Salzburg: stedentrip met vleugels

Deel dit artikel op social media!

Wanneer het op reizen aankomt ben ik wat wispelturig. Enerzijds vind ik het leuk om een stad te bezoeken, maar tegelijkertijd wil ik niets liever dan de rust opzoeken tussen bossen, bergen en prachtige meren. Oostenrijk is wat mij betreft een uitgelezen bestemming om dit te combineren. Ik ging op ontdekking in Salzburg!

Voor veel Nederlanders is dit land natuurlijk wintersportbestemming nummer 1. Maar daarnaast rijden er in de zomer steeds meer auto’s met een geel kenteken via de Autobahn richting dit prachtige land. Een vakantievariant waar ‘die Bundesrepublik Österreich’ niet perse om bekend staat zijn stedentrips. Maar Oostenrijk heeft een aantal steden, die absoluut het bezoeken waard zijn! Zo ook Salzburg, naar mijn mening een van de mooiste steden van Europa.

Salzburg is het thuishonk van Red Bull en bakermat van de Oostenrijkse  muziekcultuur. Het is de geboorteplaats van het welbekende wonderkind Mozart en een stad, die naar mijn bescheiden mening veel te weinig in de schijnwerpers staat. Daarnaast ligt de stad in de buurt van bekende bestemmingen als Zell am See, Flachau en Schmadling. Hierdoor is een bezoek aan de stad gemakkelijk te combineren met je zomervakantie.

Idyllisch in zomer én winter

Salzburg in de winter

Salzburg in de winter

Het is geen metropool zoals Wenen , maar een kleinschalige, idyllische stad, die je zou kunnen zien als bestemming op zich. Zelf heb ik Salzburg bezocht tijdens de zomer, maar volgens de locals komt de magie van de stad pas echt tot leven wanneer er een dik pak sneeuw gevallen is.

Mijn tour door Salzburg begon met een wandeling langs de oevers van de rivier Salzach, die Salzburg in twee delen opsplitst; de Altstadt en de Neustadt. Ik verbleef aan de kant van de Neustadt en keek uit op het prachtige oude centrum, dat in haar volledigheid beschouwd wordt als UNESCO-werelderfgoed.

Terug in de tijd in de Altstadt

Het befaamde snoepwinkeltje Confiserie Fürst

Het befaamde snoepwinkeltje Confiserie Fürst

Na de Staatsbrücke te zijn overgestoken, belandde ik in het oude centrum van de stad. Daar begon het avontuur met een wandeling door de Getreidegasse, een prachtige authentieke winkelstraat en een vrij druk deel van Salzburg. Naast de winkeltjes, die fraai aangekleed zijn met Barokke- Gotische  gevels en kunstzinnige uithangbordjes, vind je hier het huis waarin Wolfgang Amadeus Mozart geboren is. Dat Mozart een ware celebrity was, zijn ze in Salzburg niet vergeten. Het huis is tegenwoordig  te bezichtigen als museum en de liefhebber vindt hier onder andere de viool en piano, waar hij tijdens zijn concerten op speelde. Eveneens een trekpleister in de nasleep van Mozarts succesjaren, is het kleine snoepwinkeltje aan het eind van de Getreidegasse. Dit zou de enige plaats zijn waar de échte Mozartkügel verkocht wordt. De ‘echte Kügel’ heeft  een blauwe wikkel in plaats van een rode en is zogezegd nergens anders te verkrijgen dan in dat ene snoepwinkeltje in Salzburg.

Dat het hier gaat om een populair souvenirtje, merk je zodra je aan het einde van de straat loopt. Hier is namelijk sprake van een ware ‘Stau’ van toeristen. Je kunt je wellicht afvragen of het hier gaat om een slim marketingtrucje of onvervalste authenticiteit. We zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen, maar een ding is wel zeker: het werkt!

Romantiek ten top

Na even een fotomomentje te hebben meegepakt bij het idyllische Sankt Blasiuskerkje aan het eind van de Getreidegasse , vervolgde ik mijn route (via Museumplatz) verder richting de waterkant. Daar kwam ik uit bij de voetgangersbrug richting de Neustadt. Deze brug is een kleinere variant van Ponts des Arts in Parijs, want het hangt er vol met de bekende ‘liefdesslotjes’. Dit stukje van Salzburg is een romantisch plaatje op zichzelf, want je kijkt vanaf dit bruggetje prachtig uit over beide kanten van de stad met het prachtige berglandschap op de achtergrond.

Tuinen van Slot Mirabell

Tuinen van Slot Mirabell

Eenmaal aangekomen aan de overkant, sloeg ik linksaf en liep ik langs de boulevard richting het befaamde ‘Schloss Mirabell’. Met name de tuinen rondom dit paleis zijn simpelweg een must-see. Ik bezocht Salzburg op een warme zomerdag en kon daarom genieten van een decor van groene gazonnetjes, kleurrijke bloemenperkjes, bomen in bloei, oude standbeelden en marmeren fonteinen. Hoewel dit alles er in de winter anders uit zal zien, durf ik met zekerheid te zeggen dat deze prachtige tuinen bedekt onder een laag sneeuw eveneens een fraai plaatje zullen opleveren.

Onvergetelijk hoogtepunt

Burcht Hohensalzburg was het volgende onderdeel van mijn avontuur. Dit oude verdedigingsfort is een absolute aanrader. De burcht heeft een indrukwekkende vestingconstructie, maar je kunt er tevens genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. Burcht Hohensalzburg ligt op een heuveltop en torent hoog boven Salzburg uit. Kortom, het gewenste plaatje voor een ansichtkaart.

De fontein op Residenzplatz

De fontein op Residenzplatz

Het was die dag 35 graden en leek het me een goed idee om ook hier lopend naar toe te gaan. Op zich een prima plan, tot het moment dat de weg bergopwaarts gaat… Voor ik aan mijn klim begon, kwam ik eerst nog langs een authentiek stukje Salzburg , gelegen rondom de Sigmund Haffnergasse . Ik liep over de ‘Residenzplatz’, een groot plein omringd door barokke bouwwerken en met een charmante fontein in het midden. Vervolgens kwam ik uit op ‘Kapitelplatz’. Het eerste dat mij daar opviel, was een grote gouden kogel met een bronzen figuur erop. Na wat rondgevraagd te hebben, werd mij verteld dat dit een eerbetoon was aan Mozart. Ongeveer 30 fotomomentjes later kwam ik aan bij de gevreesde weg naar boven. Voor iedereen, die niet naar boven kan of wil lopen, is er een luxe cabinelift. Veel gemakkelijker en sneller, maar niet gratis. En voor mij natuurlijk ‘mijn eer te na’ om de lift te nemen!

De klim was af en toe wat stijl, ontzettend warm, maar adembenemend mooi. Na een paar haarspeldbochten te hebben getrotseerd, kijk je al uit over de gehele stad . Nog een stukje omhoog en dit plaatje wordt verder aangekleed door het Alpengebergte op de achtergrond. Eenmaal aangekomen bij de ingang van de burcht, bleek deze helaas al gesloten te zijn. Een tegenvaller dus, maar in plaats daarvan heb ik heerlijk uitgerust op een stenen muurtje en genoten van het uitzicht, met als absoluut hoogtepunt de zonsondergang.

Salzburg by night

In de avonduren heeft de stad ook veel moois te bieden, alleen al doordat alles verlicht is. Het is een aanrader om ’s avonds zeker een keer een wandeling langs de boulevard te maken. Vanaf mijn hotel richting het centrum was het een klein kwartiertje wandelen langs het water. Met de kabbelende Salzach naast me en het historische centrum aan de overkant, was dit voor mij echt een genietmomentje.

Voordat ik de Staatsbrücke overstak, heb ik eerst een drankje gedaan op het dakterras van hotel Stein. Dit hotel bevindt zich aan de rechterkant van de brug, aan de kant van de Neustadt. Het terras is voor iedereen toegankelijk, ook als je niet in het hotel verblijft. Bij binnenkomst moet je alleen even een piccolo aan z’n jasje trekken en zeggen dat je voor het dakterras komt. Hij of zij zal je dan verder naar boven wijzen. Tijdens het winterseizoen is het terras afgesloten met glazen platen, waardoor je nog steeds kunt genieten van het mooie uitzicht.

De tip om naar dit hotel te gaan had ik gekregen van een local, die me vertelde dat dit absoluut de moeite waard zou zijn. Nou daar was geen woord van gelogen: je hebt vanaf het terras een geweldig uitzicht op de verlichte Altstadt en de middeleeuwse burcht Hohensalzburg. Na het drankje, heb ik mijn trip voortgezet en kwam ik wederom aan bij Kapitelplatz, waar die dag een openluchtopera plaatsvond. Dit evenement was voor iedereen toegankelijk en de keuze was dan ook snel gemaakt om me tussen het publiek te mengen en te genieten van een stukje cultuur. Met een glaasje rode wijn erbij was dit natuurlijk optimaal vakantie vieren.

In de winter is de Altstad overigens het toneel van kerstmarkten en diverse evenementen, zoals onder meer de internationale Mozartweek, dat jaarlijks eind januari plaatsvindt. Los van de gezelligheid in de stad in de winterperiode, zijn de sfeervol aangeklede straatjes naar zeggen vooral in de avond een ware lust voor het oog. Een bezoek aan deze stad in de winter staat dus zeker op mijn ‘to do lijstje’!

Het geeft je vleugels…

Niet geheel op de toeristische route, maar zeker een aanrader is Hangar-7 bij het vliegveld. Voor wie met de auto een bezoek brengt aan Salzburg, is deze attractie makkelijk te bereiken. Het vliegveld staat goed aangegeven en het is veelal een kwestie van ‘immer gerade aus’ , oftewel: alsmaar rechtdoor. In totaal deed ik er 15 minuten over vanaf het centrum. Natuurlijk gaat er ook een buslijn naar de hangar toe.

Geld maakt niet gelukkig, maar je kunt er wel een helikopter mee kopen

Geld maakt niet gelukkig, maar je kunt er wel een helikopter mee kopen

Bij binnenkomst word je overdonderd door de vele miljoenen die zich voor je neus opdoen in de vorm van formule 1 wagens, privé vliegtuigen, rallywagens en nog veel meer. Je vindt hier namelijk een grote collectie speelgoed van dhr. Mateschitz, de oprichter van Red Bull. Tevens staat de capsule tentoongesteld, van waaruit Felix Baumgartner zijn vrije val door de stratosfeer begon. De hangar is omgetoverd naar een gratis toeristische attractie, waar je alleen al voor zou omrijden!

Aanrader!

Mocht je in de buurt komen tijdens je actieve vakantie, mag een dagtrip naar Salzburg niet ontbreken. Maar ook als stedentrip is deze stad zonder meer een aanrader. Het heeft een veelheid aan (culturele) activiteiten te bieden, je kunt er genieten van de prachtige architectuur en ‘last but not least’ kun je er waanzinnig shoppen. Je kunt vrijwel alle bezienswaardigheden te voet bereiken, alhoewel dit soms wel de nodige energie vereist. Wellicht wel een van de redenen die meneer Mateschitz aan het denken heeft gezet…

AlpenReizen nieuwsbrief