Park in stad in de avond

Wenen… inside out

Deel dit artikel op social media!

Een half jaar in Wenen, dat had ik me van tevoren echt nooit kunnen bedenken… Ondanks de wereldwijde bekendheid voor toeristen door haar rijke historie, had Wenen nooit een plekje op mijn bucket-list. Maar nu ik er heb gewoond, kan ik inmiddels wel stellen dat Wenen in Oostenrijk bij uitstek een van de geweldigste steden van Europa is! Ik zou zonder te twijfelen de auto inpakken en terug rijden.
Voor mij is Wenen een stad met meerdere gezichten en gelukkig heb ik de kans gehad om met al deze gezichten kennis te maken.

Struinen door het authentieke centrum

Het hart van de stad ligt bij het metrostation Stephansplatz ( U1- en U3-lijn), waar zich de beroemde Stephansdom bevindt. Hier krioelt het van de toeristen en de kans is groot dat je meteen bestormd wordt door mannen in traditionele operaoutfits, die als missie hebben om jou de muziekgeschiedenis van Wenen te laten herleven met een avondje opera in de beroemde ‘Wiener Staatsoper’.

Stephansdom, Wenen, Centrum

Stephansdom: De Stephansdom, midden in het centrum van Wenen. Een uitdaging om te beklimmen, vooral in de zomer. “Ach, het zijn maar 343 treden…..”

Als je je een weg baant door het centrum, zal al snel opvallen dat de stad erg in trek is bij de ‘welgestelde’ bevolking. Dat zie je onder meer terug in de grote hoeveelheid chique koffiehuizen, dure merkwinkels en luxe 5-sterrenhotels. Zo keek ik vaak mijn ogen uit wat voor volk er op straat liep. Van de absolute ‘upperclass’ tot de gewone werkman, je komt er van alles tegen.
Daarnaast maken de vele toeristische activiteiten en bezienswaardigheden, cafés en restaurants het wat mij betreft helemaal af. Naar mijn ervaring heeft de stad voor ieder wat te bieden.

Het centrum wordt omringd door een vier kilometer lange ringbaan: ‘de Ringstrasse’. Deze straat is aangelegd als vervanging van de oude stadsmuur (13e eeuw) en is absoluut de moeite waard om een keer helemaal rond te gaan. Zelf heb ik dit lopend gedaan, wat een aanrader is, omdat je dan op je gemak kunt genieten van de prachtige historische gebouwen. Voorbeelden zijn het kunsthistorisch museum, het stadhuis of de Votiefkerk. Naar mijn idee is eigenlijk heel de ringbaan één groot fotomoment…
Bij slecht weer of als je maar weinig tijd hebt, is de toeristentram ook een leuke optie. Voor enkele euro’s kun je opstappen en krijg je een audiotour (ook in het Nederlands) langs het culturele erfgoed van Wenen.

‘Winkelparadijs’

Naturhistorisch museum in Wenen

Het Natuurhistorisch museum, alleen al prachtig om te aanschouwen van buitenaf. Rond kerst is hier een gezellige kerstmarkt ofwel ‘Christkindlmarkt’ vinden.

Als je van shoppen houdt, ga je je vast en zeker thuis voelen in de Mariahilferstrasse. Hier zijn namelijk alle bekende shops en warenhuizen te vinden. Ik ging altijd met de metro en stapte dan uit bij station ‘Zieglergasse’ (U3-lijn). Op deze manier kom je precies aan het begin van de winkelstraat het station uit wandelen en kun je genieten van de volledige beleving. Zelf vind ik de Mariahilferstrasse wel heel druk en daarom niet altijd even comfortabel shoppen, zeker niet rond de feestdagen. Een leuk alternatief is Wien Mitte, bij het station Landstraße (U3-lijn). Dit is een grote ‘shoppingmall’ met leuke winkels. Daarnaast kun je er heerlijk eten en mag een bakje verse koffie bij Henry’s zeker niet worden overgeslagen.

‘Vienna by night’

Qua uitgaansgelegenheden is Wenen heel divers. Zelf ben ik van mening dat een cultureel avondje in een van de vele opera’s of theaters niet mag ontbreken als je een keer in Wenen bent, met als hoogtepunt natuurlijk de ‘Wiener Staatsoper’. Weet wel dat de kaarten prijzig zijn en dat je ze ruim van tevoren moet bestellen. Tip: een alternatief is om voor de goedkope staanplaatsen te gaan. Staanplaatskaarten kunnen 80 minuten voor voorstellingsaanvang aan de avondkassa worden gekocht.
Ook wordt er regelmatig een openlucht operavoorstelling op groot scherm afgespeeld en zo kun je op een mooie avond ‘aussteigen’ bij metrostation Karlsplatz (U4-lijn), plaatsnemen op een klapstoeltje en vervolgens kijken naar de mooiste operettes van o.a. Johan Strauss en Franz von Suppé. Zelf heb ik tweemaal een openlucht opera bijgewoond en om eerlijk te zijn ben ik helemaal geen opera fan. Desondanks vond ik het een mooie ervaring omdat Wenen een echte muziekstad is en met zo’n voorstelling wordt naar mijn idee juist het gevoel van de eeuwenoude muziekcultuur aangewakkerd. Daarnaast zorgen het prachtige (verlichte)operagebouw en het samenkomen van mensen voor een speciale ambiance.
Zoek je het vertier liever in een bar of club? Dan heb je in Wenen ook niets te klagen! De gezelligste bars zitten rondom metrostation Schwedenplatz (U1- en U4-lijn). Wanneer je uitstapt en een paar honderd meter naar rechts loopt, vind je in de buurt van de Sint-Ruprechtskerk diverse uitgaansgelegenheden. Je kunt hier een heel gezellige avond hebben voor een normale prijs. Na de laatste ronde, is het een aanrader om terug te lopen naar metro station Schwedenplatz en de honger te stillen met een bakje vers gewokte noodles.

Stadsopera Wenen

Das Stadsoper, het beroemdste operagebouw van Wenen.

Net als in iedere andere grote stad, kun je ook in Wenen de avond nog wat verlengen… Zo zijn er diverse clubs, waar je echt kan feesten tot de zon weer opkomt. Mijn absolute favoriet en dus aanrader voor een avondje stappen in Wenen is Volksgarten. De ruime club heeft een stijlvol design en een zeer groot buitenterras inclusief zwembad! De avonden, die ik hier heb doorgebracht, gaven mij altijd het gevoel in een film à la American Pie te zijn beland met een poolparty en overal gezelligheid om je heen. Tip: het is wel slim om voor middernacht aanwezig te zijn, anders is de kans groot dat je heel lang in rij staat.
Ook in club Platzhirsch kun je een prima avond beleven. De inrichting, huisstijl en het publiek zijn wellicht iets meer trendy dan in Volksgarten, maar het bier smaakt er hetzelfde. Het is wel aan te raden om vooraf te kiezen waar je heen wilt of om een route uit te stippelen, want de leuke bars en clubs liggen niet altijd even dicht bij elkaar. Zonder Oostenrijkse gids kan het best een opgave zijn om licht aangeschoten je weg door het centrum te vinden. Gelukkig zijn de taxi’s betaalbaar en kun je dus ook voor de snelle route kiezen.

Wenen is simpelweg een geweldige stad en ik denk er iedere dag nog met plezier aan terug. Ik zou deze stad aanraden aan iedereen die op zoek is naar een gezellige, culturele, actieve, culinaire en enerverende stedentrip, of zoals zanger Billy Joel het ooit zo mooi beschreef: “When will you realise? Vienna waits for you…”

Nick

AlpenReizen nieuwsbrief