Golf in Tirol

Op golfsafari in… Tirol

Deel dit artikel op social media!

Wie denkt er nou bij golf aan Oostenrijk? Misschien ligt het aan mij, maar ik heb er nooit eerder aan gedacht. Totdat een vriend mij erop attendeerde. Zijn enthousiasme deed mij besluiten de proef op de som te nemen en te gaan voor een ‘golfsafari’ in het Oostenrijkse Tirol. Het is natuurlijk onmogelijk om alle indrukken over te brengen in een paar zinnen, maar onderstaand een korte impressie van mijn verrassende, maar vooral onvergetelijke golfvakantie in Tirol.

Ik koos voor Hotel Hochfilzer in Ellmau voor mijn golftrip. Dit hotel ligt zo’n 250 meter van Golf Club Wilder Kaiser en bleek een ideaal vertrekpunt voor mijn ‘golfontdekkingsreis’ in Tirol. Temeer omdat er in een straal van zo’n 25km maar liefst 6 andere golfbanen liggen! De één nog spectaculairder dan de andere.

Golf paradise in Kitzbühel

“De mooiste tuin van de keizer” zag ik staan op één van de blaadjes bij Golf Club Wilder Kaiser. En terecht! De golfbaan ligt plat tegen het reusachtige bergmassief Wilder Kaiser. Dit gaf een indrukwekkend uitzicht vanaf elke hole. De 3 x 9-holes zorgen voor de nodige afwisseling en een plezierige doorloop.

Op 11 kilometer van Ellmau liggen beroemde banen van Kitzbühel. De bekendste is Golfclub Kitzbühel-Schwarzsee. Deze fascineert haar gasten niet alleen door de vele beroemdheden, die je hier naar eigen zeggen regelmatig kunt treffen. Gelegen in het midden van de Kitzbüheler Alpen, omgeven door bergketens, bossen en alpenweiden, ligt deze prachtige golfbaan. Hij bestaat uit overwegend platte fairways van hole 1 tot en met 9 en hole 10 tot en met 18 met een meer heuvelachtig profiel. Wees trouwens niet verbaasd als je iemand hoort praten over hole 20; van een ingewijde begreep ik dat hiermee de nabijgelegen Schwarzsee wordt bedoeld, waar het overigens goed toeven is na een succesvol golfrondje.

En of het grote aantal golfbanen nog niet genoeg is… In mei 2014 opende Golfclub Kitzbüheler Alpen zijn deuren. Deze baan ligt net buiten Westendorf, op zo’n 20 km van Ellmau. Deze relatief vlakke baan ligt in de bossen met een verscheidenheid aan oude en nieuwe bomen. De grote waterpartijen rond het clubhuis en het prachtige uitzicht op de Tiroolse bergen karakteriseren deze golfbaan. Voor mij overigens een baan om niet snel meer te vergeten, door de geweldige kaart, die ik hier heb gelopen!

Midden in de natuur…

Op een half uurtje rijden van Ellmau ligt de Kaiserwinkl golfbaan. De ruige rotsen van de Wilder Kaiser bergen bieden samen met de dichte bossen en groene weiden de setting voor deze rustige golfbaan. De golfarchitect, de ‘ontwerper’, heeft deze baan echt perfect ingepast in de bestaande natuur. Zo is bijvoorbeeld de snelstromende Kohlbach opgenomen als waterpartij en zijn de natuurlijke biotopen gebruikt als schilderachtige obstakels.

…voor wie houdt van uitdaging!

5 km verderop in de richting van Chiemsee tref je Golfclub Reit im Winkl aan. Deze pittoreske golfbaan wordt letterlijk omringd door de Chiemgauer en de Tiroler Alpen, met een spectaculair uitzicht op het Kaisergebergte. Vermeldenswaardig is dat deze golfbaan vraagt om strategisch denken, ervaring en niet in de laatste plaats: een zekere basisconditie. Tip: de toernooien op deze golfclub zijn legendarisch, zo heb ik begrepen, en al lang van tevoren gereserveerd. Deze baan is echt een sportieve uitdaging en mag je zeker niet missen als je in deze regio wilt gaan golfen.

Dat geldt eigenlijk ook voor Golfclub Achensee, Tirol’s oudste golfclub. Ook al moet je er wel iets verder voor rijden. Vanuit Ellmau bereik je in 45 autominuten deze toonaangevende golfbaan, gelegen aan de voet van het Karwendel-gebergte en de bijna zilver oplichtende Achensee. Voor haar hoogte (1000 m), kent de baan weinig hoogteverschillen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij tijdens het spelen behoorlijk veeleisend en uitdagend is.

Ik heb werkelijk een fantastische week gehad en mijn terugkeer zal zeer zeker niet lang op zich laten wachten! Zelf heb ik gekozen om voor deze eerste keer op één plek te verblijven, de volgende keer ga ik het concept ‘safari’ meer recht doen door in meerdere hotels te verblijven, want ik ben onderweg heel wat mooie hotels tegengekomen met zwembaden met naar verluid prachtige wellness-faciliteiten, wat natuurlijk een genot is na een (in)spannende en vermoeiende golfronde. Dat maakt je golfvakantie, wat mij betreft, echt compleet!

Wil je tijdens jouw (golf)vakantie zelf bepalen wanneer en op welke banen je speelt, maar niet meteen de hoofdprijs betalen? AlpenReizen bied je de gelegenheid om met een Golf Alpin Card op een voordelige wijze jouw golfpakket op maat samen te stellen.

AlpenReizen nieuwsbrief