Juliana Trail route langs lake bohinj

De volledige Juliana Trail route

Deel dit artikel op social media!

De Juliana Trail is een mooie wandeltocht door de Julische Alpen. De sprookjesachtige landschappen en verschillende culturen die je tegenkomt zijn slechts een aantal redenen om de Juliana Trail te lopen. De volledige 270 km is opgedeeld in 16 etappes, bestaande uit korte en lange wandeltochten. Gezamenlijk leiden die jou weer naar je beginpunt. De routes zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars. Er is dus genoeg keuze voor iedereen! In dit artikel lees je alles over de Juliana Trail route.

Spectaculair begin langs de watervallen: E01 Kranjska Gora – Mojstrana 

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 16,6 kilometer
Hoogteverschil: ⇧ 233 m en ⇩ 403 m

De langeafstandsroute kun je bij elke etappe beginnen, waar jouw voorkeur ook ligt. Wij kunnen de route zo indelen dat je beginpunt ook je eindpunt is, mits het aantal etappes het toelaat. Of kies voor de gehele route en start bij etappe 1 vanuit het centrum van Kranjska Gora. Je loopt de wandelroute af langs de oever van de prachtige Sava Dolinka rivier. Hier kun je de ontspanning opzoeken door te gaan vissen of juist het avontuur aan kunt gaan door te gaan raften. Vervolg je route richting de Gozd Martuljek vallei en ontdek hier de schitterende watervallen! De omgeving langs de route biedt ultieme rust en wonderschone uitzichten op de bergen. 

Juliana Trail Etappe 1
Uitzicht tijdens de route van Kransjka Gora naar Mojstrana

Cultuur snuiven tijdens E02 Mojstrana – Jesenice

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 20,6 kilometer
Hoogteverschil: ⇧ 691 m en ⇩ 784 m

Deze tweede etappe van de Juliana Trail gaat van start bij het Sloveens Alpenmuseum, dat ook wel bekend staat als het bergbeklimmingsmuseum. Mojstrana is de bekende geboorteplaats van verschillende beroemde Sloveense schrijvers en klimmers. De route gaat door de plaatsjes Dovje en vervolgens naar Jesenice. Het pad was decennialang een belangrijke route voor transport van ijzererts vanuit de mijnen. Langs de route kom je interessante monumenten hierover tegen. Volg de borden naar het uitzichtpunt en laat je blik rusten op het adembenemende uitzicht over de vallei.

juliana-trail-etapa2-mojstrana-jesenice-19
Volg de borden naar Žirovnica

Bossen, dorpen en: een stuwdam! Ontdek E03 Jesenice – Begunje

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 16,2 kilometer
Hoogteverschil: ⇧ 435 m en ⇩ 431 m

Je vertrekt vanaf het spoorwegstation in Jesenice. Je passeert de smaragdgroene Sava Dolinka rivier naar de volgende idyllische dorpen: Jesenice, Žirovnica en je eindigt in Begunje. De bezienswaardigheden leggen de focus op rijke Sloveense cultuur en bijenhouderij. Als bonus gaat de route ook langs de hoogste dam in Slovenie. De 60-meter hoge betonnen wanden van de krachtcentrale op de Sava Dolinka Rivier zijn een ware beleving. Kortom, een zeer divers etappe die nog meer avontuur toevoegt aan je wandeltocht!

Juliana Trail Etappe 3 dam
De hoogste dam van Slovenië

Een ‘makkie’ tussendoor: E04 Begunje – Bled

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Afstand: 15,1 kilometer
Hoogteverschil: ⇧ 95 m en ⇩ 159 m

Dit is de minst intensieve etappe van de eerste 4 etappes van de Juliana Trail. Het pad van Begunje vervolg je naar het culturele centrum van Slovenië: Radovljica. Dit historische dorpje is overladen met cultuur en geschiedenis. De etappe eindigt aan de oevers van het meer van Bled, dat zowel ’s winters en s’ zomers een sprookjesachtige sfeer heeft. Doordat de route door een relatief vlak landschap loopt, vergt de wandeling weinig inspanning om te lopen. Daarnaast is de route niet technisch veeleisend. Een fijne afwisseling tijdens een meerdaagse wandeltocht. Het paradijselijke Bled is favoriet onder toeristen, mede door het betoverende eiland in het midden van het meer. Deze etappe zit bomvol bezienswaardigheden die je echt eens moet hebben gezien!

Bled
Het sprookjesachtige meer van Bled in de winter

Wandeling langs het romantische meer: E05 Bled – Goreljek on Pokljuka

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 21 kilometer
Hoogteverschil: ⇧ 866 m en ⇩ 91 m

Het zeer geliefde meer van Bled is het beginpunt van deze route. Er is geen mooiere plek om je tocht te beginnen. Wellicht kun je voorafgaand aan deze etappe een dag inplannen om te genieten van het dorpje. Activiteiten op en om het meer zijn er voldoende, zoals roeien of zwemmen! Neem een ritje in de traditionele pletnas (houten boot) en bezoek daarna het sprookjesachtige eiland van het meer. Wandel vervolgens over de prachtige weilanden, door oude grotten en door de 1,5 km lange kloof van pokljuka Gorge. Erg imponerend! Je zult gedurende de wandeling omringt zijn door botanische tuinen en bosrijke hoogvlaktes.

Het meer van Bled etappes Juliana Trail
Het schitterende meer van Bled met haar enige eiland

E06 Goreljek on Pokljuka – Stara Fužina voert je langs de mooiste plekken

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 21,6 kilometer
Hoogteverschil: ⇧ 280 m en ⇩ 1.005 m

Over het Pokljuka plateau wandel je van het ene naar het andere natuurlijke meer in Slovenië. Het meer van Bohinj is het diepste meer van het land. Bezoek onderweg ook het Vodnik Viewpoint voor wederom verbijsterende uitzichten. Waan je door de bossen naar de dorpjes Češnjica, Srednja vas en Studor. Aan het einde van deze lange etappe zullen je benen behoefte hebben aan rust. Neem daarom een welverdiende pauze aan het einde van de etappe in het leuke dorpje Stara Fužina. Na een lange bergwandeling door de Julische Alpen kun je hier heerlijk cultuur snuiven. Proef de unieke gerechten en leer over de rijke geschiedenis van het dorp. Neem bijvoorbeeld een bezoekje aan het Alpen Zuivelmuseum of neem deel aan een de Bohinj Kaas tour.

Kaas tour
Proef de smaak van echte Sloveense kazen

Dwars door het Triglav National Park met de E07 Stara Fužina- Bohinjska Bistrica

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Afstand: 11,3 kilometer
Hoogteverschil: ⇧ 103 m en ⇩ 151 m

Stara Fužina is het beginpunt van de zevende etappe van de Juliana Trail. Het dorp bevindt zich in het centrum van het Triglav National Park. Vanuit het dorp vervolgt de trail zich langs de oevers van het meer van Bohinj, een geweldige vertoning te midden van de Julische Alpen. De route is niet zo lang, dus je hebt meer tijd over om andere dingen te doen. Geniet na de wandeling bijvoorbeeld van het unieke uitzicht op het meer. Of vaar daarna met een bootje het meer op om lekker te vissen. Als het weer het toelaat, neem dan een verfrissende duik in het diepe. Ontdek hierbij de onderwaterwereld onder begeleiding van een professionele duiker, of ga de lucht in en neem de autokabel naar de Vogel Ski Centre. In Bohinjska Bistrica kun je zelfs de monumentale militaire begraafplaats bezoeken.

Wandelend door de Julische Alpen ontdek je de mooiste uitzichten
Wandelend door de Julische Alpen ontdek je de mooiste uitzichten

Stijg tot grote hoogte tijdens de E08 Bohinj Bistrica – Podbrdo

Moeilijkheidsgraad: zwaar
Afstand: 13,7 kilometer
Hoogteverschil: ⇧ 770 m en ⇩ 782 m

Ga jij de uitdaging aan om 770 meter te stijgen? Dit vergt wat inspanning, vooral op de onverharde paden. De klim zal het echter waard zijn, vooral bij gunstig weer is dit te doen. Als alternatief kun je voor een gedeelte van de etappe ook de trein pakken, welke door de historische Bohinj tunnel rijdt. Vervolg je wandelroute naar de panoramische bergpas Vrh Bače waar je optimaal uitzicht hebt op de omringende bergen zoals Baška grapa en Porezen. Langs de bergpas kom je bunkers en overblijfselen van militaire hutten tegen. Deze hebben een grote rol gespeeld in beide wereld oorlogen. Tot slot, kom je aan in het volgende bergdorp Podro, het grootste dorp van Baška grapa. Ga jij de groene parel van Europa ontdekken? Er wacht een prachtig bergavontuur op je tijdens de mooie etappes van de Juliana Trail!

etappes Juliana trail e8
De trein door de Bohinj tunnel neemt je langs dorpjes en prachtige uitzichten

E09 Podbrdo – Grahovo ob Bači, een uitdagend deel van de Juliana Trail route

Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Afstand: 17,1 km
Hoogteverschil: ⇧ 1.010 m en ⇩ 1.208 m

Deze etappe leidt je door de hoger gelegen bergen en de route gaat misschien wel door een van de mooiste delen van de Juliana Trail. Je bewandelt namelijk de meest groene bossen in de bergen met kijk op de uitgestrekte weides van de Baška Grapa vallei, langs eeuwenoude en verlaten paden. Lang voordat er goede wegen waren ontwikkeld, waren dit de belangrijkste paden voor de bergdorpelingen doordat de paden hen met andere plaatsen verbonden. De route vervolgt zich naar Kortnica en Grahovo, waar de eerste Sloveense film (getiteld Na Svoji Zemlji) is opgenomen.

De groene baska grapa vallei
Het uitzicht over de Baška Grapa vallei

Vol panoramische uitzichten: E10 Grahovo ob Bači – Most na Soči

Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Afstand: 16,7 km
Hoogteverschil: ⇧ 776 m en ⇩ 919 m

Vanuit Grahovo ob Bači loop je hoog boven de vallei. Je stijgt vanuit het dorp een flink stuk, maar hebt wel mooie uitzichten over de vallei. Na het bergdorp Temljine verandert het landschap. De weg loopt nu door boswegen naar Senica. Daar zijn panoramische uitzichten op onder andere de Soča en Idrijca rivieren. Vanaf daar daal je af naar de Soča. Om preciezer te zijn naar Most na Soči. Dit dorp ligt op de kruising van beide rivieren. Al in de ijzertijd werd deze plek bewoond. Het is dan ook een belangrijke archeologische vindplaats. Daarvan zijn weinig sporen meer te zien, maar de oude verdedigingslinie en de kloven versterken het prachtige landschap rondom Most na Soči.

Juliana Trail uitzicht op helderblauwe rivier.
Even pauzeren met uitzicht op de helderblauwe rivier

Van het stuwmeer naar de kloof: E11 Most na Soči – Tolmin

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Afstand: 8 km
Hoogteverschil: ⇧ 201 m en ⇩ 177 m

Na de langere, moeilijke tochten van de afgelopen dagen staat nu een makkelijke etappe op de planning. Over slechts 8 kilometer met relatief weinig hoogtemeters loop je van Most na Soči naar het beroemde Tolmin. Je loopt op een verhard wandelpad langs een prachtig groen stuwmeer. Vergeet dus vooral je camera niet! Volg het stuwmeer en daarna de rivier om bij Tolmin uit te komen. Dat is een beroemd stadje. Heb je nog energie over? Bezoek dan in Tolmin de beroemde Tolmin Gorges (kloof) op zo’n 2 kilometer van het eindpunt van vandaag. In de kloof zelf loop je nog eens 8 kilometer. Als je daar geen energie meer voor hebt, is uitrusten in Tolmin ook een goed idee. Er zijn genoeg terrasjes en restaurants om bij te komen. Dat is handig, want morgen staat er weer een langere etappe op de planning.

Een kloof nabij Tolmin
In de buurt van Tolmin vind je prachtige kloven, zoals deze

E12 Tolmin – Kobarid, een vlakke etappe tussendoor

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 17 km
Hoogteverschil: ⇧ 130 m en ⇩ 77 m

De Juliana Trail route wordt vervolgd met een langere etappe van Tolmin naar Kobarid. Het is een vrij vlakke route door het dal. Dat zullen je kuiten vast fijn vinden! Bovendien kom je onderweg leuke dorpjes tegen waar je even kunt uitrusten. Volgens de bevolking loopt deze etappe door de zonnige kant van de Soča rivier. Er staan onderweg wel veel bomen, maar je loopt ook langs weilanden. Vergeet dus vooral de zonnebrand niet! Je eindigt de route van vandaag in Kobarid. Mocht je na alle natuur ook van wat actie of cultuur willen genieten, dan zit je in Kobarid goed. De Soča stroomt relatief rustig door dit dorp. Ideaal voor een stukje kanovaren. Voor cultuurliefhebbers is het museum over de Eerste Wereldoorlog een aanrader. In deze streek is zwaar gevochten en daar kun je tegenwoordig veel over leren.

De vlakke Juliana Trail route van Tolmin naar Kobarid
De relatief vlakke route van Tolmin naar Kobarid

Naar het toeristische hart met E13 Kobarid – Bovec

Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Afstand: 24,8 km
Hoogteverschil: ⇧ 639 m en ⇩ 423 m

Vanuit Kobarid in het dal loop je vandaag een lange route door de bergen, om uit te komen bij het wereldberoemde Bovec. Vooral de lengte, maar ook het terrein maken dit een moeilijke etappe. Direct na Kobarid verlaat je de brede rivierbedding en beklim je de steile hellingen. Je hebt de hele dag zicht op de Soča rivier. En daar gebeurt van alles. Zo kom je tussen Kobarid en Trnovo veel kajakkers tegen. Na Trnovo wordt de rivier te ruig, mede door de grote watervallen. Je volgt de Soča rivier tot en met de Boka waterval. Daar heb je een prachtig uitzicht over de bergen en de vallei. Vanaf de Boka waterval neem je een zijweg naar Čezsoča en van daaruit naar Bovec, het toeristische hart van de regio.

Suppen op de Soca rivier
Suppen op de Soča rivier

E14 Bovec – Log pod Mangartom: prachtige natuur én cultuur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Afstand: 11 km
Hoogteverschil: ⇧ 334 m en ⇩ 150 m

De Juliana Trail route wordt vervolgd met een relatief korte etappe. Vanuit het toeristische Bovec wandel je over een historisch pad langs Ravelnik. Daar vind je een openluchtmuseum over de Eerste Wereldoorlog. Vanaf Ravelnik loop je naar een volgende bezienswaardigheid: het Fort Kluže. Dit fort ligt strategisch langs de Kritnica kloof. Het wandelpad volgt de kloof en diverse watervallen. De eindbestemming is het bergdorp Log pod Mangartom.

Uitrusten langs de Juliana Trail route
Onderweg even uitrusten bij een uitzichtpunt

De bossen en bergen in tijdens E15 Log pod Mangartom – Tarvisio

Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Afstand: 20,6 km
Hoogteverschil: ⇧ 767 m en ⇩ 659 m

Zoals je aan de hoogteverschillen al kunt zien, is dit deel van de Juliana Trail route een flink stuk stijgen en dalen. Dat begint al in de steile Predilce Gorge (kloof). Het pad loopt grotendeels door het bos. Je hoort diverse watervallen en kunt sommige ook bezoeken. Tip: bij de watervallen onderaan de pas heb je een prachtig uitzicht op het fort van Predil. De route gaat verder via de hoofdweg. Je daalt af naar een meer waar je een verfrissende duik kunt nemen. Na het meer loop je naar Cave del Predil. Hier was tot 1991 een grote mijn actief. De overblijfselen daarvan kun je nog steeds zien. Vanaf dit deels verlaten mijndorp is het nog 2 uur lopen naar het eindpunt, het Italiaanse dorp Tarvisio. Tijdens deze twee uur heb je steeds de rivier naast je lopen.

Wandelroute door het bos van Log pod Mangartom naar Tarvisio
Een deel van vandaag breng je in de bossen door

De laatste loodjes: E16 Tarvisio – Kransjka Gora

Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Afstand: 19,8 km
Hoogteverschil: ⇧ 275 m en ⇩ 247 m

De laatste etappe van de Juliana Trail route brengt je van het Italiaanse Tarvisio terug naar Slovenië. Je volgt grotendeels de gecombineerde fiets-wandelroute naar de grens bij Rateče, zo’n 15 kilometer vanaf Tarvisio. Dan ben je weer terug op Sloveense bodem. De lokale zijweg leidt je de laatste kilometers naar Kranjska Gora. En dan zit het avontuur er op! Gefeliciteerd, je hebt de volledige Juliana Trail route gelopen. Wil je nog even bijkomen? Neem dan in Kranjska Gora de rodelbaan of loop nog 2 kilometer door naar het meer van Jasna. Ideaal om te zwemmen of zonnebaden.

(Een deel van) de Juliana Trail route lopen?

Dan kun je de volledige route doen. Maar het is ook mogelijk om een deel te lopen. Zo boek je bij ons de ‘Bled & Bohinj Trail‘ (etappe 3 t/m 7 van de Juliana Trail) en de ‘Soča Valley Trail‘ (etappe 11 t/m 16 van de Juliana Trail). Of vraag onze reisadviseurs om een tocht op maat voor jou te maken.

AlpenReizen nieuwsbrief