geocaching

Geocaching: schatzoeken in de 21ste eeuw

Deel dit artikel op social media!

De blauwe stip op je telefoon knippert enthousiast… volgens de GPS ben je nog maar een paar meter verwijderd van je bestemming! Voor je ligt een grote rots met eronder een kleine holte. Iets vertelt je dat dat de plek is waar de cache verstopt ligt. De holte is net groot genoeg om je hand er in te kunnen steken. Je voelt of er wat ligt maar je vingertoppen registreren alleen de ruwe textuur van de rots. Hierna kijk je naar je telefoon, hopend op meer informatie, maar de blauwe stip bevestigt alleen dat dit de juiste locatie is. Daarom kijk je nog een keer goed rond en in je ooghoek zie je een losse steen liggen die er niet helemaal thuishoort. Je tilt hem op en…  daar ligt wat! Je opent de koker met daarin een foto. De foto is cryptisch, het is een aanwijzing voor de locatie van de laatste cache. Met een glimlach op je gezicht loop je verder de berg op, op zoek naar de laatste schat met geocaching.

Wat is geocaching?

Geocaching is de moderne variant van het ouderwetse schatzoeken. Hierbij maak je gebruik maakt van een GPS om de zogeheten ‘caches’, ofwel de schatten, te vinden. Je voert simpelweg de coördinaten in, ergens in de buurt van je locatie, en vervolgens kan je beginnen aan je avontuur! De gps zal je in de buurt van de cache brengen. Hierna moet je hem nog zien te vinden; meestal zijn ze namelijk goed verstopt.

Het leuke aan geocaching is dat je het over de hele wereld kan doen en dat het niet gebonden is aan een stad of een land. Wereldwijd zijn er meer dan 2,5 miljoen geocaches te vinden. Deze liggen verspreid over parken, steden, bossen en in de bergen.  Je vindt ze op plekken waar je ze misschien nooit zou verwachten.  Zo kan je bijvoorbeeld geocaches vinden bij de Stubaier Gletsjer in Neustift. Geocaching in de bergen is sowieso een aanrader door de mogelijkheden die de ongerepte natuur biedt om caches te verbergen. Als extra bonus ervaar je ook nog eens de meest adembenemende uitzichten!

Caches kun je vinden op de website geocaching.com. Hier kan je een account aan kan maken om erachter te komen of er caches in de buurt liggen van je bestemming.

oetzt-geocaching-bos

Wat zijn caches precies?

Caches komen in verschillende vormen en maten voor. Het kan bijvoorbeeld een doorzichtige plastic doos zijn, een fotorolhouder of een nepsteen met een verborgen vak zijn. Er zijn echter nog veel meer verschillende typen caches. Het is om die reden alleen al een uitdaging om erachter te komen naar wat voor soort cache je op zoek bent. Geocaching.com kan je in dit geval op weg helpen. Op hun website staat namelijk hoe groot een cache ongeveer is en welke vormen deze kan aannemen.

Een cache kan variëren van een minuscule nano-cache, van minder dan 10 ml, tot een cache van meer dan 20 liter. De inhoud verschilt ook per cache: Sommigen bevatten alleen een logboek om te signeren terwijl anderen zogeheten ‘trade items’ bevatten. Dit zijn dingen die je kunt ruilen voor iets van jezelf. Een trade item kan van alles zijn. Als je iets vindt wat je leuk lijkt en wilt meenemen dan kan dat. Je moet alleen wel iets terug stoppen van gelijke of grotere waarde. Dat is één van de gulden regels van geocaching! Een belangrijke voorwaarde is daarnaast dat geocachers geen dingen in de caches stoppen, die niet geschikt zijn voor kinderen.

oetzt-geocaching-cache

Hoe begin ik met geocaching?

Het eerste wat je doet is een account aanmaken bij geocaching.com, waarna je eigenlijk meteen op zoek kan gaan naar de schatten, die over de hele wereld verborgen liggen. Caches worden op de website geocaching.com onderverdeeld in 5 verschillende moeilijkheidsgraden. Als beginner kan je het best met een eenvoudige cache van 1 ster beginnen. Daarnaast is het ook raadzaam om een ‘regular’ of ‘large’ cache te kiezen, aangezien deze makkelijker te vinden zijn dan de kleinere varianten. Wanneer je een leuke cache op de website hebt gevonden dan moet je ook even kijken of geocachers recentelijk de cache hebben gevonden, dan weet je zeker dat hij er nog ligt. Nadat je er eentje hebt uitgekozen is het een kwestie van de coördinaten invoeren in je gps of telefoon en dan ben je klaar om op zoek te gaan naar de cache!

oetzt-geocaching-vondst-bos

Voor iedereen die vroeger wel eens aan schatzoeken heeft gedaan, herkent gegarandeerd diezelfde charme ook in geocaching; het tovert een doorsnee wandeling om tot een spannende zoektocht en het brengt je naar plekken die je anders misschien nooit had ontdekt. En omdat er zoveel keus is kan je het zo gek maken als dat je zelf wilt. Een geweldige belevenis voor jong én oud!

AlpenReizen nieuwsbrief