judith heel leuk omdat er steeds een andere dynamiek ontstaat wanneer je omringd ben met nieuwe mensen.

Alpe Adria Trail

De hoogtepunten

Toen ik aan Judith vroeg wat haar hoogtepunt was van de reis, moest ze even nadenken. Ze had er zoveel… Het eerste wat in haar opkwam was de top van de Gerlitzen Gipfel. Vanaf de top kun je daar een aantal schitterende meren zien liggen, zoals het Ossiacher meer. “Bovenop de top zie je zowel waar je vandaan komt, als waar je naartoe gaat. Rondom zie je allemaal bergen en het is een bekende plek waar paragliders springen. Die zie je dus de hele tijd vertrekken en rondvliegen. Dat is een prachtig gezicht. Zo richting de avond is het daar misschien nog wel mooier. Als alle toeristen zijn vertrokken, is het daar heel stil en zie je misschien wel de mooiste zonsondergang van je leven. Behalve een hut is er daar verder ook helemaal niks, heerlijk stil.” blikt ze terug op haar avontuur.

Op de Gerlitzen Gipfel zie je misschien wel de mooiste zonsondergang van je leven!

Wanneer je de tocht loopt is het volgens Judith ook goed om een aantal rustdagen in te lassen en dan lekker bij te komen van alle inspanningen en indrukken. Een van deze rustdagen heeft zij aan het Ossiacher meer doorgebracht. Het was een van de hoogtepunten van de hele tocht. Judith heeft hier een boottocht gemaakt, gezwommen en lekker geluierd. Het was prachtig weer, wat deze dag erg aangenaam maakte.

Alpe Adria Trail

Fantastisch uitzicht  

Op de vraag wat Judith het mooiste uitzicht vond, zei ze al snel: “Op alle toppen had je een fantastisch uitzicht!” Het hoogste punt van de tocht is 2350 meter. Dit is niet extreem hoog, maar Judith vond het uitzicht vanaf elke top spectaculair: “Dat begint al bij de start vanaf de Grossglockner. Dan begin je gelijk al op zo’n spectaculair punt.”. Judith vond dat het daarna niet minder spectaculair werd. De toppen die volgden deden volgens Judith dan ook zeker niet onder van de Grossglockner.   

Tip 

De gouden tip die Judith meegeeft, is: “Maak gebruik van de Nock mobile in het Nock gebergte en van de Alpe Adria Trail app. De app is heel handig om de route te bekijken en je vindt er ook de reviews van de trail in. Daarin staan vaak handige tips voor de tocht.”. De nock mobile is handig als je soms een saaier deel wilt overslaan. “Het is een soort taxi. Soms zie je bordjes lang de weg met een nummer erop. Die taxi’s halen je dan op en zetten je vervolgens af waar je wilt. Het is veel goedkoper dan een normale taxi.” legt Judith uit.  

Alpe Adria Trail

Next destination 

Komende zomer wil Judith heel graag de Grande Traversata delle Alpi (GTA) lopen. De wandelroute begint bij de Zwitserse grens en eindigt aan de Middellandse Zee. Het is een route die bestaat uit 65 etappes. “Deze tocht zal ik zelf moeten organiseren en voorbereiden, want deze hebben jullie helaas niet.” zegt Judith met een knipoog. “Ik kijk er erg naar uit om deze tocht te lopen met al mijn vrienden en mijn man.”, gaat Judith verder. Ook dit is een tocht die al lang op haar lijstje staat en volgend jaar moet dit dan echt gaan gebeuren.  

Als laatste wil Judith toevoegen dat ze onwijs tevreden is over AlpenReizen als organisator: “De accommodaties waren altijd mooi en smaakvol en de bagage was overal op tijd. Hier hebben wij geen seconde over na hoeven denken en dat was erg fijn. Antoinette was als achtervang fantastisch. Als er iets aan de hand was, kregen wij de informatie op tijd en netjes aangeleverd waardoor wij onze tocht goed konden vervolgen. Het boeken via AlpenReizen is mij ontzettend bevallen.”. Met deze mooie en vleiende woorden sluit Judith af. Dankjewel voor dit mooie en inspirerende gesprek Judith! 

AlpenReizen nieuwsbrief