Expo Milaan

Expo 2015: Ontdek in Milaan de smaken van de wereld

Deel dit artikel op social media!

Het menselijk lichaam heeft dagelijks eten nodig om gezond te blijven. Het is de brandstof die zorgt dat je hart blijft kloppen, je spieren krachtig blijven en je hersenen optimaal functioneren. Zonder eten houdt de menselijke motor het voor gezien. Met dit gegeven in je achterhoofd, is het ook niet gek dat eten zo lekker is. Het is daarom belangrijk dat we kunnen genieten van de stoffen die ons in leven houden. Het is een aspect van ons leven dat ons allemaal verbindt; waar je ook bent in de wereld, eten is overal belangrijk. Eten is dan ook iets wat gevierd moet worden en waar over gepraat moet worden. Dit is de gedachte achter de EXPO in Milaan, waar het thema dit jaar ‘Feeding the Planet, Energy for Life’ is. De EXPO is een uitermate aantrekkelijke combinatie van goed eten, innovatie, technologie, en design.

EXPO? Nog nooit van gehoord.

De EXPO, ook wel Universal Exposition genoemd, is een groots evenement dat op verschillende plekken in de wereld wordt gehouden.

Het is een podium om de grootste successen van de mensheid te delen en om nieuwe technologie, innovaties en ontdekkingen tentoon te stellen. Hierbij worden landen van over heel de wereld vertegenwoordigd, waarbij elk land zijn interpretatie van het thema vorm geeft. Deze elementen komen allemaal samen in een gigantische en inspirerende exhibitie.

Ondanks dat de naam geen belletje doet rinkelen bij de meeste mensen hebben deze enorme exhibities een belangrijke historische waarde. Zo zijn veel van de gebouwen die werden gebouwd voor de EXPO tegenwoordig een onmisbaar deel van de steden geworden waarin ze werden gehouden.

De Eiffeltoren, bijvoorbeeld, is gebouwd voor de EXPO die in 1889 in Parijs werd gehouden. Destijds waren er een aantal critici die vonden dat het afgebroken moest worden na de EXPO. Gelukkig werden die critici genegeerd want tegenwoordig is deze schitterende toren niet meer weg te denken uit het landschap van Parijs.

Het Chinese paviljoen

Het Chinese paviljoen

De EXPO in Milaan

Zoals gezegd wordt de EXPO altijd in een andere stad gehouden. Dit jaar is Milaan de stad waar miljoenen mensen naar toe zullen trekken om de ambitieuze exhibitie te ervaren.

Ze pakken het groots aan dit jaar in deze Noord-Italiaanse stad. De EXPO is werkelijk enorm: Hij is ruim 1,5 km lang en wel 800 meter breed. Wil je alles zien dan ben je wel even zoet!

Dit hele gebied is gebouwd om je zintuigen op zoveel mogelijk manieren te prikkelen. Eten staat natuurlijk centraal en je zal dan ook op veel plekken unieke gerechten kunnen proeven. Maar de EXPO is meer dan alleen een internationale markthal. Er worden ook concerten georganiseerd, er zullen vuurwerkshows voorbijkomen, er is zelfs een unieke Cirque Du Soleil show. Verder kan je ook je intellectuele kant voeden door een van de vele conferences bij te wonen. Er is dus meer dan genoeg te zien en te ervaren tijdens de EXPO.

Het heden, verleden, en de toekomst van eten

Eén van de meest interessante aspecten van de exhibitie zijn de 4 verschillende paviljoens, die elk een uniek thema hebben. Deze paviljoens zijn verspreid over het gebied en vormen samen het thema “Feeding the Planet, Energy for Life”. Eén van die paviljoens is het Future Food District; een deel van de EXPO waar het draait om nieuwe technologieën en innovaties, die te maken hebben met voedsel. Er bevindt zich daar bijvoorbeeld een interactieve hightech supermarkt, waar bezoekers gebruik van kunnen maken om een voorproefje te krijgen van hoe wij in de toekomst misschien wel onze boodschappen doen.

Er wordt echter niet alleen gekeken naar de toekomst, het verleden speelt ook in belangrijke rol bij paviljoen Arts & Food en paviljoen Zero. Bij Arts & Food draait het om de relatie tussen eten en kunst en hoe deze is veranderd over de jaren heen; het biedt een interessante kijk op de functie en het doel van eten in verschillende kunstvormen.

Paviljoen Zero laat je zien welke rol eten heeft gespeeld in de geschiedenis van de mens en wat onze relatie met eten in het algemeen is.

Het Franse paviljoen

Het Franse paviljoen

Het laatste paviljoen, het Biodiversity Park, is een schitterende tuin die bestaat uit verschillende ecosystemen, die zijn onderverdeeld in broeikassen; een uitstekende plek voor ontspanning en ontdekking.
Het beloven stuk voor stuk fascinerende en oogverbluffende onderdelen van de Expo te worden.

Oogstrelende architectuur

Wanneer je een blik werpt op de foto’s in dit artikel zie je dat het design van de gebouwen verre van traditioneel is. Dit is geen toeval. Er doen meer dan 140 landen mee aan dit evenement en 60 daarvan hebben hun eigen plek, die zij zelf in mogen richten. Elk land wil dan ook op een innovatieve en originele manier het thema, zowel als hun land, vertegenwoordigen. Dit heeft als resultaat dat de architectuur van de gebouwen werkelijk oogstrelend is.

Zo heeft Engeland een tuin ontworpen met een prachtige zwevende bol in het midden die van binnenuit belicht wordt door tientallen lichtjes die van kleur veranderen. Je kan zelfs in het midden van deze bol staan om het ontwerp van dichtbij te bewonderen.

Het Engelse paviljoen

Het Engelse paviljoen

De Italianen hebben voor een modern ontwerp gekozen, dat niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook nog eens functioneel is; het cement dat gebruikt werd in de constructie van het gebouw is namelijk in staat om smog uit de lucht te filteren.

Wanneer je je realiseert dat er 60 van dit soort projecten te vinden zijn op de EXPO, kun je gerust zeggen dat er in ieder geval geen gebrek aan variatie is.

’s Werelds grootste restaurant

Er is zoveel te doen en te zien op deze EXPO dat het bijna niet valt samen te vatten. Het geweldige eten, de spectaculaire shows en de unieke paviljoens zijn nog maar het tipje van de sluier. Het is gewoon te veel om op te noemen, maar één ding is zeker; saai zal het niet zijn.

De EXPO duurt 6 maanden lang, vanaf 1 mei, elke dag van 10 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond open zijn. Dit is dan ook een uitgelezen kans om een reis naar de Alpen te combineren met een uitstapje naar Milaan, om natuurlijk de prachtige stad te bezoeken, maar ook om even rond te lopen in s ’werelds grootste restaurant, ook wel EXPO Milano 2015 genoemd.

Is je interesse in de Expo 2015 gewekt? Neem dan contact met ons op per mail op info@alpenreizen.nl of bel ons op 010 – 767 00 97.

AlpenReizen nieuwsbrief