De Huttentocht Stubaital van Eva & Elbert

Deel dit artikel op social media!

Begin augustus 2021 liepen Eva en Elbert de Huttentocht Stubaital. Eva heeft in geuren en kleuren verteld over hun geweldige avontuur. Haar enthousiasme werkte zo aanstekelijk, dat ik het liefst ook meteen mijn rugzak wilde pakken om de bergen in te trekken. Ben je benieuwd naar haar ervaring? Lees dan snel verder! 

Huttentocht Stubaital

Eva zei het al meteen bij aanvang van ons gesprek: ze is razend enthousiast over de Huttentocht Stubaital! Het vormde de rode draad door het hele gesprek. Eva en Elbert zijn niet van de standaard hotelvakanties. Ze wilden graag een avontuur, een onvergetelijke ervaring en dat is met deze huttentocht ook gelukt. Ze waren op zoek naar een vakantie waarin ze zich voornamelijk in de natuur konden begeven. Op voorhand hadden ze geen idee of ze het fysiek aan zouden kunnen. Ze hadden dan wel een goede basisconditie en zijn sportief, maar hebben verder geen ervaring met huttentochten. Achteraf gezien zijn ze erg blij dat ze voor de 6-daagse huttentocht hebben gekozen: “De Huttentocht Stubaital was onderdeel van onze 18 dagen rondreis door Europa en deze duur was voor een eerste huttentocht echt perfect! Van prachtige uitzichten en uitdagende routes tot veel gezelligheid in de hutten, deze reis had het allemaal. We kwamen ook nog een ander koppel tegen, die hadden gekozen voor een 10-daagse huttentocht en zij gaven aan dat ze het flink onderschat hadden, want ze waren op dag 4 al erg moe…” aldus Eva.

Huttentocht Stubaital

Op de vraag hoe ze over het algemeen terugkijkt op deze reis, hoefde ze niet lang na te denken. “Ik ben razend enthousiast! Het was werkelijk waar fantastisch. Alles van begin tot het einde wat goed geregeld. Het was heerlijk om op vakantie gewoon even alles los te laten en helemaal een te kunnen zijn met de natuur. Heel de dag door zeiden we alleen maar tegen elkaar: “oh wauw, moet je daar kijken!”. Daarnaast is de combinatie van het overdag samen door de natuur lopen en het ’s avonds met andere wandelaars ervaringen van de dag uitwisselen heel erg leuk! De een is uitgegleden en de ander is gaan zwemmen in een bergmeertje. Iedereen heeft wel wat bijzonders meegemaakt en wil dat graag vertellen tijdens een spelletje en onder het genot van een drankje. Het voelde als een soort van avontuurlijke huttenbubbel.”

Het hoogtepunt van de huttentocht

De mooiste etappe van de Huttentocht Stubaital was volgens Eva die tussen de Sulzeneau Hutte en Nürnberger Hutte: “We liepen hierbij langs het grootste meer van de Stubaier Alpen: de Grünausee. Vervolgens klommen we naar de top van de Niederl. Daar hebben we met een prachtig uitzicht, volle zon, helderblauwe lucht en een zicht van 180° over de Alpen onze taaie boterhammen van het lunchpakket gegeten. Ik zou het zo opnieuw doen!”. Na een klim van 2,5 uur stonden ze dan op de top: “Het voelde op dat moment als ’the top of the world’. Je denkt dan bij jezelf: “Wat heb ik toch een geluk, dat ik hier mag lunchen”. Het was er heerlijk stil, de enige plek waar je op dat moment wilt zijn. Onderweg liepen we over bergkammen met een prachtig uitzicht op idyllische meertjes en overal zie je berggeitjes en schaapjes om je heen.” vertelt Eva enthousiast.

Op de vraag wat Eva en Elbert niet gaan missen aan dit avontuur antwoordt ze: “Oef, dat vind ik heel moeilijk. Ook de harde boterham tijdens de lunch hoort gewoon bij dit avontuur. Uiteindelijk komt de lift maar een keer per week naar boven met verse boterhammen en moet je het daar gewoon mee doen. We hebben wel twee dagen heel veel regen gehad, maar ook dat heeft zijn charme. Des te meer waardeer je de zonnige dagen! Verder was alles tiptop in orde: we hadden goede schoenen en kleding, hebben geen ongelukken gehad of meegemaakt. We zijn op voorhand goed in de reis gedoken en hebben meerdere keren met AlpenReizen gebeld, want zonder ervaring heb je natuurlijk wat kleine vragen. We hadden echt wel veel vertrouwen in de organisatie en jullie zijn in de praktijk ook een betrouwbare partner gebleken. Dat is heel fijn tijdens je eerste ervaring”.

Heerlijk, sfeervol eten in de bergen

“Het eten in de bergen vond ik geweldig! De soeppan ging gewoon op tafel, zoals je dat thuis misschien ook wel zou doen. Mannen en vrouwen liepen rond in traditionele kledij, wat een gezellige huiselijke sfeer oplevert. Het gerecht wat mij het meest is bijgebleven is de Tiroler Speck Knödelsoep, een soep met een dikke bal erin. Dat was superlekker!” vertelt Eva.

De gouden tip

“Gewoon doen!” zegt Eva meteen. Op grond van hun ervaring zijn Eva en Elbert van mening dat de duur van deze toch perfect is voor mensen die de eerste keer een huttentocht gaan lopen. Ze hadden 4 wandeldagen en 3 nachten in de hutten. Na de tocht waren ze niet helemaal uitgeput, maar ze zijn er tijdens deze ervaring wel helemaal ingedoken.

Wat je niet mag vergeten mee te nemen? Daar hoeft Eva niet lang over na te denken: “Oordoppen! Je slaapt soms met andere mensen op een slaapzaal en een snurkende buur hoort er wel een beetje bij. Oordoppen zijn dan wel fijn. Wanneer je ‘s avonds binnenkomt in een hut, ligt er een 8 meter lang bed. Die ervaring is zo verrassend. Nooit eerder heb ik meegemaakt om op deze manier met meerdere mensen samen te slapen. Deze reis is overigens zeker net zo bijzonder als een verre reis. Het is ook wel erg fijn dat je er binnen 8 uurtjes rijden bent. Daarnaast kwamen we ook een ander koppel tegen en zij waren met de nachttrein gekomen. Dat is ook ideaal, want je mist helemaal geen slaap en je kunt je dagen volop benutten.”

Huttentocht Stubaital

Next destination

“We kijken enorm uit naar onze volgende reis! We zouden in de zomer graag weer een huttentocht lopen. Ik ben erg benieuwd naar de huttentocht in de Dolomieten! De complete huttentocht Stubaier Höhenweg is in zijn geheel 10 dagen, maar omdat het onze eerste keer was hebben we maar een deel ervan gedaan. Het was voor ons zo’n fantastische ervaring, dat we hem gewoon helemaal willen ervaren. We zijn er beiden van overtuigd dat we het ‘huttenvirus’ te pakken hebben!” vertelt Eva. Maar eerst gaan Eva en Elbert met Pasen op wintersport naar Frankrijk.

Huttentocht Stubaital

Kortom: het was een fantastische ervaring! Hierdoor zouden ze het graag nog eens doen en raden ze het iedereen aan om het ook te doen. “Het blijft ook leuk om onze ervaringen met andere mensen te delen. We hebben zelfs een fotoboek laten maken van deze reis!” vertelt Eva. Wat een leuk gesprek was dit zeg. Ik spreek jullie graag weer na jullie volgende reis, bedankt Eva en Elbert! 😉

Wil jij nou meer informatie over Huttentocht Stelvio National Park of wil jij deze vakantie ook boeken? Kijk dan op onze website of vraag advies bij een van onze reisadviseurs naar info@alpenreizen.nl of bel 010-7670097. 

AlpenReizen nieuwsbrief