Huttentocht Stelvio National Park

De Huttentocht Stelvio National Park van Jan en Maud!

Deel dit artikel op social media!

Italië, waar te beginnen… het land vol verschillen, maar zo interessant voor de reiziger die het land bezoekt. Chaotische, maar gezellige steden, authentieke dorpjes en adembenemende landschappen in alle mogelijke variaties. Wie trekt dit nou niet aan? Ook Jan, zijn vriendin, dochter, zwager en zus wilden hiernaartoe. Hierdoor kwamen zij uit op de Huttentocht Stelvio National Park. Als echte liefhebbers van wandelvakanties hadden ze de optimale ervaring in Italië. Met zijn vijven hebben ze genoten van de omgeving. Samen met Jan en dochter Maud (12 jaar) besprak ik hun vakantie. Ben jij benieuwd hoe zij de huttentocht Stelvio National park ervaren hebben? Lees snel verder!

Huttentocht Stelvio National Park

Een aantal jaren geleden zijn ze met zijn vijven al naar Oostenrijk gegaan om daar te gaan wandelen. Dit was voor iedereen de eerste wandelvakantie en het beviel hen enorm. Die vakantie was vergelijkbaar met deze huttentocht. Jan zegt daarover: “Een wandelvakantie beviel ons enorm en voor ons alle vijf was het voor herhaling vatbaar.”. Na deze ervaring zijn ze opzoek gegaan naar een andere wandelvakantie. Tijdens deze zoektocht kwamen zij terecht bij AlpenReizen en bij huttentocht Stelvio National Park. “Het mooie van een huttentocht is dat je afgezonderd bent van de rest van de wereld. De omgeving is lekker rustig en vier dagen lang ben je echt in de natuur. Dit maakt dat het echt vakantie was voor ons.” zegt Jan.

huttentocht stelvio national park

En wat een fantastische vakantie was het! Vier dagen lang op hoogte door de bergen lopen. Het is volgens Jan en Maud iets om nooit meer te vergeten: “Het was echt een schitterende ervaring. Zo hebben onder andere de gletsjers echt indruk op ons gemaakt. Je ziet dat die zich steeds verder terugtrekken en dat ook de omgeving daar last van heeft. Echt enorm indrukwekkend en zorgt wel voor een besef moment. Dan zie je hoeveel invloed wij als mensen op de natuur hebben.”. Tijdens het lopen op de gletsjers was er een gids bij die hen van alles vertelde.

Een herinnering voor altijd

De gletsjer is volgens Jan en Maud ook een van de dingen die je het meeste bijblijven. Eigenlijk blijft de hele vakantie ze goed bij, want ook de waterval en de natuur maakten steeds nieuwe indrukken op hen. “Het is een samenloop van alles bij elkaar dat het zo’n fantastische vakantie was. Er is dan ook niet één specifiek ding dat bijblijft maar het zijn er echt meerdere.”  zegt Jan.

De gids die hen begeleidde op de gletsjer laat ook een mooie herinnering achter. Jan en Maud vonden dat ze dankzij de gids meer meekregen van de omgeving en haar achtergrond informatie waardoor ze nog optimaler konden genieten van de natuur. Dit was volgens hen een hele mooie toevoeging.

huttentocht stelvio national park

Een beloning na een dag wandelen

Ik vroeg wat het meest memorabele uitzicht was van dit gezelschap. Maud had hier een heel duidelijk antwoord op: “De vallei bij de eerste hut was het mooist. Hoe deze heet weet ik niet meer precies. Je zag vanaf het uitzichtpunt alles en iedereen doorleven en dat was erg mooi en leuk om te zien.” Jan voegt daaraan toe: “De eerste dag was ook de zwaarste dag. Je lichaam moest nog wennen aan de hoogte. Daarom was dit uitzicht ook echt een beloning. Toch Maud?”. “Ja zeker! Klopt helemaal.” antwoordt Maud enthousiast.

Samen met de rest van het gezelschap hebben Jan en Maud het behoorlijk zwaar gehad de eerste dag. Aan het einde van de dag hadden ze dankzij het uitzicht een echte beloning voor al het lopen en hadden ze het gevoel dat ze het ergens voor hadden gedaan.

Slapen in een hut op hoogte

Het slapen op hoogte in een hut is de eerste keer voor iedereen even wennen en natuurlijk anders dan thuis. “Je slaapt met zijn allen op een slaapzaal. Iedereen is om 10 uur echt kapot en valt gelijk in slaap. Je hebt dus eigenlijk geen last van andere mensen. Sterker nog het is vaak juist gezellig voor de kinderen omdat er ook andere families zijn met kinderen.”. Maud vult hierop aan: “Hierdoor kun je toch met andere kinderen nog heel even spelen of een spelletje doen voordat je gaat slapen.” Het zorgt volgens hen allebei voor een leuke dynamiek.

huttentocht stelvio national park

Ook de mensen in de hutten en de restaurants waren erg leuk. Dankzij deze mensen was er volgens Jan en Maud een gemoedelijke sfeer en veel vrijheid om in het restaurant ook nog een spelletje te spelen voor je naar de slaapzaal ging. “Dankzij alle lieve mensen bij elke hut kwam je na een dag wandelen erg fijn aan. Je werd echt verzorgd en daardoor kwam je gelijk tot rust.” zegt Jan.

Wat is essentieel om mee te nemen tijdens een huttentocht?

“Zonnebrand!” zegt Jan zonder na te moeten denken. “Je bent op hoogte en als de zon dan schijnt gaat het behoorlijk hard. Wij hadden het gelukkig meegenomen en waren dus voorbereid. Sommige andere mensen waren dit dus vergeten.” gaat Jan verder. Het kan in de bergen in de zomer slecht en goed weer zijn. Dit kan zelfs om de paar uur omslaan. Daarom is het niet geheel onbelangrijk om op beide weersomstandigheden voorbereid te zijn. “Ook zou ik zeggen dat laagjes belangrijk zijn. Je kunt dan altijd iets aan of uit doen. Dit scheelt vooral ’s ochtends veel tijd omdat je niet hoeft te twijfelen hoe warm je je aankleed.” lacht Jan.   

Gouden tip

De tip volgens Jan en Maud is om juist te genieten van de omgeving op de momenten dat het zwaar is. “Als je over smalle paadjes met losliggende stenen loopt, ben je gefocust aan het lopen. Hierdoor vergeet je soms om je heen te kijken maar vaak zijn dit juist de mooiste plekken.” zegt Jan. Volgens Maud en Jan moet je dan af en toe jezelf dwingen even stil te staan en te genieten van de omgeving waar je bent.

Next destination

De volgende bestemming weet de familie nog niet. Ook of dat een wandelvakantie wordt, is nog niet helemaal bekend. “Op mijn bucketlist staat IJsland. Dit hoeft niet per se een wandelvakantie te zijn maar ik wil daar gewoon heel graag heen. Verder hebben we het eigenlijk nog niet over een volgende vakantie gehad. Dat gaan we na de winter eens bekijken.” sluit Jan af.

Als laatste willen Jan en Maud AlpenReizen en het personeel in Italië bedanken voor de fantastische vakantie die zij hebben gehad. Jullie ook bedankt, Jan en Maud voor het fijne en enthousiaste gesprek! Wil jij nou meer informatie over huttentocht Stelvio National Park of wil jij deze vakantie ook boeken? Kijk dan op onze website of vraag advies bij een van onze reisadviseurs. 

AlpenReizen nieuwsbrief