Skiër op piste van gras

Grasskiën en Mountainboarding: winterse pret in de zomer

Deel dit artikel op social media!

De gedachte aan de wintersport doet velen het hart sneller kloppen; de met een dikke laag sneeuw bedekte bergen, het uitzicht op een winters paradijs vanuit de gondel, het gevoel van rust wanneer je op je latten soepel naar beneden skiet; wintersport is simpelweg fantastisch! Maar bij het invallen van de lente komt er een eind aan de winterse pret. Voor wie in de zomervakantie wil skiën zijn er natuurlijk volop mogelijkheden in de vorm van gletsjerskiën, maar sinds enige jaren kun je in de zomer ook op een andere manier werken aan je ski-en snowboardtechnieken in de vorm van grasskiën en mountainboarding.

Wintersport wordt zomersport

Grasskiën en mountainboarding in de alpen verschillen in essentie niet zo veel van hun winterse variant; het gevoel van skiën en snowboarden blijft grotendeels intact, maar het grootste verschil tussen de twee is de uitrusting die je gebruikt om naar beneden te komen.

Bij het grasskiën maak je gebruik van een korte en smalle ski met rupsbanden, waardoor je naar beneden rolt in plaats van glijdt. Het ziet er apart uit, maar het werkt bijzonder goed. En hoewel het natuurlijk niet exact hetzelfde gevoel geeft als skiën op sneeuw, kan je op deze skeeler-achtige ski’s toch bijzonder snel en nauwkeurig skiën.

Mountainboards hebben daarentegen meer gelijkenis met het snowboard. Een mountainboard lijkt op een skateboard en wordt op een soortgelijke manier bestuurd. De grootste verschillen zijn de off-road wielen en de toevoeging van een rem. Daarnaast heeft een mountainboard ook grote schokdempers om zo stabiel mogelijk te blijven in off-road condities.

mountainboarding-mountainboard-bos-.cest.

Sneeuw versus gras en aarde

Naast het verschil in uitrusting is de manier waarop je de sport beoefent net even anders. Grasskiën doe je natuurlijk op gras, dat net als op de piste verschillende condities kan hebben. Net als sneeuw verschilt de conditie van het gras ook per dag. Het beste is als het gras kort gemaaid en droog is, dat zorgt voor de minste weerstand. De helling waarop je skiet is doorgaans ook minder steil dan wat je gewend bent op wintersport. En je zult meer dan in de zomer moeten terugvallen op de techniek van het carven, aangezien je op het gras niet zijwaarts kan glijden of doorschuiven.

Met mountainboarden kan je eigenlijk alle kanten op; je kan racen op heuvels, downhill door de bossen, freestyle stunten, het ligt er maar net aan wat je voorkeur is. Ook qua terrein zijn er maar weinig omstandigheden die een mountainboard niet aankan; dankzij het profiel op de wielen en de stevige constructie race je moeiteloos door gras, modder, heuvels, zand en ander ruig terrein. De rem zorgt ervoor dat je meer controle hebt over je snelheid, je hoeft je als beginner dus ook geen zorgen te maken dat je te snel gaat. Al met al dus een veelzijdige en avontuurlijke sport waar je alle kanten mee op kan!

mountainboarding-freestyle-stunt

Grasskiën en mountainboarden zijn spannende en innovatieve sporten in de bergen, die geschikt zijn voor zowel beginners als geoefende skiërs en snowboarders. Voor wie echt geen genoeg kan krijgen van wintersport of in de zomer wil werken aan zijn of haar techniek, is het zeker de moeite waard om een keer de rollende grasski’s of het mountainboard onder te binden, om de bergen in de zomer op een heel andere manier te ervaren.

AlpenReizen nieuwsbrief