Sneeuwpop Alpen

De feestdagen in de Alpen: de gezelligste tijd van het jaar!

Deel dit artikel op social media!

De feestdagen komen er weer aan! Oké, het duurt nog eventjes, maar als je de feestdagen in de Alpen door wilt brengen is het slim om binnenkort te boeken. Voor je het weet zijn alle hotels, pensions en appartementen alweer volgeboekt. Dus ben je het wachten op een witte kerst in Nederland een beetje zat? Wil je dat verplichte kerstdiner met je schoonfamilie vermijden? Of wil je de feestdagen gewoon eens ergens anders doorbrengen? Overweeg dan eens om de feestdagen in de Alpen door te brengen. Kies je voor een hotel, dan kun je de kerstdagen helemaal zorgeloos vieren. De meeste hotels verzorgen namelijk een uitgebreid kerstdiner, waar je kunt proeven van lokale specialiteiten. In deze blog vertellen we je alvast een beetje over de tradities rondom de feestdagen in een aantal Alpenlanden.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn er veel tradities rondom de feestdagen. Het begint op 6 december, als Nikolaus langst komt met zijn knecht Krampus. Krampus is een soort monster wat stoute kinderen bestraft, maar hij jaagt ook boze geesten weg. Voor de cadeaus moeten de kinderen wel wachten tot kerst. Dan worden de cadeautjes gebracht door het Christkindl, het kind van kerst. Het Christkindl komt naar binnen door het sleutelgat en legt de cadeautjes onder de boom.

Een bijzondere Oostenrijkse traditie is die van de ‘kloppers’, waarbij jonge mannen in de dagen voor kerst langs de huizen trekken. Zij spelen de zoektocht van Jozef en Maria naar een herberg na. Daarnaast zijn ook de kerststallen in Oostenrijk een belangrijk onderdeel van de feestdagen. Breng je de feestdagen door in Tirol? Dan is een bezoekje aan de kerststalroute in Imst de moeite waard. Deze route neemt je mee langs 24 kerststallen in het stadje. Ten slotte zijn er in december en januari drie ‘Rauchnächte’, waarop gezinnen hun huis bewieroken om het huis te beschermen tegen onheil.

Uiteraard kun je, net als de rest van het jaar, rond de feestdagen in Oostenrijk niet om het lekkere eten heen. De maaltijden die worden gegeten met kerst bestaan vaak uit vlees. Zo zijn geroosterde gans en een traditionele worstsoep heel populair. Maar in sommige delen van Oostenrijk wordt op kerst juist karper gegeten.

Feestdagen in de Alpen

Een kerststal in de sneeuw in Oostenrijk

Zwitserland

Ook in Zwitserland kennen ze Sinterklaas, maar hier wordt hij Samichlaus genoemd, en hij komt uit het bos. Op 6 december worden kinderen bezocht door Samichlaus en zijn knecht Schmutzli. Samichlaus brengt in Zwitserland geen cadeautjes, maar lekkers zoals chocola, pinda’s en mandarijnen. Ook krijgen de kinderen op deze dag vaak een Grittbänz, een traditioneel broodmannetje. Net als in Oostenrijk worden de cadeautjes in Zwitserland gebracht door het Christkindl.

Een belangrijke traditie tijdens de feestdagen in Zwitserland is de adventskalender. De adventskalender waarbij je elke dag een vakje met een chocolaatje opent is ondertussen ook naar Nederland overgewaaid. Maar in sommige dorpen in Zwitserland wordt het hele dorp omgetoverd tot een adventskalender. De ramen van huizen worden versierd en stuk voor stuk onthuld. Op Kerstavond wordt er dan vaak een route langs alle ramen gelopen, voordat het laatste raam onthuld wordt.

Uiteraard vind je in Zwitserland rondom de feestdagen in bijna elke stad wel een gezellige kerstmarkt. Een lekkernij die je zeker moet proberen zijn de geroosterde kastanjes, die vanaf november overal op straat te koop zijn. Met Kerst zelf eten de Zwitsers veelal een vleesgerecht. Dit kan bijvoorbeeld een varkensfilet in bladerdeeg zijn, maar ook de welbekende vleesfondue is populair.

Feestdagen in de Alpen

In de Alpen zijn er rondom de feestdagen overal gezellige kerstmarkten

Slovenië

Net als in Oostenrijk en Zwitserland kennen ze ook in Slovenië een variant van Sinterklaas. Het verschilt echter per familie door wie de cadeautjes gebracht worden: Sinterklaas, de Kerstman, de baby Jezus of Vadertje Vorst… in dit land kunnen ze allemaal voorbij komen. Soms ontvangen de kinderen zelfs op meerdere dagen cadeautjes.

In Slovenië zijn, net als in Oostenrijk, de kerststallen een belangrijke traditie. De meest bijzondere kerststal vind je in de Postojna grot. In deze grot is van 25 tot 30 december een levende kerststal te zien waar maar liefst 16 taferelen worden uitgebeeld door 150 acteurs. Ook bij het meer van Bled is er een bijzondere traditie. De legende gaat dat een vrouw een klok liet maken van al het goud van haar overleden man. Maar op weg naar het eilandje in het meer van Bled viel de klok over boord, zo het water in. Om bij deze legende stil te staan wordt er elk jaar op 25 december een verlichte klok het water in gezonken.

Slovenen zijn gek op lekker eten, en dat is met de feestdagen natuurlijk niet anders. Met kerst wordt er hier veel vlees gegeten. Met name bloedworst en geroosterde haan zijn erg populair. Als toetje wordt er vaak potica geserveerd. Dit is een zoet, opgerold brood wat met allerlei dingen gevuld kan zijn. Meestal bestaat de vulling voor een groot deel uit walnoten.

Feestdagen in de Alpen

Kerstverlichting in het Sloveense Ljubljana

Italië

Ook in Italië is een bijzonder land om de feestdagen door te brengen. In het noorden van Italië komt op 6 december San Nicolò langs, de Italiaanse variant van Sinterklaas. Daarnaast kennen ze hier uiteraard de kerstman. Maar er is ook een bijzondere Italiaanse traditie: La Befana. In de nacht van 5 op 6 januari vliegt deze oude dame rond op haar bezemsteel om cadeautjes naar de kinderen te brengen.

Het feestseizoen duurt in Italië bijna een volle maand. Op 8 december, de dag dat de Onbevlekte Ontvangenis van Maria wordt gevierd, wordt het feestseizoen ingeluid. Op deze dag wordt ook de kerstverlichting in de straten ontstoken.

In Italië draaien de kerstdagen vooral om samen zijn met familie. Dit begint met een diner op kerstavond. Op deze avond wordt er geen vlees gegeten, maar dit wordt vaak vervangen door een uitgebreid diner met verschillende soorten vis en zeevruchten. In de bergen gaan sommige families na het eten de berg op om te skiën met fakkels. Op Eerste Kerstdag staat de lunch centraal. Wat er wordt gegeten verschilt per streek, maar vaak bestaat het hoofdgerecht uit gevuld vlees. Uiteraard kan achteraf de heerlijke panetonne, een soort zoet brood, niet ontbreken!

De feestdagen in de Alpen

In elk van de Alpenlanden is kerst een belangrijke feestdag, waarbij veel tradities overeenkomen. Elk land heeft echter ook zijn eigen tradities. Het is bijzonder om dit een keer zelf te beleven door de kerstdagen eens ergens anders dan thuis door te brengen. Heb je zin gekregen om de feestdagen in de Alpen door te brengen? Dat kan! Neem een kijkje in ons aanbod of neem vrijblijvend contact op via 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief